Poskytovatelé internetu hromadně končí. V příštích letech jich může být jen desetina

Trh poskytovatelů internetu prochází bezprecedentní konsolidací. Od začátku roku podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) ukončilo činnost zhruba 200 provozovatelů, čímž se jejich počet propadl o desetinu.

Trh poskytovatelů internetu prochází bezprecedentní konsolidací. Od začátku roku podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) ukončilo činnost zhruba 200 provozovatelů, čímž se jejich počet propadl o desetinu. Zdroj: Szkanderová Michaela

Hromadný exodus či spojování dosavadních konkrutentů souvisí s novou regulací a také přísnějším vymáháním nových i starých pravidel. 
2
Fotogalerie

Trh poskytovatelů internetu prochází bezprecedentní konsolidací. Od začátku roku podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) ukončilo činnost zhruba 200 provozovatelů, čímž se jejich počet propadl o desetinu. Hromadný exitus či spojování dosavadních konkurentů souvisí s novou regulací a také přísnějším vymáháním nových i starých pravidel. 

Příčin trendu je podle expertů i hráčů z trhu více. Jednou z nich je od loňského dubna účinná novela zákona o elektronických komunikacích, která významně zvýhodnila postavení spotřebitelů na úkor operátorů. Zákazníci nově nemusí platit pokuty za předčasné ukončení smlouvy, a to v případě, pokud u nového poskytovatele vydrží alespoň tři měsíce. Jakmile odejdou dříve, zaplatí pouze pět procent zbývajících plateb. Dříve musel spotřebitel zaplatit pětinu po celou dobu platné smlouvy.

Novela měla dopad zejména na byznys menších poskytovatelů. „Ostrá konkurence nutí poskytovatele nabízet nákladné instalace přípojek za symbolické částky a v případě předčasného ukončení smlouvy pak tyto tisícové výdaje musí hradit poskytovatel ze svého,“ vysvětluje Rostislav Kocman, mluvčí Asociace poskytovatelů internetu (ISP).

K tomu se navíc začátkem roku 2021 přidaly i mohutné a přísnější kontroly nových i starých pravidel ze strany ČTÚ. „Část firem, která neplnila více pravidel, se rozhodla činnost raději ukončit. Týká se to především těch nejmenších,“ uvedl dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován. Kolik takových firem bylo, ale podle něj určit nelze. Část končících firem totiž spadá i do kategorie takzvaných mrtvých firem, které už nebyly aktivní, ale formálně ukončit činnost je donutila až nová legislativa.

Jedna z nově sledovaných povinností je inzerování reálné rychlosti nabízeného internetu. Při první kontrole, která proběhla letos v únoru, ji splnila pouhá čtyři procenta poskytovatelů. V březnu už kontrola dopadla lépe. Kontrolou prošlo bez problému celkem 73 procent firem, uvedla ve středu ČTÚ.

Konsolidace trhu podle Asociace poskytovatelů internetu (ISP) bude pokračovat. Do několika let budou podle ní na trhu pouze nižší stovky, nebo dokonce jen vyšší desítky provozovatelů internetu. Česká republika je s tisícovou základnou poskytovatelů rarita. Na jednotlivých evropských trzích většinou působí desítky, maximálně stovky provozovatelů.