Michael Dell pro E15: Zdravotnictví čeká datová revoluce

Michael Dell na konferenci EMC World 2016 v Las Vegas

Michael Dell na konferenci EMC World 2016 v Las Vegas Zdroj: Marek Schwarzmann, E15

Data v medicíně mají velkou budoucnost a mohou pomoci léčit dosud obtížně diagnostikované choroby. Deníku E15 to řekl zakladatel a stávající šéf společnosti Dell Michael Dell. Řešit otázky života a smrti by podle miliardáře v nadcházejících letech mělo výrazně pomoci napojení nemocnic na cloud.

Medicína a její digitalizace bude pro segment informačních technologií jedním z klíčových pro budoucí rozvoj a byznys postupně rostoucí na desítky až stovky miliard dolarů ročně.

Podle letošní zprávy výzkumné agentury CompTIA bude zdravotní péče dokonce jedním ze tří větví blížící se specializace IT produktů a služeb (dalšími bude detail a průmysl). I proto je medicína jedním z témat právě probíhající technologické konference EMC World v Las Vegas. Mnozí účastníci včetně vrcholových manažerů nadnárodních firem se shodují, že budoucností odvětví bude personalizovaná medicína. „Představuje převrat v kvalitě péče o pacienty. Je to jeden ze silných a asi nejviditelnějších a nejprospěšnějších trendů, které v oboru máme,“ doplnil Dell.

Podle něj může dojít k zásadnímu přelomu v práci lékaře s pacientem, respektive s tím, jak dobře a detailně jej lékař pozná. Díky přístupu k databázi by pak lékař měl být schopen poskytnout takřka okamžitě nejvhodnější péči. Farmaceutické firmy díky moderním informačním metodám hledají rozdíly, jak léky působí na jednotlivé skupiny pacientů, včetně rozdílů na úrovni DNA.

„Podívejte se třeba na projekt TGen, kterému zajišťujeme výpočetní kapacitu. Díky tomu mohou nabízet personalizovanou medicínu, mohou léčit vybrané druhy rakoviny,“ dodal Dell s tím, že hodlá i v budoucnu podporovat vývoj a výzkum tímto směrem.

Kolem roku 2031 bude možné přečíst lidský genom za 94 sekund - oproti nynějším 26 hodinám

Zvýšený zájem o klienty z řad nemocnic v rámci cloudových služeb potvrdil deníku E15 také Bob Wambach, viceprezident společnosti Virtual Computing Environment. Podle Wambacha VCE momentálně obsluhuje velké nemocnice celkem ve více než třech desítkách států světa a předpokládá, že jejich počet bude dále narůstat. Důležitá je v tomto ohledu osvěta vedení nemocnic i samotných lékařů o možnostech cloud computingu.

Téma lidského zdraví Michael Dell zařadil i do hlavní části svého projevu na konferenci EMC World. Podle Della bude kolem roku 2031 možné přečíst lidský genom za 94 sekund (oproti nynějším 26 hodinám). Vše samozřejmě díky extrémnímu výkonu serverů a efektivitě algoritmů cloudových služeb. Dell tak v souvislosti s tím předpovídá, že se výpočetní síla počítačů v nadcházejících 15 letech zvýší až tisícinásobně.

Hlad po zpracování „velkých dat“ je ve zdravotnictví už několik let enormní. Personalizovaná medicína je ale jen jedním z důvodů. Farmaceutické firmy mají také zájem o zjišťování efektivity.

Pro české specialisty na data to mimo jiné znamená poptávku po jejich práci. Mezinárodní farmaceutická společnost MSD před několika lety otevřela v Praze své globální IT centrum, kde zaměstnává několik stovek specialistů. „Považujeme IT aplikace za konkurenční výhodu, protože myslíme, že když se naučíme dát dohromady komplexní data z různých zdrojů, můžeme dělat lepší a rychlejší rozhodnutí,“ řekl při otevření centra viceprezident MSD John Westby.