Kellner dá za podíl v české Telefónice 2,5 miliardy eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Investiční skupina PPF je připravena převzít kontrolní podíl v české divizi španělské telekomunikační společnosti Telefónica za zhruba 2,5 miliardy eur, přibližně 64,6 miliardy korun. Uvedl to server britského ekonomického listu Financial Times (FT). Dohoda by prý mohla být dokončena dnes a oznámena ještě na začátku tohoto týdne.

Telefónica se ke zprávám odmítla agentuře Reuters vyjádřit. Španělská Telefónica má v české divizi devětašedesátiprocentní podíl. Jeho tržní hodnota činí podle dřívějších informací zhruba 68 miliard korun.

Podle Financial Times se očekává, že až PPF uzavře dohodu, nabídne odkup zbývajících 31 procent. Tím by se hodnota kontraktu zvýšila ještě o miliardu eur, zhruba 25,9 miliardy korun a Telefónica by byla ryze v soukromých rukou. To znamená, že by se s jejími akciemi už neobchodovalo na veřejných trzích.

Vývoj ceny akcií společnosti Telefónica

2982620:normal690:true:true

O záměru španělské Telefóniky prodat aktivity v České republice se mluví už asi dva měsíce. V posledních týdnech ale firma podle FT jednala výlučně se skupinou PPF miliardáře Petra Kellnera. Zdroje agentury Bloomberg už na konci října uváděly, že Telefónica a PPF se blíží k dohodě o prodeji podílu.

Telefónica je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Evropě, jedničkou je nyní i na trhu v České republice. Potýká se ale s vysokým zadlužením, což ji už donutilo k prodeji některých aktivit. Společnost navíc čelí negativním dopadům, které má na poptávku dluhová krize v eurozóně.

FT upozornil, že skupina PPF má aktiva v hodnotě zhruba 22 miliard eur. To znamená, že případná dohoda o převzetí kontrolního podílu v české divizi Telefóniky by pro ni byla velmi významnou investicí.

PPF podniká hlavně ve finančnictví, v telekomunikacích zatím ne
PPF vznikla jako investiční fond účastnící se kuponové privatizace. Nejdůležitějším krokem v rozmachu firmy bylo ovládnutí České pojišťovny, jejíchž prvních 20 procent akcií koupila v roce 1996. Později se PPF rozrostla a dnes je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě.
Skupina investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes pojišťovnictví, nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie.
PPF ovládá nejbohatší Čech - Petr Kellner (98,94% akcií). Další akcie vlastní Ladislav Bartoníček (0,53%) a Jean-Pascal Duvieusart (0,53%)
PPF se prostřednictvím firmy PPF Mobile Services účastnila loni vyhlášené aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE v Česku. Aukce byla letos na jaře zrušena a s novými podmínkami vyhlášena znovu. Té se PPF navzdory očekáváním neúčastní. Důvodem byla podmínka, že by dalších 15 let nemohla koupit žádného dalšího majitele kmitočtů, tedy zřejmě ani jednoho ze tří současných operátorů včetně Telefóniky.
Telefónica Czech Republic
Obchodního rejstříku byla společnost zapsána 1. ledna 1994 jako SPT Telecom, a. s.
Společnost Telefónica je předním telekomunikačním operátorem na českém trhu; má asi 5,1 milionu předplatitelů bezdrátových služeb, 1,4 milionu zákazníků využívajících pevné linky a zhruba 920 tisíc zákazníků internetových služeb prostřednictvím xDSL.
Zhruba 140 tisíc lidí využívá internetovou televizi O2. Stoprocentně vlastněná dceřiná společnost Telefónica Slovakia poskytuje mobilní služby zákazníkům na Slovensku.
Podle výroční zprávy za rok drží 2012 mateřská Telefónica zhruba 69,4 procenta akcií.
Výběr největších fúzí a akvizic za účasti českých firem
66,5 miliardy korun Slovenský plynárenský priemysel Česká společnost Energetický a průmyslový holding (EPH) letos v lednu oznámila, že zaplatí německé firmě E.ON a francouzské GDF Suez za jejich podíly ve společnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) celkem 2,6 miliardy eur (66,5 miliardy korun). Většinovým majitelem SPP s podílem 51 procent je stát, EPH získala zbývajících 49 procent s manažerskou kontrolou. Později slovenská vláda odkoupila od EPH 49procentní podíl v mateřské firmě (za zhruba 1,5 miliardy korun), EPH si ponechal hlavní součásti SPP - 49procentní podíl v dceřiných firmách, které se zabývají distribucí plynu, tedy SPP-distribúcia a Eustream (páteřní plynovodní síť).
64,6 miliardy korunGenerali PPF HoldingLetos byl vypořádán prodej 25procentního podílu PPF v Generali PPF Holdingu (GPH) italské pojišťovně Assicurazioni Generali. Generali se po lednové dohodě s PPF Group stane do konce roku 2014 plným vlastníkem skupiny GPH. Generali za 49 procent akcií GPH zaplatí PPF 2,5 miliardy eur, včetně dividendy však dostane PPF celkem 2,7 miliardy eur.
40,9 miliardy korunNet4GasNěmecká RWE prodala letos v březnu českého provozovatele plynovodů Net4Gas konsorciu německé pojišťovny Allianz a kanadské investiční skupiny Borealis za 1,6 miliardy eur.
16 miliard korunEnergotrans Energetická společnost ČEZ koupila od Energetického a průmyslového holdingu (EPH) firmu Energotrans, pod kterou spadá elektrárna Mělník I a horkovod do Prahy. Obchod byl vypořádán loni v červnu.
15,9 miliardy korunOPAPČesko-řecká investiční skupina Emma Delta, v níž působí investor Jiří Šmejc, letos v říjnu dokončila převzetí kontrolního podílu v řeckém sázkovém monopolu OPAP. Emma Delta zaplatila za 33 procent v OPAP 622 milionů eur.

Prodej Telefóniky O2 aukci nezastaví