Nové notebooky od Applu: profesionálové mají zase do čeho investovat

Základní nový MacBook Pro má 14 palců

Základní nový MacBook Pro má 14 palců Zdroj: Apple

Větší varianta MacBooku Pro disponuje 16 palci
Nový Apple MacBook Pro
Podle prvních recenzí mají profesionálové zase za co utrácet
Sluchátka Apple AirPods třetí generace
Reproduktor Apple HomePod
6
Fotogalerie

Pondělní událost Applu byla tou poslední, kterou si pro nás společnost v letošním roce přichystala. Představené MacBooky Pro s novými čipy Apple Silicon si přitom pozornost skutečně zasloužily. A byla by to škoda, protože zde máme nový trend. 

Ve finále jsme se dočkali jen tří nových produktů a jednoho mírně přepracovaného. Prostor zde přitom byl. Na základě úniků informací a analýz se předpokládalo alespoň ještě představení počítače Mac mini s novým čipem, který by mu poskytl více výkonu, než má aktuální M1, přičemž Apple by dál oba stroje nabízel současně. Nedorazila ani očekávaná větší verze all-in-one počítače iMac, stejně jako Macu Pro. 

Ještě lepší a dostupnější hudba

Šéf Applu Tim Cook osobně žádnou novinku nepředstavil a sloužil spíše jako spojovatel mezi řečníky. Hned v úvodu uvedl, že půjde o hudbu a Mac. Dočkali jsme se tedy nového studentského tarifu v rámci Apple Music, který stojí 69 korun měsíčně, a nových sluchátek AirPods třetí generace. Kolik má služba předplatitelů, ale nevíme, zato si v ní nově můžeme nechat přehrávat za pomocí příkazů Siri i playlisty podle nálady nebo situace.

Nové AirPods jsou pak hybridem mezi původními sluchátky a AirPods Pro. Zaplatíte za ně pět tisíc korun, ale dostanete prostorový zvuk s dynamickým snímáním polohy hlavy a adaptivní ekvalizaci, která dolaďuje vyznění hudby podle tvaru ucha. Ovládáte je pak tlakovými snímači. Na jedno nabití poskytnou až šest hodin poslechu. Plně nabité pouzdro pak vystačí na 30 hodin poslechu. Bude to hit? Zcela určitě. Pro někoho je model Pro v ceně přes sedm tisíc korun příliš drahý, základní model v ceně pod čtyři tisíce zase nenabízí hlavní tahák, kterým je prostorový zvuk.

Ty trhy, které mají to štěstí, mají pak nově na výběr z pěti barevných variant chytrého reproduktoru HomePod mini. Ten se umí synchronizovat s přístroji stejného typu. Ať už máte HomePodů rozeseto po domácnosti, kolik chcete, všechny budou přehrávat stejnou hudbu v ten stejný čas. Jen si je v tuzemsku musíte pořídit z šedého dovozu nebo pro ně vycestovat do zahraničí, protože u nás se tento produkt Applu oficiálně neprodává.

Čipy „nové“ generace

To nejdůležitější na akci Applu se samozřejmě týkalo nových čipů a počítačů, které jimi budou osazeny. Než nám však Apple ukázal podobu nových MacBooků Pro, dostatečně vychvaloval své čipy, které jsou evolucí loni představeného čipu M1. Jen to označení bude asi trošku zmatečné a je otázkou, jestli tomu uživatelé budou vůbec rozumět, obzvláště s ohledem na iPhony, které společnost také značí Pro a Pro Max, ale s novými čipy nemají nic společného.

Za prvé, Apple říká, že nový procesor M1 Pro je až o 70 procent rychlejší než M1. Používá desetijádrový design s osmi vysoce výkonnými jádry a dvěma vysoce účinnými jádry. Pro grafiku má M1 Pro až 16jádrový GPU, který je až dvakrát rychlejší než M1. Pokud jde o konfigurace, M1 Pro může být postaven až s 32 GB RAM, ve srovnání se současným omezením 16 GB u modelů Maců s M1 čipem. M1 Pro může obsloužit až dva externí displeje s rozlišením 6K při 60 Hz.

Za druhé je M1 Max tím, čemu Apple říká „nejvýkonnější čip na světě osazený v profesionálním notebooku“. M1 Max je vybaven stejně výkonným desetijádrovým procesorem jako M1 Pro, je ale spárovaný s masivním 32jádrovým grafickým procesorem pro až čtyřikrát rychlejší grafický výkon, než má M1. M1 Max lze konfigurovat až s 64 GB RAM a zvládne připojení až tří externích displejů s rozlišením 6K a jednoho se 4K při 60 Hz obnovovací frekvenci. Oba čipy jsou ještě vybaveny 16jádrovým Neural Enginem pro zrychlení strojového učení.

Profesionální přenosné notebooky, jaké svět dosud neviděl

Celá akce samozřejmě směřovala k představení oněch nových profesionálních přenosných počítačů. Dočkali jsme se dvou velikostí, tedy 14 a 16“, ve skutečnosti jsou oba ještě o 0,2 palce větší. Zároveň je ale zmenšuje výřez pro 1080p kameru, která je umístěna v horním rámečku víka. Apple ji vzhledem ke zúžení rámečků jednoduše neměl kam dát, tak se rozhodl pro řešení známé z iPhonů. Názory se na tento krok značně různí, a také proto společnost nabídne poměrně bohulibé řešení – nelíbí se vám výřez? Aplikace jej budou moci skrýt černým pruhem. Ano, okradete se sice o zobrazenou plochu, ale nebudete se na to muset dívat.

Na druhou stranu výřez není tak velký a rušivý jako v případě iPhonů. V systému macOS je navíc při horním okraji displeje stavový řádek, do kterého se kamera vejde a vlastně jí nejste příliš obtěžováni. To budete prakticky jen u hraní her. Pokud si tedy za tímto účelem novinky koupíte. Ty jsou primárně určeny pro práci, ne tak pro zábavu. Apple měl na výběr – buď nechat velké rámečky, nebo omezit kvalitu kamery, nebo právě přidat výřez. Volba padla na poslední řešení, Apple se tak stal první velkou společností, která k tomu přistoupila. Za odvahu jasně sbírá plusové body.

Ty získává i za rozšířené porty. Zbavil se sice jednoho Thunderbolt 3 portu, místo něj ale nabídl tři Thunderbolt 4 porty, vymodlené HDMI a také čtečku SD karet. Na počítačích najdete i třetí generaci magnetického nabíjení MagSafe. Zahodil pak technologický výstřelek v podobě dotykového Touch Baru místo funkčních kláves, které se tak vrátily, a to v plné jejich kráse a ostatně i velikosti. Nechybí také Touch ID pro ověřování uživatele, společnost se hodně chlubila i příkladným zvukem, prý tím nejlepším v notebooku vůbec.

K displeji se nicméně hodí poznamenat, že Apple sází na technologii mini-LED, kterou si prvně vyzkoušela už v iPadech Pro. Nabídne až 1000 nitů trvalého jasu na celé obrazovce a 1600 nitů špičkového jasu pro HDR obsah. Přítomna je i technologie ProMotion, která mění obnovovací frekvenci od 10 do 120 Hz podle toho, co se na displeji zobrazuje. I tou již zmíněné iPady Pro disponují, v září pak přišla i do iPhonů 13 Pro a je vidět, že Apple na ni sází i do budoucna.

Pokud jde o specifikace, 14“ MacBook Pro lze konfigurovat s čipem M1 Pro nebo M1 Max, až 32 GB RAM a až 8TB úložištěm SSD. 16“ model lze konfigurovat s čipem M1 Pro nebo M1 Max a až 64 GB unifikované paměti s 8TB úložištěm SSD. Odpovídají tomu i ceny, základní specifikace stojí 59 tisíc korun.

Udávání trendu

Společnost překvapila termínem zahájení předprodeje notebooků, který odstartoval prakticky hned po premiéře. Běžný prodej pak začíná 26. října. Chcete-li základní model, můžete se skutečně dočkat už začátkem listopadu, jestliže ale sáhnete po vlastní konfiguraci, tak se termín dodání značně prodlužuje svůj počítač nemusíte dostat ani na Vánoce. Čím náročnější budete, tím déle si počkáte.

Apple se trefil do černého. Pokud pominete kontroverzní výřez v displeji, tak napříč odbornými médii znějí oslavné ódy, že toto je přesně to, co profesionálové od nového přenosného počítače potřebovali. Je navíc jisté, že právě tento design tu s námi bude po několik dalších let. Předchozí vzhled vydržel pět let a vzhledem k využitým čipům je potenciální životnost nového modelu ještě delší. A i když Apple neaktualizoval svůj 13“ model, za čas se na něj jistě také dostane.

Co se samotných čipů a jejich výkonu týče, Apple nám v tomto ohledu bude stále prezentovat, jak jsou tím nejvýkonnějším, co můžeme mít. Toto tvrzení je ale třeba brát s rezervami, protože se jedná teprve o druhou generaci vlastních, která navíc pořád nese původní označení, tedy M1, nikoliv M2, což mohli někteří očekávat. Je každopádně nesmírně sympatické sledovat, jakou cestou se Apple od rozvázání spolupráce se společností Intel vydal. Je jedno, jestli produkty Applu používáte, nebo ne. Udávání trendů je přece stejně důležité, jako konkurence sama.