Modelování vlastních aplikací pomocí low-code platforem zcela brzy předstihne klasický zdlouhavý vývoj

Zdroj: Solitea

Nedostatek IT odborníků na trhu a rostoucí poptávka firem po zakázkových aplikacích je v současné době velkým problémem ve světě IT. S Janem Svatošem, odborníkem na low-code platformy, jsme si povídali o nástroji budoucnosti, který změní váš pohled na vývoj vlastních aplikací. To, co dříve trvalo roky, dnes low-code platformy zvládnou za zlomek času, peněz a lidských kapacit. Předpokládá se, že do roku 2024 budou tvořit až 60 % veškerého vývoje ve světě IT.

V IT pracujete více než 25 let. Za tu dobu jste museli projít různými výzvami. Implementovali jste software ve velkých korporátních společnostech i v různých mezinárodních projektech. Když se podíváte na současnou situaci v IT, co je podle vás největší výzvou, které nyní čelíte?

Jednou z výzev je hledání a vývoj nových produktových možností a druhou je personální zajištění. To znamená hledání kvalifikovaných odborníků na trhu práce. Buď lze vývoj outsourcovat, jako tomu bylo v minulosti, nebo využít právě low-code, který nabízí naše společnost Solitea.

To vypadá jako nový trend ve světě IT. Můžete laicky vysvětlit, co to vlastně low-code je a jaké jsou jeho výhody?

Mnoho lidí se možná již setkalo s pojmem citizen coding, který úzce souvisí s low-code platformami. Jedná se o malé aplikace, které může vyvinout kdokoli s alespoň minimálními znalostmi IT, a dosáhnout tak určité automatizace. Low-code ale není přímo aplikace. Jsou to technologické platformy, na jejichž základě lze takovou aplikaci modelovat. Společným znakem těchto aplikací je, že se vývojář soustředí pouze na to, co má největší přidanou hodnotu. Na standardizované prvky jsou použity již hotové funkcionality. Největší výhodu low-code platforem je rychlost a efektivita vývoje mobilních a webových aplikací.

Znamená to tedy, že se jedná o šablonu, podle které si mohu v aplikaci sám něco naprogramovat?

Ano, v podstatě používáte to, co už vyvinul někdo jiný. Výhodou je, že k ovládání takové platformy nepotřebujete dlouholeté zkušenosti s vývojem. A také to, že už při modelování vidíte, jak bude celý výsledek vypadat. Takže to, co připravíte, můžete ihned vyzkoušet a zjistit, jak to funguje.

Jaké jsou skutečné finanční náklady na takovou platformu?

Každá platforma má vlastní model licencování a je tedy vhodné při jejím výběru přihlédnout i k dlouhodobé strategii jejího využití. V zásadě ale platí, že se platí jen jednou za využití platformy, kterou lze pak využít k různým projektům.

V současné době se ve světě IT o low-code hovoří jako o nástroji budoucnosti, který umožní prakticky každému vytvářet vlastní aplikace. Myslíte si, že tomu tak skutečně je?

Myslím, že je to trend, který se bude jen prohlubovat. Ve světě, ale i u nás v ČR už vznikají různé low-code platformy. Vybrali jsme ty, které nám nejlépe vyhovovaly z hlediska potenciálu pro partnerství. Předpokládá se, že do roku 2024 bude celkový podíl vývoje na low-code platformách tvořit až 60 % celkového vývoje ve světě IT.

K čemu se konkrétně low-code platformy dají využít, mohl byste nám to více přiblížit?

Společnosti, využívající vlastní aplikace, je díky low-code platformě mohou efektivně optimalizovat. Ušetří tak čas, peníze i lidské zdroje. Navíc je to bezpečné. Je to vhodné řešení pro firmy všech velikostí, včetně velkých společností a veřejného sektoru, ideálně pro ty které mají dlouhodobou strategii digitální transformace. Lze jimi pokrýt většinu vnitrofiremních procesů i procesů dotýkajících se komunikace s klienty. Pomocí low-code platforem si dnes můžete například vymodelovat dokonalý CRM systém, vyvinout vlastní mobilní nebo webové aplikace, a mnoho dalšího.

Solitea

Jak vlastně firma zjistí, že to, co potřebuje, může pokrýt low-code platforma?

Záleží především na povědomí o tom, co low-code je, k čemu slouží a jaké výhody firmě přinese. Záleží však také na informovanosti lidí, kteří s těmito platformami pracují a umí správně poradit. Více si můžete poslechnout v podcastu k low-code platformám, který je uložený na Apple Podcasts nebo Spotify.