Vypínáme jádro bez náhrady. Jsme jako žába vařící se v kotli, říká šéf Deutsche Telekom

Výkonný ředitel Deutsche Telekomu Timotheus Höttges

Výkonný ředitel Deutsche Telekomu Timotheus Höttges Zdroj: Jan Sedlák

Výkonný ředitel jedné ze dvou nejhodnotnějších německých společností se veřejně opřel do řízení ekonomiky a způsobu vedení své země. „Co se to s námi stalo? Vybudovali jsme průmysl, dálniční síť a další skvělé věci. Teď opouštíme jádro, aniž bychom měli odpovídající náhradu. Značka Made in Germany je v ohrožení a nemusí trvat věčně. Začali jsme lenivět a přešlapovat na místě,“ postěžoval se šéf Deutsche Telekomu Timotheus Höttges na konferenci Digital X v Kolíně nad Rýnem. „Svobodu a demokracii si dokážeme udržet jenom v případě, že lidé budou mít naději a vizi,“ varoval.

Höttges svou zemi přirovnal k žábě vařící se v horké vodě. Pod kotlem už plápolají plameny, zatím to moc nepálí, ale časem to pálit bude, jenže žába už nestihne vyskočit.

Více než 160 největších německých společností má dnes celkově jen o něco vyšší tržní hodnotu než Google, přesněji 1,7 oproti 1,4 bilionu dolarů. Apple je na 2,5 bilionu dolarů, Amazon na 1,3 bilionu. Hodnota Tesly, noční můry německých automobilek, přesahuje 900 miliard dolarů, zatímco Volkswagen je na necelých 90 miliardách.

Drahé energie a zastropování cen

Video placeholde
• Videohub

Deutsche Telekom, vlastník českého T-Mobilu, se přetahuje o pozici nejhodnotnější německé společnosti se softwarovým molochem SAP. Točí se okolo sta miliard dolarů.

„Utrácíme příliš mnoho za administrativu a údržbu a zásadně zaostáváme

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!