Nokia po představení novinek zlevnila starší smartphony

Šéf Nokie Stephen Elop a model Lumia 610

Šéf Nokie Stephen Elop a model Lumia 610 Zdroj: profimedia.cz

Nokia Lumia 920 (Zdroj: Engadget.com)
Nokia Lumia 920 (Zdroj: Engadget.com)
Nokia Lumia 920 (Zdroj: Engadget.com)
Nokia Lumia 920 (Zdroj: Engadget.com)
Nokia Lumia 920 (Zdroj: Engadget.com)
6
Fotogalerie
Finský výrobce mobilních telefonů Nokia snížil ceny svých starších smartphonů s operačním systémem Windows Phone od Microsoftu. Například model Lumia 800 má být podle informovaných zdrojů o 15 procent levnější, ceny ostatních modelů klesnou méně. Nokia se k tomuto kroku rozhodla den po tom, co představila dva zbrusu nové smartphony. Trhy ale nové přístroje zatím příliš nenadchly.

Nokia, která dlouho kralovala trhu mobilních telefonů, ale z pomyslného trůnu ji nedávno sesadil jihokorejský rival Samsung Electronics, se potýká se ztrátovým hospodařením. O slevách informovaly zdroje agentury Reuters, sama firma je neoznámila. Česka se ale zatím zlevnění zřejmě netýká, ceny v obchodech se drží na stejné úrovni jako před představením novinek.

Prohlédněte si novinku Nokia Lumia 920:

Akcie Nokie včera pokračovaly v propadu a v Helsinkách spadly o dalších 2,9 procenta. Trhy přitom silně rostly na vlně optimismu, o který se postarala Evropská centrální banka (ECB), když její šéf Mario Draghi oznamoval podrobnosti k chystanému nákupu státních dluhopisů. V New Yorku, kde se akcie Nokie rovněž obchodují, kurz nicméně začal zpevňovat.

Ve středu šéf Nokie Stephen Elop a šéf Microsoftu Steve Ballmer ukázali dva nové smartphony Lumia 920 a menší Lumia 820. První reakce trhů ale byla silně negativní a akcie firmy spadly o 13 procent. Investoři se obávají, že Nokia má už možná poslední šanci, jak získat zpět ztracené pozice.

Pokud Nokia nepředvede smartphony, které se u spotřebitelů chytnou, může to pro ni znamenat vážné dopady. Silnou konkurencí je pro ni iPhone od americké společnosti Apple a také přístroje od zmíněného Samsungu. Ten využívá operační systém Android od společnosti Google, který je i ve smartphonech jiných výrobců.

Pokud Nokia ceny sníží, jak tvrdí zdroje, bude to znamenat další výpadek příjmů a pravděpodobně i další ztráty. Pozitivní vliv nových přístrojů se totiž v hospodaření neprojeví hned. Analytici Deutsche Bank i Société Générale proto investorům radí akcie Nokie prodávat. Vede je k tomu rovněž středeční ukázka dvou nových smartphonů.