Oracle: Před konkurencí máme 4 roky náskok a koupě Sunu se vyplatila

Larry Ellison, šéf Oracle.

Larry Ellison, šéf Oracle. Zdroj: Jan Sedlak

Šéf Oraclu Larry Ellison stále nedá dopustit na koupi společnosti Sun Microsystems, kterou jeho firma získala v roce 2010 za téměř 7,5 miliardy dolarů. Oracle tehdy kromě platformy Java získal úspěšné hardwarové portfolio, které se nyní snaží začlenit do svého tradičního softwarového a databázového byznysu.

Příjmy Oraclu z hardwaru nicméně neustále klesají. Firma v této oblasti v posledním čtvrtletí aktuálního fiskálního roku klesla o 23 procent – zatímco ve stejném období loňského roku firma z hardwaru vygenerovala příjmy ve výši 953 milionů dolarů, za letošní poslední 3 měsíce už to bylo jen 734 milionů. Prodej nových softwarových licencí a cloudového předplatného naopak meziročně narostl o 17 procent.

Ellison nicméně věří v obrat a poslední čísla okomentoval tím, že se pokles příjmů z hardwaru v dalších 6 měsících zastaví a naopak očekává postupný růst. „Sun se ukázal být jednou z našich nejvíce strategických a nejvíce ziskových akvizicí, které jsme kdy udělali,“ opakuje nejvyšší hlavoun Oraclu. „Technologie Sunu nám umožnila stát se lídrem v oblasti vysoce ziskových propojených systémů. Věřím tomu, že systémy jako Exadata a SPARC SuperCluster nejenom, že budou pohánět naše zisky, ale na konci fiskálního roku zajistí růst celého našeho hardwarového byznysu.“

Za vyšší marží

Podobná prohlášení Ellison vydává už delší dobu. Klesající příjmy z hardwaru jsou podle jeho slov dané především tím, že se Oracle zbavuje hardwarové části s nejnižšími maržemi, zejména tradičních x86 serverů a storage systémů z portfolia Sunu. Tyto oblasti jsou zároveň součástí propouštění zaměstnanců.

„Máme unikátní produkty na trhu a musíme investovat do inovací, takže jsou pro nás zajímavé produkty s vyšší marží,“ popisuje v rozhovoru pro E15.cz hardwarovou strategii Oraclu Petr Hošek, který společnost v této oblasti vede ve střední Evropě. „Když porovnáte portfolio, jaké měl Sun a jaké má nyní Oracle, je odlišné,“ říká Hošek a potvrzuje tak Ellisonova slova o zbavování se produktů s nižší marží.

Oracle se snaží uspět s takzvanými propojenými systémy (engineered systems), které spojují veškeré hardwarové technologie jako servery, sítě, úložná zařízení a software do jedné „krabice“. Nejnovějším produktem je databázový stroj Exadata X3.

Firma si zároveň designuje vlastní čipy SPARC a sama se přirovnává k Applu v oblasti datových center a chce software a databáze odladit tak, aby co nejlépe běžely na novém hardwaru firmy. Sun měl tedy sloužit především jako vstupenka k uskutečnění této vize. „Pro co nejefektivnější chod softwaru je dobré hardware vlastnit. Díky tomu je možné mnoho věcí ovlivnit a určit si, jak má co vypadat,“ konstatuje Hošek. „Proč by měl software od Oraclu běžet lépe na cizím hardwaru než na tom našem?“

Larry Ellison, šéf Oraclu.Larry Ellison, šéf Oraclu. | Jan Sedlak

Výhody koupě Sunu jsou podle jeho slov otázkou času. „Vyvinout novou generaci procesoru trvá kolem 5 let. To znamená, že když Oracle koupil Sun a SPARC, za zhruba 4 roky od této koupě se skutečně ukáže, jak jsou hardware a software odladěny pro společný nejlepší možný chod,“ tvrdí a poukazuje na to, že už Exadata X3 je jednou z prvních vlaštovek.

Investice Oraclu do výzkumu a vývoje jsou skutečně značné – firma na tuto položku každoročně vyloží kolem 4 miliard dolarů. Podobně jako Apple pracuje i s vysokými maržemi. V posledním čtvrtletí Oracle skrze všechny své produkty dosáhl provozní marže 47 procent.

Letitý náskok

Nové hardwarové produkty Oraclu zřejmě nebudou hnacím motorem prodeje softwaru a databází, ale vytváří novou oblast. Do segmentu konvergovaných systémů už kromě Ellisonovy korporace pronikají také ostatní hráči na trhu – IBM, Dell, HP či Cisco. Analýza Gartneru například odhaduje, že tyto spojené systémy budou na celkovém serverovém trhu do roku 2016 tvořit až 40 procent. „Tímto směrem trh jde a to, že se například IBM s PureSystems rozhodlo jít cestou konvergovaného systému, je potvrzení, tuto skutečnost jenom potvrzuje,“ míní Hošek.

V Oraclu zároveň věří, že jsou ve spojování jednotlivých komponent do jediné platformy nejdále ze všech. „Máme 3 až 4 roky náskok. Nemáme totiž pouze na sebe napasované jednotlivé hardwarové části, ale skutečně jsou navrženy od začátku tak, že jsou do sebe úzce integrovány,“ věří český manažer. Oracle na integraci železa a softwaru začal pracovat ještě před koupí Sun Microsystems, když systémy vytvářel s HP. Za největší konkurenci Petr Hošek považuje IBM.

„Systémy, které dnes jsou na trhu, si vzaly jednotlivé hardwarové části, jsou poskládány na sebe, propojeny a tomu se pak říká, že jsou integrované. U nás je to trochu víc, než že jsme vše dali do jedné krabice a propojili standardních propojením,“ pokračuje Hošek. „U nás si například databáze může rovnou sáhnout na procesor a nemusí procházet dalších 5 vrstev, jako jsou virtuální stroje a další.“

Oracle Exadata 3 je spojením Sunu a Oraclu.Oracle Exadata 3 je spojením Sunu a Oraclu. | Jan Sedlak

Toto úzké propojení a provázaný vývoj softwaru s hardwarem potvrzují i zákazníci Oraclu. Jednou z výhod, které je od nich možné slýchat, je skutečnost, že při problémech stačí hledat problém mezi aplikací a hardwarem a ne několika dalšími vrstvami.

Hardwaru Oraclu lze na druhou stranu oproti konkurenci pořídit za vyšší cenu a cílí spíše na větší zákazníky. Firma proto začala nabízet například osminu klasického „velkého“ racku za nižší pořizovací náklady s tím, že je pak možné systém postupně rozšiřovat.

Správné pochopení flashe

Larry Ellison při představování Exadata X3 vyslal do světa zprávu, že klasické pevné disky v serverech jsou pasé a že většinu operací obslouží flash paměti. Nový databázový systém Oraclu dokáže v paměti zpracovávat až 260 TB dat a mechanické disky používá až na nejnižší vrstvě pro zálohy a podobně. „Disky se posouvají o úroveň níž a peníze teď jdou do flashe,“ potvrzuje Hošek. „Klasické disky za posledních 10 let v podstatě nezaznamenaly žádný veliký průlom.“

Zároveň s oznámením Exadata X3 se ale ozval SAP, který tvrdí, že by si Oracle měl ověřit fakta. Také systém HANA od SAPu pracuje s daty v paměti (in-memory), každý ale trochu jiným způsobem. „Nyní probíhá diskuse o tom, co je flash paměť – zda operační, nebo disková paměť,“ komentuje situaci Petr Hošek. „Je to nový druh paměti, který někteří lidé považují bližší klasické RAM a někteří tvrdí, že je to disk. Myslím si, že je to někde mezi.“

SAP chce díky HANA přetáhnout Oraclu ty zákazníky, kteří používají aplikace SAPu, ale právě na databázích Oraclu. Na rozdíl od Oraclu ale SAP nemá vlastní databázový hardware, ale připravuje ho s partnery, jakými jsou HP a další. Ellisonův tým věří, že díky spojenému hardwaru a softwaru dokáže pro aplikace nabídnout nejrychlejší možný chod. Exadata X3 dokonce nazval nejrychlejším firemním počítačem na světě.

„SAP je hodně aktivní v obchodní činnosti, s tím se často setkávám, ale technologii HANA prozatím příliš nasazenou nevidím, zatímco Exadata se rozvíjí velice dobře,“ tvrdí Hošek. SAP na druhou stranu oznámil, že chce mít a právě HANA má být jeho platformou pro budoucnost a rozvoj.