Jan Sedlák: Microsoft a Skype lezou Ciscu do zelí

Hlavním argumentem má být otevřenost. Všechny VoIP služby by měly komunikovat mezi sebou. Microsoft se ale nabourává do tradičního byznysu Cisca.

Cisco podalo u evropského soudu odvolání vůči loňskému rozhodnutí Evropské komise, která bez připomínek schválila fúzi společností Microsoft a Skype. Komise dospěla k názoru, že akvizice neumožní vzniku monopolu, protože na trhu operuje dostatek konkurence. Ciscu se však spojení nelíbí a argumentuje tím, že by v Redmondu měli dbát na větší interoperabilitu. Na tom něco bude, spíše jde ale o to, že Microsoft pro Cisco představuje velikou konkurenční hrozbu.

Zástupci Cisca, firmy, které jde 10 procent z celkových příjmů z komunikačních služeb, tvrdí, že by VoIP komunikace měla podporovat otevřený standard, díky čemuž by si mezi sebou mohli volat uživatelé různých služeb a aplikací. „Našim cílem je udělat video hovory tak jednoduché a propojené, jako je dnes e-mail,“ tvrdí v oficiálním prohlášení viceprezident Cisca Marthin Der Beer. Celou situaci přitom přirovnává k mobilnímu trhu. „Představte si, jak složité by bylo, kdy by si vzájemně mohli volat pouze lidé se stejným operátorem nebo značkou mobilního telefonu,“ říká Der Beer. Dle jeho slov tak jde Ciscu o to, aby si uživatelé Skypu mohli volat například s uživateli Google Voice nebo Apple FaceTime.

To by samozřejmě bylo pro koncového uživatele přínosem, jenže to není to jediné, o co v celé kauze jde. Firma si to představuje tak, že by se veškerá komunikace měla postavit na otevřených standardech, díky čemuž by byla interoperabilita možná. „S tím, jak se komunikace přes video stává skutečným mainstreamem, by měli začít různí výrobci technologií začít spolupracovat a dát uživatelům vybrat,“ říká dále v prohlášení Der Beer. A to Microsoft rozhodně neplánuje.

Microsoft. VoIP operátor

„Microsoft má plány, že Skype exkluzivně propojí s jeho firemním VoIP nástrojem Lync, díky čemuž tak dostane spojení na 700 milionů uživatelů Skypu,“ tvrdí viceprezident Cisca. A právě to nejspíše konkurenci Microsoftu vadí nejvíce. Cisco totiž už delší dobu dominuje firemní VoIP komunikaci a spojením Microsoftu a Skypu mu roste hodně silná konkurence. Už dnes se Skype začíná prosazovat jako komunikační nástroj pro malé a střední podniky. Když Microsoft modrý oblak propojí s Lyncem, který používají především velké firmy, má vyhráno. Skype se navíc stane součástí počítačů, tabletů, chytrých telefonů nebo třeba Xboxu.

Tak bacha, Steve, tohle je náš píseček. Steve Ballmer (vlevo) v diskusi s šéfem Cisca Johnem Chambersem (vpravo).Tak bacha, Steve, tohle je náš píseček. Steve Ballmer (vlevo) v diskusi s šéfem Cisca Johnem Chambersem (vpravo).

Cisco sice v současné době pracuje s otevřeným formátem SIP, ten ale rychle zastarává. Vše si navíc vynahrazuje tím, že prodává ne zrovna levné komunikační přístroje, které se snaží prodávat i malým a středním firmám. Jenže když teď přijde Microsoft se Skypem a nabídne těmto společnostem bezplatný Skype, Cisco přijde na buben.

Microsoft je přesvědčený, že jeho konkurent s odvoláním neuspěje. „Evropská komise obchod schválila během šetření, na kterém se bez jakýchkoliv připomínek podílelo i Cisco,“ píše Microsoft ve své oficiální reakci. Za schválením celého obchodu si stojí také samotná komise. „Naše rozhodnutí budeme u soudu bránit,“ řekl její zástupce.

Ciscu lze celou tu věc s interoperabilitou a standardy lehce věřit a určitě je to jeden z důvodů, proč Microsoft napadá. Z mých diskusí se zaměstnanci síťového a komunikačního obra vím, že o standardech v oblasti videa mluví už delší dobu a že video skutečně vidí jako majoritní nástroj pro komunikaci v budoucnosti. Rozšíření videa ostatně koresponduje také se . Video hovory vyžadují rychlé sítě a to je to, co firmu živí především. Čím více volání přes video, tím více bude potřeba switchů a dalších síťových krabiček do datových center.

Cisco vydělává nejvíce na síťových prvcích. Hodně si slibuje od roustích nástrojů pro komunikaci (TelePresence, WebEx a další).Cisco vydělává nejvíce na síťových prvcích. Hodně si slibuje od roustích nástrojů pro komunikaci (TelePresence, WebEx a další). | Jan Sedlak

Cisco může na celé akvizici pálit také další věc – 700 milionů běžných uživatelů Skypu po celém světě. Microsoft se za 8,5 miliardy dostal na veliký trh, na kterém jeho konkurent není. Zaměstnanci Cisca už mi několikrát řekli, že pro ně koncový trh není zajímavý, to ale může být pouhé zklamané tvrzení navenek. Firma se totiž v této oblasti pokusila uspět skrze své zařízení Cisco Umi. Drahý komunikační set-top-box do domácností, za jehož využívání se navíc muselo měsíčně platit, však na trhu pohořel a firma celý projekt začátkem tohoto roku odpískala. „Na spotřebitelský trh vstoupit neplánujeme,“ znovu mi před pár dny v Londýně zopakoval Ian Waters, který se v Ciscu o komunikační nástroje stará. Po takovém neúspěchu by to bylo bláhové.

Hrozbou pro Cisco a jeho WebEx a další služby navíc bude také Google, který už se nechal slyšet, že své volání Google Hangouts nabídne také jako součást Google Apps pro firmy. Ve spojení s Androidem může vězet velká síla.

Microsoft si nicméně pomalu buduje svůj další uzavřený svět. Chce být VoIP operátorem, který se z velkých společností může díky Skypu rozšířit také do dalších oblastí. Nepustit si na svůj píseček další hráče je strategicky důležitá věc. Kdo ví, třeba to nakonec dopadne stejně, jako v případě začlenění dokumentů OpenOffice do Microsoft Office nebo s výběrem výchozího prohlížeče ve Windows. Bude Cisco další Operou?