Omezení investic vylepšilo hospodaření ČT

Petr Dvořák

Petr Dvořák Zdroj: profimedia.cz

Hospodaření České televize (ČT) skončilo loni lepším výsledkem, než se doposud soudilo. Podle informací deníku E15 přibylo na konci roku do fondu poplatků 70 milionů korun. Na tento účet veřejnoprávní televize převádí či odsud čerpá prostředky, aby její rozpočet opticky skončil na nule.

Bývalý ředitel ČT Jiří Janeček naopak na počátku roku 2011 při koncipování rozpočtu počítal s tím, že do těchto rezerv sáhne pro 104 milionů korun. Loňský rozdíl mezi plánem a skutečností je tak okolo 174 milionů korun. Účetní závěrku televize za rok 2011 nyní projednává Rada ČT.

„Tyto peníze nepředstavují úsporu, ale odloženou spotřebu. Vzniklo to tím, že v loňském roce od června do mého nástupu v říjnu televize do ničeho neinvestovala. Zastavily se všechny větší projekty, investice do programu,“ uvedl ředitel ČT Petr Dvořák. Moratorium na investice a projekty vyhlásil Janeček na počátku června 2011 v reakci na svůj zamýšlený odchod z televize.

Dvořák plánuje, že letos sáhne do fondu poplatků pro 460 milionů. Od televizních koncesionářů ČT letos dostane 5,75 miliardy korun, z fondu se však bude čerpat 6,21 miliardy korun na krytí hlavních činností Kavčích hor.

I přes zvýšený objem peněz na výrobní úkol – o 150 milionů na 2,3 miliardy – bude Česká televize v tomto roce spíše tvrdě šetřit. Utahování opasků čeká kanály ČT1, ČT2 a ČT24, za jejichž pořady televize hodlá utratit 2,21 miliardy korun (meziroční pokles o 74,4 milionu). Vyšším rozpočtem disponuje pouze sportovní ČT4. Tomu objem výroby kvůli velkým akcím typu olympijské hry naroste o více než 44 milionů korun na 722 milionů.

Otesánek z Kavčích hor

Milan Uhde: Audit ČT ukáže děsivé věci

Kromě poklesu výroby na třech programech se letos rovněž sníží objem investic o 120 milionů na 580 milionů korun. Celkový rozpočet ČT na rok 2012 je koncipován jako vyrovnaný ve výši 6,97 miliardy, o 230 milionů méně než loni.