Na ISS dorazili noví členové, posádku doplní Rus, Američan a Ital

Američan Andrew Morgan, Rus Alexandr Skvorcov a Ital Luca Parmitano (zleva)

Američan Andrew Morgan, Rus Alexandr Skvorcov a Ital Luca Parmitano (zleva) Zdroj: ČTK

Ital Luca Parmitano
2
Fotogalerie

Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dnes dorazili tři noví členové posádky Američan Andrew Morgan, Rus Alexandr Skvorcov a Ital Luca Parmitano. Ruská raketa Sojuz-FG s kosmickou lodí s nimi odstartovala v sobotu večer z kazašského kosmodromu Bajkonur. Let trval pouhých šest hodin a 20 minut, informovala AP. Agentury RIA Novosti posléze uvedla, že kosmonauti v pořádku přešli na palubu ISS.

Trojice doplnila posádku orbitálního komplexu na obvyklých šest členů. Připojila se k nynějšímu ruskému veliteli stanice Alexeji Ovčininovi a americkým astronautům Nicku Hagueovi a Christině Kochové, kteří na oběžné dráze pracují od března. Podle agentury Roskosmos je plánovaná délka pobytu Skvorcova, Parmitana a Morgana na ISS 201 dní.

Novou posádku čeká v listopadu „výlet“ do otevřeného kosmu a široký rejstřík vědeckých experimentů, jejichž počet se blíží 150, uvedla agentura Interfax. Pozornost vyvolává i srpnový přílet obvykle pilotované dopravní lodi Sojuz, která ale dorazí k ISS bez lidské posádky. Místo ní má být na palubě ruský humanoidní robot zvaný Fedor. Jeho jméno není podle ruských médií obdobou jména Fjodor, ale anglickou zkratkou názvu Final Experimental Demonstration Object Research. Údajně umí i střílet.

O úkolech robota na palubě ISS není mnoho informací. Ruská média v sobotu uvedla, že kosmonauti Skvorcov a Ovčinin „prozkoumají možnosti využití dálkově ovládaného antropomorfního robota v budoucích pilotovaných dopravních lodích nového pokolení“.