SERIÁL: Startupy, které hýbou světem

smartphone, aplikace

smartphone, aplikace Zdroj: profimedia.cz

Web Business Insider vybral dvacítku nejzajímavějších startupů, které vznikly v roce 2012. Projekty vybírali redaktoři, technologičtí odborníci i investoři. Pojďme si aplikace a weby, které mají podle Business Insideru největší potenciál opravdu zaujmout, postupně představit.

SmartThings propojuje věci s internetem

SmartThings založil Alex Hawkinson v lednu 2012. Vizí firmy je propojit věci každodenní potřeby – od mikrovlnné trouby až třeba po žaluzie – s internetem a udělat je tak „chytřejší“. Business Insider uvádí několik příkladů, jak můžou inovativní služby poskytované SmartThings člověku posloužit.

SmartThingsSmartThings | SmartThings.com

Například pokud vyřadí bouřka ve vašem domě elektrický proud, zrovna když jste pryč, dostanete o tom zprávu do vašeho smartphonu. Čidla vám také například mohou přímo do telefonu sdělit, že v bytě někdo zapomněl vytáhnout z proudu žehličku. Taková informace pomůže zabránit požáru.

SmartThings vytváří systém komunikace mezi věcmi a virtuální cloudovou platformou. Vaši domácnost vybaví různými pohybovými detektory a speciálními čidly (například vlhkosti), ty jsou navázané na vaše domácí vybavení a propojené s mobilní aplikací, díky níž máte dění v bytě či domě neustále pod kontrolou. Zároveň můžete přímo z telefonu všechny předměty řídit.

SmartThingsSmartThings | SmartThings.com

Hawkinson dává příklad: Pohybová čidla si všimnou, že jste se probudil(a) a zvedáte se z postele. Systém zareaguje rozsvícením světla, zvednutím žaluzií a v kuchyni už vám začíná kávovar připravovat cappuccino.

Čidla také můžou mít přehled o tom, kdy dorazilo vaše dítě domů nebo jestli vám někam neutíká domácí mazlíček. Také umějí zareagovat na to, že nikdo není doma a zabezpečit venkovní dveře a nastavit v místnostech šetrnější energetický režim.

Platforma SmartThings se skládá ze tří částí. První je systém čidel, který propojuje věci s internetem. Druhá je mobilní aplikace SmartApp, pomocí které můžete dění v domácnosti monitorovat a také nastavovat automatické zapínaní přístrojů na základě určitých navolených podnětů. SmartThings také nabízí prostor pro další vývojáře, aby vytvářeli aplikace využívající jejich systém.

„Ve chvíli, kdy propojíte věci s internetem, můžete je kontrolovat. Ještě větší změnu přináší to, že je můžete kontrolovat s různým softwarem, který může naprogramovat kdokoliv,“ komentoval to Hawkinson pro AllThingsDigital.

Na videu se můžete podívat, co všechno SmartThings nabízí:

Medium má obohatit zážitek z publikování

Startup Medium začal fungovat v srpnu 2012. Má být platformou pro publikování středně dlouhých textů. Ty řadí do tematických kolekcí a klade také důraz na vizuální složkou.

Medium kombinuje prvky, které se osvědčily u stále populárnější sociální sítě Pinterest nebo vizuálně zaměřeném mikroblogovém portálu Tumblr. Tyto weby se soustředí na sdílení fotek a obrázků, vytváření tematických kolekcí a propojování uživatelů na základě podobného vkusu.

Medium se snaží navázat jak na čistý design, tak i tematické propojování. V hlavní roli je ale v tomto případě textový obsah.

Sherpaa - prohlídka u doktora v éře Facebooku

Za projektem Sherpaa stojí doktor a zároveň technologický fanda a vášnivý blogger Jay Parkinson. Základní myšlenkou Sherpaa je propojit zdravotní péči s možnostmi současné elektronické komunikace. Ve zkratce – domluva na konzultaci s doktorem se řeší přes Google kalendář, pacient se může rozhodnout pro osobní návštěvu, videohovor nebo online chat, platí se přes PayPal.

„Představte si například, že jste se před pár minutami řízl(a) při krájení chleba. Pošlete e-mail či zprávu s fotkou, kterou jste pořídil(a) na vašem iPhonu. My se na to podíváme, rozešleme zprávu síti plastických chirurgů ve vašem okolí a ozvou se ti, kteří mají kapacitu vás v nejbližší době ošetřit,“ vysvětluje fungování Sherpaa Parkinson.

Hello HealthHello Health | Hello HealthZdravotní péče jako sociální síť. Parkinson se podílel na vývoji sociální sítě Hello Health, která propojuje pacienty s doktory v prostředí internetu. Sherpaa míří stejným směrem.

Výhodou systému Sherpaa je časová úspora – konzultace se domlouvají ve webovém kalendáři na přesný čas - a flexibilita – není nutné všechny zdravotní obtíže řešit přímo osobní návštěvou lékaře. Zároveň taková medicínská péče vyjde levněji.

„Naším cílem je nabídnout pacientům skvělou zkušenost a jako vedlejší efekt jim snížit jejich náklady,“ říká Parkinson, který poukazuje na to, že doktoři stále vypisují různé preskripce a formuláře rukou, stejně jako před třemi tisíci lety. Podle něj by měla i medicína začít těžit z moderních komunikačních kanálů.

SherpaaSherpaa | Sherpaa.com

Doktoři si pak mohou za konzultace online, které jsou daleko pružnější, účtovat méně. Pro firmy, které se do Sherpaa zapojí, je zase výhodné to, že jejich zaměstnanci díky přesnému domluvení konzultace ušetří čas ztracený vysedáváním v čekárně. To pro podniky znamená menší ztráty v produktivitě.

„Sherpaa má být alternativou k absurdně drahé zdravotní pohotovosti a absurdně komplikovaně dostupných praktických lékařům, uzavírá Parkinson.

Circa chce udávat tón zprávám do mobilu

Na scénu startup Circa vstoupil v říjnu 2012. Stojí za ním Matt Galligan. Jde o mobilní aplikaci zaměřující se na čtení zpráv. Jejím hlavním cílem je přizpůsobit zpravodajství co nejvíce prostředí smartphonů. Tým 16 editorů Circa zestručňuje hlavní denní zpravodajské taháky tak, aby se vešly pokud možno na jednu obrazovku mobilu a k jejich přečtení nebylo nutné skrolovat.

„Žádná vata, žádné kudrlinky a komentáře – jen hlavní fakta, citace a fotky. Vše přizpůsobené formátu mobilní obrazovky,“ tak zní motto Circa z jejích webových stránek.

CircaCirca | Circa

Circa sází na měnící se požadavky konzumentů zpráv, kteří chtějí být v obraze přes svůj mobil, ať jsou kdekoli. Navíc často chtějí jen výcuc toho nejdůležitějšího bez zbytečné omáčky.

Dalším krokem v rozvoji aplikace Circa by pak měla být rozšířenější možnost odebírat zprávy podle osobních preferencí.

Reklamní klip aplikace Circa si můžete prohlédnout: