Nezadržitelný pád. V USA se prodalo nejméně hudebních nosičů od roku 1991

Obchod Amoeba v San Francisku (ilustrační foto)

Obchod Amoeba v San Francisku (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: kozumel via Flickr

Fanoušci, co si kupují hudební nosiče, se v USA stávají s trochou nadsázky vzácným úkazem. Tamní hudební průmysl totiž zaznamenal další negativní rekord - v uplynulém týdnu poprvé od roku 1991 klesl prodej klasických hudebních nosičů pod čtyři miliony kusů. Čísla padají celoročně.

Prodej hudebních nosičů se v posledním týdnu propadl v USA na nejnižší úroveň od roku 1991, kdy údaje začal sledovat Nielson SoundScan. Ve sledovaném období se prodalo 3,97 milionu alb, což je podle Billboardu poprvé, kdy tento ukazatel klesl pod hranici čtyř milionů kusů.

Pro ilustraci, v minulém roce se ve stejném týdnu prodalo v USA 4,88 milionu desek. Letošní trend nezadržitelný pád jen potvrzuje - v prvním čtvrtletí se podařilo prodat každý týden zhruba 4,75 milionu desek, zatímco ve druhém 4,55 milionu a ve třetím 4,2 milionu. Oproti loňskému roku zaznamenaly hudební nosiče pokles o necelých 15 procent.

Dlouhodobý pád

Globálně prodeje klasických hudebních nosičů klesly už v roce 2013. Důvodem byl především propad na japonském trhu. Podle organizace IFPI globální prodeje spadly o necelá čtyři procenta. V Japonsku, na druhém největším trhu, zaznamenaly pokles o téměř 17 procent.

Celková čísla se pochopitelně odrážejí na příjmech gramofonových firem - celosvětově spadly o čtyři procenta na 15 miliard dolarů (295,7 miliardy korun). Zmíněná větev hudebního průmyslu zaznamenala růst naposledy v roce 2012 - tehdy se zvýšily o 0,3 procenta - poprvé od roku 1999.