Liknavost politiků při schvalování ZoEK přijde ČR draho

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Novela Zákona o elektronických komunikacích měla být schválena do května 2011. Za nepřijetí nás kritizuje Evropská komise a hrozí pokutou.

Výkonnost státní správy či spíše její liknavost je u nás pověstná. My se zaměříme jen na oblast telekomunikací, kterou reprezentuje dosud neschválená novela Zákona o elektronických komunikacích (ZoEK), kterou má nyní opět projednávat poslanecká sněmovna.

V tuto chvíli je (po vrácení Senátem) projednávání navrženo na pořad 32. schůze Poslanecké sněmovny (6. prosinec 2011). Jde o to, že naši zástupci v Parlamentu ČR si se schvalováním dávají pořádně na čas a už dávno prošvihli osmnáctiměsíční lhůtu pro převedení směrnic EU do našeho právního řádu. Jen pro pořádek, novela ZoEK měla být schválena letos do konce května, opakuji, že na to bylo 18 měsíců. Před několika dny už kvůli tomu dostala ČR napomenutí od Evropské komise (EK).

V dopise se píše:

„Evropská komise dnes zaslala dopis šestnácti členským státům, které plně neprovedly nové předpisy EU o telekomunikacích do vnitrostátního práva, tedy šest měsíců po uplynutí lhůty, do níž tak měly učinit (25. května 2011).“

„Částečné provedení předpisů EU o telekomunikacích omezuje práva spotřebitelů těchto šestnácti členských států. Nové předpisy udělují občanům EU nová práva v oblasti pevné telefonie, mobilních služeb a přístupu k internetu. Například jde o právo změnit telekomunikačního operátora během jednoho dne beze změny telefonního čísla a o právo na jasné informace o praktikách řízení toku dat uplatňovaných poskytovateli služeb.“

Neschválíš, zaplatíš...

Spolu s Českou republikou kritizuje EK za stejný prohřešek ještě Belgii, Bulharsko, Francii, Itálii, Kypr, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovinsko a Španělsko. Nepřijetím norem včas riskují tyto státy, že jim budou uloženy finanční sankce. To naše politiky asi příliš netrápí, jelikož to stejně zaplatí občané na daních.

Neschválení novely poškozuje ČR mnohem více, než se může zdát. Její přijetí totiž Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) umožní vypsat výběrové řízení na 4. mobilního operátora, respektive nabídnout volné frekvence pro vysokorychlostní mobilní sítě (LTE) formou aukce s tím, že si stanoví určité podmínky (například ohledně pokrývání území).

A všichni víme, že nového operátora (doufejme, že přijde) potřebuje tuzemský trh jako sůl. Také nasazení technologie LTE v ČR se tím neustále oddaluje. Nyní je jasné, že novela ZoEK vstoupí v platnost nejdříve na jaře 2012. ČTÚ má pak tři měsíce na to, aby vypsal výběrové řízení. Dle aktuální situace ho tedy můžeme očekávat zhruba v červnu 2012.