Satelitní operátoři spustili masivní kampaň proti Sobotkovi

DVB-T2, ilustrační foto

DVB-T2, ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

Inzerce České asociace satelitních operátorů
Set top box, ilustrační
Martin Gebauer, generální ředitel firmy České Radiokomunikace.
České Radiokomunikace
5
Fotogalerie

Česká asociace satelitních operátorů, zastupující například společnosti Digi, CS Link nebo Skylink, odstartovala mohutnou mediální kampaň. V ní kritizuje premiéra Bohuslava Sobotku za přístup vlády k přechodu na nový standard pro televizní vysílání DVB-T2 a obviňuje ho z miliardových finančních ztrát pro stát. Ministerstvo průmyslu a obchodu i České Radiokomunikace však veškerá nařčení razantně odmítají. 

První ze sdělení, které si asociace zaplatila, se objevilo v pátečním vydání MF Dnes. Na celostránkové inzerci je vyobrazen premiér Bohuslav Sobotka, jak buldozerem tlačí peníze ze státní kasy směrem k vysílači radiokomunikací.

Inzerát zobrazující premiéra se v deníku objevil v době, kdy se médium snaží obhajovat svou politickou nezávislost. Asociace chce podobná sdělení i do dalších médií umisťovat až do středy, kdy má o novele zákona o elektronických komunikacích rozhodnout ve třetím čtení Poslanecká sněmovna, uvedl pro E15.cz sekretář asociace Patrik Brom.

Inzerce kritizující vládu bohuslava Sobotky

Inzerce České asociace satelitních operátorůInzerce České asociace satelitních operátorů|E15

Nákup nových set-top boxů až pět miliard korun, uvádí inzerce. O dalších 11 miliard má podle inzerce stát přijít, pokud nevydraží veškeré frekvence, jež se budou přesouvat z kmitočtů pro televizní vysílání mobilním operátorům. Frekvence pro televizní vysílání však už obsazeny jsou, a to také veřejnoprávní Českou televizí, tudíž není možné je znovu dražit.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu jsou argumenty provozovatelů satelitního vysílání v inzerci naprosto liché. „Asociace se účelově snaží využít situace a ovlivnit vývoj trhu ve svůj prospěch,“ odpověděl na dotaz E15.cz tiskový mluvčí ministerstva František Korba.

Ministerstvo uvádí, že přechodem na novou verzi vysílání DVB-T2 nevznikne státu žádná škoda. Podobné stanovisko zaujal také ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer. „Tvrzení ČASO není podloženo žádnými relevantními informacemi ani není zřejmé, jak k daným číslům (údajná škoda státu 11 miliard – pozn. red.) tato zájmová asociace došla,“ uvedl Gebauer.

Expert na televizní vysílání Jan Potůček vidí za celou kampaní pouze snahu poskytovatelů satelitního vysílání o získání dalších zákazníků – stejně tak, jako se jim to povedlo při první vlně digitalizace. „V druhé televizní digitalizaci se satelitní operátoři obávají odlivu svých zákazníků k DVB-T2, protože pozemní vysílání v novém standardu bude moci nabídnout desítky programů v HD kvalitě zdarma nebo za poplatek, který by byl ale zřejmě nižší než v případě satelitních služeb,“ sdělil Potůček.

Dalším argumentem satelitních operátorů je, že by schválení zákona by znamenalo nedovolenou státní podporu, která by mohla vyústit sporem u Evropské komise. Asociace si v Bruselu stěžuje především na peníze, které stát investuje do infrastruktury pozemního vysílání. Podle sekretáře asociace Broma se jedná o podporu konkurence, státní instituce však kontrují tím, že postup s Evropskou komisí komunikují a nepřistoupí k finanční podpoře, pokud Brusel nevydá jasné stanovisko.

Kromě poskytovatelů satelitního vysílání vyjádřili pochyby nad novelou například také zástupci České asociace elektronických komunikací, Asociace provozovatelů mobilních sítí a Svazu průmyslu a dopravy, neutrálně skončilo hlasování hospodářského výboru Poslanecké sněmovny. Státní instituce však doufají, že pokud novela legislativním procesem projde, začnou se frekvenční pásma uvolňovat za tři roky. Celý přesun k novému standardu DVB-T2 by měl skončit o rok později.