Překope fungování medicíny digitalizace? Čtěte, jak vidí budoucnost oboru manažeři

Jarmila Plachá, šéfka Škoda Auto DigiLabu.

Jarmila Plachá, šéfka Škoda Auto DigiLabu. Zdroj: ŠKODA AUTO/René Fluger

Technologické inovace mají potenciál proměnit řadu oborů, zdravotnictví není výjimkou. Již v dohledné době tak může výraznou úpravou projít význam toho, co znamená „jít k lékaři.“ Která novinka ovlivní medicínu během následujících deseti let nejvíce? V anketě pro E15 odpovídali manažeři a odborníci, kteří radili programátorům během zdravotnického hackatonu Smart Health. Ten nedávno proběhl na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Lucie Kvapilová, manažerka společnosti CEAi zabývající se umělou inteligencí a zdravotnickým softwarem:

To je velmi těžké říct, protože ať se vymyslí jakékoli řešení, tak je medicína stále velmi regulována. Změna by musela nastat přímo u regulátorů, kteří by uznali, že může být použita. Tento proces je velmi zdlouhavý a náročný, takže nejdůležitější jsou inovace spíše v regulačních přístupech.

Jan Rosický, zakladatel společnosti Invent Medical, která 3D tiskne zdravotnické pomůcky

Nejdůležitější inovací podle mě bude digitalizace a automatizace zdravotnictví. Už nyní existuje skvělá praxe kvalitního „předvyšetření“ pacientů, které šetří čas. Tak jako to má například web uLékaře.cz. Budoucností budou i zdigitalizované a zautomatizované asistence lékařům právě v těchto „předvyšetřeních“, která budou využívat velká data. Ta pomůžou zpřesnit a diagnostikovat nemoci. Velkou inovaci vidím také v rozvíjejícím se 3D tisku.

Jarmila Plachá, manažerka Škoda Auto DigiLab:

Věřím, že nejdůležitější inovací bude využití umělé inteligence, a to z hlediska lepší a přesnější diagnostiky. Díky datům, která medicína nasbírá, budeme schopni včasněji predikovat případné nemoci a léčení tak bude rychlejší.

Inovace ovlivní i mnoho dalších oborů. Jak se na změny připravit a jak na nich vydělat? Objednejte si magazín E15 Premium Jak vyhrát budoucnost >>>

Video placeholde

Jak vyhrát budoucnost • E15

Už jsem na různých konferencích viděla první případy využití umělé inteligence a jsou velmi slibné, ale jsme samozřejmě ještě hodně daleko. Věřím, že díky datům, umělé inteligenci a díky tomu, že data budeme umět přečíst, zpracovat a tím pádem diagnostikovat nemoci rychleji, zachráníme spoustu životů.

Jan König, ředitel neurorehabilitačního centra ERGO Aktiv:

Přál bych si, aby se lidé navrátili k přirozenosti, ke komplexnímu pohledu na tělo, k propojení psychického a fyzického stavu člověka. Je jedno, jaké externí technologické řešení se vymyslí, vždy musí cílit na to, aby spolupracovalo s lidským mozkem tak, jak je biologicky naprogramován.

Jakékoli řešení by mělo stále posilovat motivaci člověka k tomu, aby sám na sobě neustále pracoval a měl aktivní přístup ke svému tělu a svému zdraví. Všechny technologie by měly být jen pomůckou, které nám s tím pomůžou.

Člověk by se těmi vymoženostmi ale neměl nechat převálcovat, protože pokud si ulehčujeme v jakékoli oblasti, objevují se relativně rychle změny na mozku. Mozek je něco jako sval a když ho netrénujeme, tak polevuje. Pokud bychom si s technologiemi ulevovali příliš často, tak bychom mohli přijít například o kognitivní performance.

Tomáš Šebek, chirurg a zakladatel Ulekare.cz:

Největší inovací, která ovlivní budoucnost medicíny, je její uberizace. Podobně jako jsme uberizovali jídlo, dopravu a bydlení. Medicína se zefektivní pomocí férové technologie.

Kateřina Vacková, zakladatelka organizace Loono věnující se prevenci rakoviny pohlavních žláz:

Nejdůležitější je návrat k lidskosti lékařů. Je jedno, zda to bude aplikace nebo nová lékařská univerzita, ale to, co ovlivní medicínu a její rozvoj nejvíce, je právě návrat k lidskosti, empatie a partnerský vztah mezi lékařem a pacientem.

Tomáš Studeník, pořadatel Smart Health Hackatonu a FuckUp Nights:

Umělá inteligence už dnes dokáže diagnostikovat nemoci lépe než sebezkušenější odborník. Navíc netrpí emocemi a nemusíme jí nosit švestičky jako úplatek. Až bude příště rentgen vašich plic posuzovat pan profesor, tak chtějte víc, chtějte neutronovou síť.

Za posledních pět let se vygenerovalo na světě více dat než za celou dosavadní historii lidstva. Velká data, která za sebou necháváte všude, kde se pohybujete online, ale i offline, budou v budoucnu sklízena zdravotními aplikacemi mnohem masivněji. Váš telefon vám tak bude čím dál více optimalizovat život, radit co nejíst, co nedělat, komu nevolat.

Budou se lidé běžně dožívat 120 let? Tématem se zabývalo předchozí vydání E15 Premium, magazín objednávejte zde >>>

Video placeholde

E15 Premium - Jak žít 120 let • E15