Proměna Dellu pokračuje, kupuje Wyse Technology

Michael Dell, CEO Dell

Michael Dell, CEO Dell

Dell se mění z výrobce počítačů na poskytovatele IT infrastruktury. Nyní oznámil, že kupuje Wyse Technology, firmu, která pracuje s virtuálními desktopy.

Když Michael Dell koncem února prohlásil, že Dell prochází zásadní proměnou a už nejde o počítačovou společnost, ale společnost nabízející IT infrastrukturu, zřejmě málokdo čekal, že celá situace dostane takový spád. Firma začala budovat novou softwarovou divizi a vydala se na nákupy. Nejdříve koupila společnost AppAssure umožňující zálohování a přesun dat a teprve před pár týdny také za 1,25 miliardy dolarů pohltila výrobce bezpečnostních systémů SonicWall. Nyní byl oznámen další obchod – Dell kupuje firmu Wyse Technology pracující s virtuálními desktopy.

Wyse Technology vyrábí malé „krabičky“ ne nepodobné Wi-Fi routerům, kterým se říká tencí nebo zero klienti. Tato zařízení jsou připojená k monitoru, klávesnici, myši a síti a suplují klasický počítač. Ovšem s tím rozdílem, že neobsahují prakticky žádný tradiční hardware jako pevný disk a další, ale celý softwarový obsah je doručován virtualizovaný na dálku. Jde o takový zobrazovač operačního systému a aplikací, které běží někde v cloudu v datovém centru. Technologii tenkých klientů popisujeme v našem článku.

Dell do post-PC éry

Tím, že systém ani aplikace neběží na fyzickém stroji někde pod stolem, získávají administrátoři lepší kontrolu nad správou počítačů, firmy provozování vyjde levněji a v mnoha ohledech je takový systém bezpečnější. Wyse Technology ale nenabízí pouze samotné tenké klienty, ale také software a služby, které umožňují virtualizovaný obsah doručovat. Možné je například napojení na technologie od Citrixu nebo VMware.

Nákup této technologie spadá do nového směřování a vizí Dellu. Firma už nechce vyrábět a prodávat osobní počítače s nízkou marží, i když stále tvoří více než polovinu jeho příjmů, ale raději se přesouvá do byznysu s vyšší marží a přidanou hodnotou. Chce tak stavět datová centra pro cloud a k tomu nabízet software a služby, které přinesou vyšší marže. Virtualizované desktopy mají být jednou z těchto služeb. Zástupci Wyse říkají, že u jejich produktů pracují s dvoucifernými maržemi.

IDC předpokládá, že trh s virtualizací počítačů do roku 2015 vzroste na 15 miliard dolarů. „Trh s virtualizovanými desktopy globálně silně poroste. Díky spojení tenkých klientů s datovými centry a cloudem nabídne větší příjmy a marže,“ tvrdí IDC. „Virtualizace desktopů posílí naše portfolio a naší pozici v oblasti celkových IT řešení,“ věří prezident Dellu pro koncová zařízení Jeff Clarke.

„Svět se nekompromisně mění do post-PC éry a tato akvizice je základní stavební kámen na straně koncového uživatele,“ komentuje uzavřený obchod Ondřej Bačina z českého Dellu. „Je to logický krok. Opět jsme koupili lídra na trhu a výhodou pro tuzemskou pobočku je to, že Wyse je dobře etablovaný také na českém trhu.“

Dell se výroby klasických počítačů nemůže vzdát úplně, jednak kvůli příjmům, ale také kvůli tomu, že vyrábí servery a neměl by takové množstevní slevy na procesory a další komponenty. I kdyby ale společnost počítače opustila, nákupem Wyse Technologies se připravuje na jejich novou generaci, minimálně ve firemním prostředí. Počítač už není bedýnka pod stolem, ale cloud.

Tenké klienty vyrábí také konkurent Dellu HP, který v roce 2007 za 220 milionů dolarů koupil společnost Neoware. Částka, za kterou si Dell pořídil Wyse, nebyla zveřejněna, jde o soukromě vlastněnou společnost. Analytici však odhadují, že by mohlo jít až o 600 milionů dolarů. Wyse Technology za poslední rok vzrostly příjmy o 45 procent na 375 milionů dolarů, když prodala přes milion tenkých klientů. Celkově už se jich prodalo kolem 20 milionů. Společnost vlastní 180 patentů a obchod by měl být dokončen v druhém čtvrtletí tohoto fiskálního roku.