Jak fungují termínované vklady

Zdroj: pexels.com

Pojem termínovaný vklad vám nic neříká? Celkvoě se ve světě financí špatné orientujete? Pokud ano, rádi vám v tomto článku s problematikou termínovaného vkladu poradíme.

Termínovaný vklad se řadí do kategorie spoření. Přesněji řečeno jde o spořicí účet, kde máte jistotu v zúročení svých finančních prostředků. Máte-li o termínovaný vklad zájem, musíte počítat s tím, že se tento proces uzavírá na předem domluvenou dobu. Kromě toho jste seznámení s úrokovou sazbou. Během této doby své finanční prostředky nesmíte vybírat. To platí i v opačném případě. Finance nelze ani vkládat.

Termínovaný vklad

Pokud víte, že své finanční prostředky nebudete po nějakou dobu potřebovat, určitě je termínovaný vklad vhodným řešením, co se týče spoření. Rozhodně je výhodnější než klasický spořicí účet. Dochází zde totiž k předem stanoveným podmínkám, jak z pohledu času, tak úrokové sazby, jak již bylo uvedeno v předchozím odstavci. Pochopitelně ne každý se pro termínovaný vklad rozhodne. Tento pojem totiž není často používat, a tak se lidé mohou rozhodnout pro klasický spořicí účet nebo jinou možnost spoření. K těm nejzákladnějším dále patří penzijní nebo stavební spoření.

V čem spočívá tedy termínovaný vklad? Jinými slovy se jedná o produkt, kde své finanční prostředky vložíte jednorázově. Nepočítejte s tím, že na termínovaný vklad budete moct vložit pár tisíc korun. Částka by měla být přinejmenším v desetitisícových položkách. Samozřejmě čím vyšší finanční hotovost vložíte, tím lépe pro vás. Tyto peníze nebudete moct po předem stanovenou dobu vybírat. Jak jsme rovněž uvedli v předchozích odstavcích, peníze nelze postupem času ani vkládat. Termínovaný vklad tak skutečně funguje na jednorázovém vkladu. Nicméně Vy si určujete, na jak dlouhou dobu peníze uložíte. NGraf níže zobrazuje popularitu jednotlivých termínů:

Lundea.com

Popularita termínovaných vkladů dle termínu. Aktuální k 30.8. 2020. Údaje v milionech Kč.

Jištěný vklad, ovšem jen do určitého limitu!

Říkáte si, že je pro vás termínovaný vklad velkým rizikem? Můžete si ulevit, finanční prostředky vloženy na termínovaný vklad jsou jištěny. Tuto jistotu poskytuje samotný zákon. Nemusíte se tak o své finance obávat. Jen je potřeba si hlídat limit. Peníze jsou jištěny pouze v případě, jde-li o částku maximálně do 100 tisíc euro. V přepočtu je to více než 2,5 milionů korun. Určitě s námi budete souhlasit, že se jedná o relativně zajímavou finanční částku. Sjednání termínovaného vkladu je podmíněno speciálním vkladem.

Ten se rovná deseti procentům vložených finančních prostředků. Na tento speciální vklad jištěny neplatí. V momentě, kdy bankovní společnost zkrachuje, o tyto finance přicházíte. Úroková sazba termínovaného vkladu se průměrné pohybuje mezi 1 a 2 %. Záleží na situaci. Úroková sazba se může měnit, podobně, jako u jiných finančních produktů. S tím je tedy potřeba počítat. Ne vždy úroková sazba stačí na zaplacení inflace. Vyberete-li finance dříve, hrozí vám finanční sankce.

Úroková sazba je ve chvíli uzavření garantována

Jakmile dojde k uzavření termínovaného vkladu, je úroková sazba garantována. Termínovaný vklad je velmi bezpečným produktem, a to především z toho důvodu, že jsou finance jištěny do výše až 100 tisíc euro neboli 2,5 milionů korun.