Pád Sony: akcie jsou zpět na úrovni, kdy ještě vládl Walkman

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Akcie předního japonského výrobce spotřební elektroniky Sony dnes sestoupily pod hranici 1000 jenů, kde byly naposledy v srpnu 1980, asi rok po uvedení legendárního přenosného přehrávače Walkman. Dlouhý sestup z maxima 16 950 jenů z března 2000 je symptomem úpadku firmy, která ve své době celému odvětví elektroniky dominovala, uvedla agentura AP.

Akcie Sony se během dnešního obchodování na tokijské burze propadly až na 990 jenů a uzavřely se ztrátou 1,7 procenta na 996 jenech. Hlavní index tokijské burzy kvůli špatným zprávám z americké a čínské ekonomiky a v rostoucím strachu z dluhové krize eurozóny klesl o 1,7 procenta.

Akcie Sony se rok od uvedení Walkmana v roce 1979 přehouply přes 1000 jenů a následujících 20 let výrazně rostly. V době nástupu digitálních přehrávačů a televizorů s plochou obrazovkou však koncern zaostal a její produkty ztrácely na popularitě, která se přesunula k přehrávačům iPod a telefonům iPhone od společnosti Apple. Na trhu televizorů mezitím podíl Sony výrazně zmenšovala konkurence korejských výrobců v čele se Samsung Electronics.

Vývoj akcií Sony od roku 1987

Vývoj akcií Sony od roku 1987Vývoj akcií Sony od roku 1987 | finanzen.net

Sony vykázala v loňském fiskálním roce do konce března rekordní ztrátu 457 miliard jenů (asi 120 miliard korun) a v minusu skončila již čtvrtým rokem za sebou. Její divize televizorů byla ztrátová už osmým rokem. Nejnovější ztráta je horší než v roce 1995, kdy Sony vykázala ztrátu po koupi hollywoodského studia Columbia Pictures. Tržby se snížily o téměř deset procent na 6,5 bilionu jenů.

Kromě tvrdého konkurenčního prostředí hospodaření Sony podkopává i silný jen. Problémy firmy zhoršily také škody po loňském březnovém zemětřesení a cunami, kdy Sony neměla dostatek součástek pro výrobu. Další narušení výroby způsobily podzimní povodně v Thajsku.

Letos má firma naplánováno oživení a návrat k zisku. Nový generální ředitel Kazuo Hirai přistoupil k masivnímu snižování nákladů a propouštění, které má vrátit k zisku hlavně problémovou televizní divizi. Posílit chce také ve výrobě fotoaparátů, herních přístrojů a chytrých telefonů.