SERIÁL: Startupy, které hýbou světem (II)

startupy, aplikace

startupy, aplikace Zdroj: profimedia.cz

Web Business Insider vybral dvacítku nejzajímavějších startupů, které vznikly v roce 2012. Projekty vybírali redaktoři, technologičtí odborníci i investoři. Jaké aplikace a weby mají podle Business Insideru největší potenciál zaujmout? Představujeme druhou várku.

Clever propojuje školy s on-line výukou

Startup Clever ukazuje, že mladé technologie začínají stále více pronikat i na půdu vzdělávání. Vznikl v červnu 2012 a v tuto chvíli ho už používají tři tisícovky amerických škol. Peníze vývojáři získali od fondů jako je Google Ventures, ale také třeba od herce Ashtona Kutchera.

CleverClever | Clever

Základní myšlenkou Cleveru je propojit nové vzdělávací aplikace a e-learning se školním informačním systémem. Školy pro výuku používají čím dál tím víc i nejrůznější software a kombinují tradiční výklad s online aktivitami. „Jenže všechny tyto aplikace jsou jako samostatné enklávy. My je propojujeme přímo se školami,“ vysvětlil pro Forbes zakladatel Cleveru Tyler Bosmeny.

Clever umí výsledky studenta z různých online výukových aplikací (DreamBox, Scientific Learning nebo MasteryConnect) převést do informačního systému školy. Učitelé tak mají přehled o pokrocích studentů i v online činnostech.

Clever zároveň bezpečně spravuje i další data, která o studentech škola sbírá. Učitelé přes něj mohou přehledně vyhodnocovat statistiky o docházce, známkách či bodech v testech.

CleverClever | Clever

Clever byl oceněn na Software & Information Industry Association (SIIA) Ed Tech Innovation Incubatoru. Zároveň ho porota označila za startup, který má výrazné šance uspět. Moderní a přehledné zpracování dat o studentech by školám jistě slušelo.

Clear: seznam úkolů v mobilní „cool“ verzi

Startup Clear se inspiroval knihou „Checklist Manifesto“ doktora a přispěvatele New Yorkeru Atula Gawandeho. Ta ve zkratce uvádí to, že jednoduchý seznam úkolů k odškrtávání (či odfajfkování) pomáhá zvládat i velmi komplexní situace. Podle Gawandeho zjednodušuje řešení různých situací v medicíně, pomáhá při vývoji technologií a může být prospěšný třeba i při živelních neštěstích.

Clear, který založil v únoru 2012 Dan Counsell přenáší odškrtávací seznam do moderního prostředí iPhonů a dělá z plnění povinností a úkolů, s určitou nadsázkou, příjemnou a sexy zábavu.

ClearClear | Clear

Samozřejmě povinnosti za vás aplikace sama nevyřeší, ale tzv. „to-do list“ má skvělý design a příjemné ovládání, které přináší jisté uspokojení, když označujete splněný úkol. Samozřejmostí je barevné rozlišení naléhavosti povinností a libovolné množství různých seznamů.

Jak Clear vypadá a funguje se můžete podívat na tomto videu:

Paper – skicy a malování pro éru tabletů

Aplikace Paper přináší skvělé možnosti jak vytvářet rychlé skicy či kreslit mapky nebo grafy v prostředí tabletů. Stojí za ní Georg Petschnigg a uživatelé ji mohou stahovat od loňského března. Je to jako Adobe Illustrator pro iPady, shrnuje to Business Insider.

PaperPaper | Paper

Paper umožňuje nakreslit i poměrně jemné detaily pouze prsty. Možné je si ale navíc koupit i speciální elektronický fix. Vychytávkou aplikace je, že umí věrně napodobit kolorování vodovkami, takže mnohdy výsledné nákresy vypadají, jako by byly vytvořeny na papíře a následně naskenovány.

Možnosti práce s aplikací Paper představuje video:

Lua: moderní a mobilní koordinace pracovních skupin

Startup Lua, který založil v červnu 2012 Michael DeFranco, si všiml posilující pozice sociálních sítí pro firmy, jako je třeba Yammer nebo Asana. Yammer nazývaný„Facebook pro firmy“ umožňuje zaměstnancům podniku vkládat příspěvky, obrázky, videa, ankety a další obsah a ostatní pak mohou na tento obsah reagovat. Funkce jsou přizpůsobené potřebám firem, je tedy možné například sdílet a editovat dokumenty, vytvářet pracovní skupiny, koordinovat kalendáře.

LuaLua | Lua

Lua podobné možnosti co nejvíce přizpůsobuje potřebám pracovníků, kteří nemají svůj pracovní stůl a jsou většinu času v terénu. Funguje v rámci smartphonů a je ideální třeba pro produkci filmu či nějakého koncertu. Vhodná je ale i pro různé stavební týmy.

Lua chce pomáhat skupinám s koordinací práce jen díky šesti různým obrazovkám a dvěma klikům, shrnuje motto aplikace DeFranco.