Oracle zklamal. IT sektor zažívá pokles kvůli eurozóně

Jen část. Prezidentka Oraclu Safra Catzová požadovala po
SAP odškodné ve výši 1,7 miliardy dolarů, ale neuspěla

Jen část. Prezidentka Oraclu Safra Catzová požadovala po SAP odškodné ve výši 1,7 miliardy dolarů, ale neuspěla Zdroj: profimedia.cz

Poslední čtvrtletí v Oraclu nebylo zrovna veselé. Zákazníci odkládají nákup IT kvůli nejistým ekonomickým vyhlídkám. Nastává už pro Larryho arabské jaro?

Že už by v IT skutečně nastávalo arabské jaro, jak to nedávno prorokoval šéf Salesforce.com Marc Benioff? V případě posledních finančních výsledků softwarového obra Oracle se tak na první pohled může skutečně zdát. Pohled více do hloubky ale ukazuje, že to není tak jednoduché.

Oracle své akcionáře pro tentokrát vůbec nepotěšil, stejně jako před pár týdny . Příjem za poslední fiskální čtvrtletí spadl hluboce pod očekávání trhů, na což prudkým poklesem reagovaly i akcie třetí největší softwarové firmy světa. Prezidentka Oraclu Safra Catzová se proto společně s výkonným šéfem Larry Ellisonem snažili na konferenčním hovoru s novináři a analytiky vysvětlit, co za nepřesvědčivými výsledky stojí.

Nejistá situace v eurozóně má vliv

Příjmy firmy meziročně narostl pouze o 2 procenta na 8,79 miliardy dolarů, analytici přitom očekávali 9,23 miliardy. Zisk se usadil na 2,2 miliardy dolarů, o solidních 45 procent ale narostla provozní marže. Podle výsledků je jasné, že se Oracle zasekl a nedařilo se mu příliš dobře prodávat novým zákazníkům. Firma spíše generovala poplatky od současných klientů a poptávka od nových poněkud vázla.

„Upřímně, toto čtvrtletí se nepovedlo tak, jak jsme očekávali,“ zahájila hovor s novináři finanční ředitelka a prezidentka firma Safra Catzová. A hned začala s vysvětlováním. Oracle prý, stejně jako mnozí další dodavatelé IT technologií, registruje slabší a opatrnější poptávku firem a vládních institucí, které se obávají krize v eurozóně a potažmo po celém světě. Vlivem této opatrnosti se koncem čtvrtletí několik nových klientů odložilo podpisy domluvených kontraktů, což se nepříznivě projevilo na příjmech.

Vypadá to, že nejde o prázdnou výmluvu, podobné problémy totiž registrují také další velké firmy jako IBM, SAP, NetApp, Cisco a další, kterým všem v posledních hodinách spadly akcie. IT manažeři jsou opatrnější a neženou se do nových investic. Hodně kritický je pro Oracle především státní sektor, ze kterého pramení značná část příjmů Oraclu.

Catzová ale věří, že veškeré odložené smlouvy budou podepsány během následujících dvou měsíců a Oracle tak získá nové platící zákazníky.

Významný pokles hardwarové divize

Vůbec největší problémy zaznamenala hardwarová divize Oraclu, kterou se firma snaží vybudovat od akvizice Sun Microsystems. Zde se příjmy propadly o 14 procent na 953 milionů dolarů. Firma sice před pár týdny na letošní konferenci OpenWorld představila novou řadu serverů SPARC SuperCluster s výkonnými čipy T4, ale prozatím nebyla schopná plně ustálit výrobní a dodavatelský proces. Zjednodušeně řečeno nyní musí řešit skladové zásoby, zásobování a testovat aplikace na nových čipech.

Oracle je ve svých reklamách hodně sebejistý. Hardwarová divize se ale propadla o 14 procent. Změní se to, až si "sednou" nové SuperClustery s čipy T4?Oracle je ve svých reklamách hodně sebejistý. Hardwarová divize se ale propadla o 14 procent. Změní se to, až si "sednou" nové SuperClustery s čipy T4? | Jan Sedlak

Záležitosti spojené s přechodem na novou generaci serverů by během aktuálního čtvrtletí měly být vyřešeny a mělo by nastat oživení. „Registrujeme velice dobré první ohlasy na naši novou řadu SuperClusterů,“ uklidňovala novináře a analytiky Catzová.

Zatímco Catzová se snažila celou situaci co nejvíce vysvětlit a urovnat, výkonný šéf Larry Ellison se tradičně ničeho nebál a žádné problémy si příliš nepřipouštěl. Zdůraznil, že Oracle v aktuálním čtvrtletí vyhrál nad svými konkurenty jako IBM nebo Cisco některá výběrová řízení, jako dodávky IT infrastruktury automobilce Hyundai Kia (systém Exalogic) nebo univerzitě v australském Melbourne. Nezapomněl také zdůraznit, že technologie Oracle pohání datové centrum Applu. Ještě aby ne, když byl Larry dlouholetým kamarádem Jobse.

Příjmy ze softwarové divize povyskočily o slabá 2 procenta na 2 miliardy dolarů. Tato oblast bude pro firmu minimálně stejně tak zajímavá, jako hardware. Oracle je totiž často kritizován za to, že nabízí stále starý koncept serverového softwaru, tzn. klasické licence. Ellison si nedávno musel vyslechnout tvrdou kritiku od šéfa cloudového Salesforce.com, podle kterého se brzy zákazníci firmám takového střihu vzepřou, protože už nebudou chtít zbytečné peníze. Více o tom v našem článku.

Oracle se proto v říjnu vydal na nákupy a za 1,43 miliardy dolarů , která se specializuje na vývoj cloudového CRM systému. Oracle díky tomu může nabízet nejenom svůj starý softwarový koncept, ale pro zájemce umí nabídnout také služby v cloudu.