Jižní Korea chce ovládnout globální výrobu čipů. Do konce dekády za ni utratí biliony korun

Jižní Korea se chce do roku 2030 stát globálním lídrem ve výrobě čipů. Vláda do klíčové technologie investuje 510 bilionů wonů, zhruba 9,5 bilionu korun.

Jižní Korea se chce do roku 2030 stát globálním lídrem ve výrobě čipů. Vláda do klíčové technologie investuje 510 bilionů wonů, zhruba 9,5 bilionu korun. Zdroj: profimedia.cz

Koronakrize odhalila celosvětový nedostatek čipů, na kterých je závislá produkce automobilů i elektroniky. Až osmdesát procent čipů se vyrábí ve východní Asii.
Prezident Jižní Koreje Mun Če-in
Snahy Jihokorejců povede společnost Samsung, jeden z největších světových hráčů.
4
Fotogalerie

Do americko-čínského soupeření o technologickou převahu hodlá vážně promluvit Jižní Korea. Jedna z největších asijských ekonomik se chce nejpozději do roku 2030 stát globální základnou výroby čipů, uvedla agentura Bloomberg. Vláda jihokorejského prezidenta Mun Če-ina tento týden představila ambiciózní plán, na jehož základě stát v nadcházející dekádě investuje do klíčové technologie 510 bilionů wonů, zhruba 9,5 bilionu korun.

Snahy Jihokorejců povedou společnosti Samsung a SK Hynix. Elektronický gigant Samsung v příštích devíti letech zvýší investice do výzkumu a výroby čipů o třicet procent na 3,2 bilionu korun. Hynix se zavázal utratit další více než dva biliony korun na expanzi současných továren. Firma už dříve oznámila záměr vybudovat čtyři nové závody na vývoj čipů jižně od Soulu ve městě Jongin. 

„Hlavní konkurenti ve světě masivně investují a chtějí být první, kdo ovládne budoucí trh. Naše společnosti na sebe rovněž berou riziko, inovují a dokončují přípravy na nadcházející bouřlivé časy,“ prohlásil prezident Mun Če-in. 

Samsung a Hynix už vyrábějí většinu světových paměťových čipů a základních polovodičů. Zaostávají ovšem v produkci pokročilejších technologií, kterým dominuje tchajwanská TSMC. Zejména Samsung dává v poslední době najevo ambice ovládnout i tuto oblast.

Polovodiče jsou hlavní položkou současného jihokorejského exportu a vláda očekává, že do roku 2030 se jejich vývoz zdvojnásobí na více než 4,2 bilionu korun. Mun Če-inova administrativa zároveň všemožně podporuje výrobce čipů daňovými úlevami a snižováním regulací. V letech 2022 až 2031 jim chce stát pomoci s výchovou 36 tisíc čipových odborníků.

Jižní Korea rovněž doufá, že ke spolupráci přiláká zahraniční investory, což se jí už zčásti daří. Nizozemská firma ASML Holding se v zemi chystá vybudovat tréninkové centrum. Zvýšit tamní kapacity zamýšlí také americký výrobce zařízení pro zpracování polovodičů Lam Research Corporation. 

Oznámení jihokorejské vlády přichází ve chvíli, kdy Spojené státy, Čína a Evropská unie bojují o nadvládu nad kriticky důležitým sektorem. Čipy a polovodiče jsou zcela nezbytné pro produkci počítačů, chytrých telefonů, televizí, fotoaparátů nebo automobilů. Koronakrize odhalila jejich momentální celosvětový nedostatek a poukázala na velkou závislost planety na hrstce východoasijských výrobců. 

„Jenom v letošním roce přijdou světové automobilky kvůli nedostatku čipů na tržbách o 110 miliard dolarů,“ odhaduje americká poradenská společnost AlixPartners. To je téměř dvojnásobek původního předpokladu. Krize zpomalí výrobu o 3,9 milionu aut. Automobilky nyní budou podle agentury Reuters nuceny navázat užší vztahy s asijskými výrobci čipů.

Americký prezident Joe Biden nedávno oznámil, že uvolní padesát miliard dolarů, více než bilion korun, na výzkum a produkci polovodičů. Stovky miliard dolarů už delší dobu investuje do tohoto průmyslu Čína, neboť nechce být závislá na dovozu čipů ze západních zemí.