Poláci spustí u českých hranic výrobu nejmodernějších počítačových součástek a čipů

Výroba součástek GoodRam v polské společnosti Wilk Elektronik

Výroba součástek GoodRam v polské společnosti Wilk Elektronik Zdroj: Wilk Elektronik

Výroba součástek GoodRam v polské společnosti Wilk Elektronik
2
Fotogalerie

Evropa už nějakou dobu ve výrobě čipů a dalších hardwarových komponent hraje druhé housle. Přesto polská společnost Wilk Elektronik brzy spustí kousek od českých hranic výrobu nejmodernějších technologií pro osobní počítače. Pod značkou GoodRam bude v továrně mezi Ostravou a Katovicemi produkovat novou generaci pevných disků a operačních pamětí. Společnost Intel zase ve východním Německu investuje miliardy dolarů do výroby polovodičů s prozatím nejpokročilejším výrobním procesem.

Wilk Elektronik provozuje továrnu ve dvacetitisícovém slezském městě Łaziska Górne. Z jejích linek mají ještě do konce roku sjíždět moduly pokročilých operačních pamětí RAM označovaných jako DDR5.

Navazují na předchozí a dnes v počítačích běžně používanou čtvrtou generaci. Do popředí zájmu se brzy dostanou díky tomu, že je k chodu budou vyžadovat nové procesory od dvou hlavních dodavatelů procesorů, amerických společností AMD a Intelu.

V polské části Slezska se rozjíždí také výroba pevných SSD disků komunikujících přes rozhraní PCI Express 5.0. Opět je to další generace počítačové technologie, která s novými procesory zvolna začne nahrazovat tu současnou s tím, že nabízí výrazně vyšší rychlost přenosu dat.

„Tyto disky plánujeme začít dodávat v prvním čtvrtletí příštího roku,“ uvedl zakladatel a výkonný ředitel polské společnosti Wiesław Wilk během setkání na berlínském veletrhu IFA.

Společnost Wilk Elektronik je po krachu mnichovské firmy Qimonda jediným evropským výrobcem pamětí RAM. Založena byla v roce 1991 jako distributor pamětí jiných společností, ale později začala spolupracovat s japonským kolosem Toshiba/Kioxia a rozjela vlastní výrobu.

Wilk přitom nevyrábí samotné čipy, které se používají na discích a v pamětech RAM, ty jsou doménou zejména jihokorejských, japonských a amerických firem. Poláci tyto čipy propojují s vlastní elektronikou a tištěnými spoji a zhotovují finální výrobky obdobně jako jejich konkurenti.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!