Ruské kamery rozpoznají už i emoce sledovaných

Bezpečnostní kamera

Bezpečnostní kamera Zdroj: Profimedia

Bezpečnostní kamera
Bezpečnostní kamera
Bezpečnostní kamera
4
Fotogalerie

Policie a bezpečnostní složky států by brzy mohly pro boj s terorismem využívat nový nástroj. Stávající městské kamerové systémy, které dokážou rozpoznat obličej natáčených osob v davu, totiž čeká významné vylepšení. Nově by mohly samy varovat před podezřelým chováním osob pomocí analýzy jejich emočního stavu.

Software ruské společnosti NTechLab rozpozná identitu, věk, pohlaví, a dokonce i aktuální emoční stav natáčeného jedince. Dokáže svému uživateli, například policii, sdělit, zda je sledovaná osoba nervózní, vystresovaná či frustrovaná, a to v reálném čase.

Poskytováním těchto dat může napomoci při zvyšování bezpečnosti v exponovaných, hustě zalidněných městských částech se zvýšenou mírou rizika teroristického útoku. Britský Telegraph uvedl, že má o systém údajně zájem Moskva, která by tak mohla zefektivnit stávající síť 150 tisíc kamer. NTechLab má přes dva tisíce dalších klientů včetně těch z USA, Číny či Velké Británie.

Systém na analýzu emocí sledovaných osob je novou součástí již stávajícího softwaru společnosti, který funguje třeba na ruské sociální síti VKontakte. Algoritmus jen podle předložené fotografie pozná, o kterého uživatele jde – dotyčného najde v databázi o více jak 420 milionech uživatelů za několik málo sekund.

„Bezpečnost v ulicích povyšujeme na novou úroveň, jelikož systém dokáže během pár sekund identifikovat teroristy či zločince,“ myslí si Alexander Kabakov, šéf společnosti, která oznámila investici 1,5 milionu dolarů (téměř 37 milionů korun) do dalšího zdokonalení technologie.

Zdrženlivěji se k novince staví bezpečnostní analytik Oldřich Bureš. „U státu typu Ruska vyvstává klíčová obava z toho, že budou sledováni i další lidé ke zcela jiným účelům,“ varoval člen externího poradního týmu ministra zahraničí a poradní komise pro bezpečnostní výzkum ministerstva vnitra.

Bureš také uvedl, že i systémy s vysokou mírou úspěšnosti varují před velkým množstvím neškodných osob. „Obecně je spíš malá šance, že i v odfiltrované mase lidí dokážete odhalit setiny promile těch, kteří se chystají něco spáchat,“ podotkl Bureš. Podle společnosti dosahuje úspěšnost analýzy emocí sledovaných osob 94 procent.

Naskýtá se i otázka přílišného narušování soukromí sledovaných osob. Šéf společnosti Kabakov podotýká, že nový systém sice funguje díky kamerám, ty už ale stejně ve městech natáčí. „Kdybychom neměli na ulicích kamery, námitky bych pochopil. Jsou ale na každé ulici,“ argumentoval. „Pokud se nacházíte ve veřejném prostoru, nemáte žádné soukromí,“ myslí si.

Bureš upozornil i na otázku doby skladování dat. „Je to otázka bezpečnost vs. svoboda a lidská práva, tedy jestli chceme, aby nás stát na každém kroku monitoroval a hlídal, nebo jestli to radši budeme řešit jinými prostředky a budeme akceptovat, že stoprocentní bezpečnost není možná,“ uzavřel.