Olympijská vysílací práva stále zdražují, za 20 let na dvojnásobek

V Soči vládne zatím klid a jarní počasí

V Soči vládne zatím klid a jarní počasí Zdroj: ctk

Pokud nějaká akce dokáže u televizních obrazovek dlouhodobě udržet stamiliony diváků po celém světě, jsou to olympijské hry. Tradičně patří ke globálně nejsledovanějším akcím, a to nejen sportovním. Přestože letní hry získávají vyšší pozornost publika a jsou také výnosnější, i zimní olympiády si udržují vysokou sledovanost. Platit to bude také v Soči. A tomu také odpovídá cena za vysílací práva, která soustavně šplhá vzůru.

Zimní olympijské hry začínají 7. února. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) prodával až na výjimky vysílací práva na tuto olympiádu v balíčku s letními hrami, které se konají za dva roky v Riu de Janeiro. MOV očekává, že opět dosáhne rekordních příjmů.

Podle televizního a marketingového ředitele MOV Tima Lummeho výnos z prodeje vysílacích práv na toto olympijské období bude přibližně 4,1 miliardy dolarů, více než v předchozím cyklu. Hry ve Vancouveru 2010 a v Londýně 2012 vynesly celkem 3,85 miliardy dolarů. Podle Lummeho se za posledních dvacet let cena vysílacích práv zdvojnásobila.

Stejně jako v předchozích letech nejvíce utratila za vysílání olympijských her americká televize. Ze souboje stanic vyšla vítězně NBC, jež si zajistila exkluzivitu až do roku 2020. Za celé toto období, které zahrnuje tři olympijské cykly, zaplatila přes čtyři miliardy dolarů. V této částce je zahrnuta i cena her v Soči, které americkou stanici vyšly na 775 milionů dolarů.

NBC je dlouholetým partnerem MOV. Letní hry vysílá nepřetržitě od roku 1988 a zimní olympiáda se objevuje v jejím programu od roku 2002. Poslední kontrakt označil MOV za nejvyšší v olympijské historii. Poprvé se olympiáda objeví i na komerčních stanicích. MOV totiž ukončil více než padesátiletou spolupráci s Evropskou vysílací unií (EBU), jejíž součástí je i Česká televize. Vysílací práva pro evropské teritorium nyní vlastní agentura Sportfive, která je přeprodává jednotlivým televizím, a to i komerčním. Sportfive disponuje univerzálními právy na všechny způsoby vysílání, tedy na veřejnoprávní i komerční televize, placené stanice a internetové vysílání.

Výše kontraktu sice nebyla zveřejněna, ale odborníci odhadují, že jeden olympijský cyklus – tedy jedny zimní a jedny letní hry – mohl stát přibližně 300 milionů dolarů. Dohoda se ovšem netýká Francie, Německa, Itálie, Španělska, Velké Británie a Turecka. S televizemi v těchto státech se totiž MOV rozhodl vyjednávat přímo. Tento způsob prodeje vysílacích práv v Evropě přinese podle něho o třicet procent vyšší zisk než někdejší dohoda s EBU.

Obavy ze zranění Vonnové
Americká lyžařka Lindsey Vonnová, která si loni na mistrovství světa zranila koleno, oznámila, že se nestihne připravit na olympijské hry v Soči. To komplikuje situaci americké televizi NBC, neboť Vonnová měla být hlavní hvězdou americké výpravy, a tedy i hlavním tahákem televizního vysílání. Vonnová na poslední olympiádě získala zlato a bronz. „Do poslední chvíle jsme věřili, že Lindsey na olympiádu pojede. Bohužel nepojede,“ citovala agentura Bloomberg Marka Lazaruse, jenž v NBC šéfuje sportu. „Budeme muset najít jiný příběh,“ dodal Lazarus s tím, že to bude obtížné, protože hrdiny přináší až olympiáda.

Divokým Východostánem (3): Umělý sníh v Soči