S nápady se v Rusku obraťte na byznys anděla

Skolkovo

Skolkovo Zdroj: Profimedia.cz

V Rusku získávají na popularitě investice takzvaných byznys andělů pomáhajících lidem, kteří mají nápady, ale ne finance.

„Jde o soukromé osoby, v minulosti často úspěšné podnikatele, kteří prodali svůj byznys, nebo top manažery korporací. Jsou připraveni investovat kolem 50 tisíc dolarů do start-upů, které se jim zalíbí. Někdy se také sjednocují do skupin s možnou investicí až 200 tisíc dolarů,“ popsala deníku Kommersant princip Jekatěrina Djačenková, zakladatelka Klubu byznys andělů Skolkovo.

Vzhledem k faktu, že vzorem Skolkova je americké Sillicon Valley, by se dala očekávat podpora start-upů především v oblasti IT technologií. V Rusku ale andělé často investují i do jiných odvětví. Většinou do oborů, ve kterých mají zkušenosti, a především v regionu, kde žijí nebo odkud pocházejí. Za finanční injekci investoři dostanou minoritní podíl v podniku. Podporují vizi, ale na řízení firmy se nepodílejí. Podle slov Djačenkové investiční andělé věnují projektu kolem dvou hodin týdně a především radí, jak získat partnery. V současné době je podle ní v nabídce klubu 70 až 80 atraktivních projektů připravených pro andělské investice.

Pro srovnání: ve Spojených státech se „andělské“ investice vyvíjejí už více než padesát let. Současné oficiální údaje o soukromých investorech zmiňují 350 tisíc lidí. V Rusku je to několik tisíc a zhruba stovka z nich je úspěšná. Mezi známé anděly patří Pavel Čerkašin, bývalý šéf ruských divizí Microsoftu a Adobe. Aktivním byznys andělem je také Alexej Komissarov, šéf odboru vědy, průmyslové politiky a podnikání moskevské vlády. Ten podporuje více než deseti start-upů. Spoluzakladatel Helix Ventures Jevgenij Zajcev investoval do 24 farmaceutických společností. Za super úspěch andělských investic je experty označován Displair, což je speciální dotykové zobrazovací zařízení, jehož základem je tenký chladný stabilizovaný tok vzduchu s drobnými částicemi vody.