Smíchovský technologický inkubátor Node5 startuje

Node5

Node5 Zdroj: Jan Sedlak

Původně se mělo otevírat už začátkem tohoto roku. Pod jiným názvem, v úplně jiných prostorách a s poněkud odlišnou koncepcí. Ani teď nejsou všechny stěny omítnuty a vše na svém místě. Smíchovský technologicko-podnikatelský inkubátor Node5 i přesto otevřel své prostory a pokusí se přispět k rozvoji nadechující se tuzemské startupové scény. Nabídnout chce nejenom pracovní místa, mentory nebo kontakty, ale ve hře je také speciální investiční fond.

Změny, kterými si Node5 za několik posledních měsíců prošel, jsou značné. Projekt původně vystupoval a měl být franšízou zavedené londýnské značky, která stále má ambice rozšířit se do celé Evropy. Dvojice zakladatelů Node5 nakonec ze spolupráce couvla, když zjistila, že si směřování svého dítka představuje poněkud jinak, než jak to vidí Londýn.

Z prostor v Drtinově ulici na Smíchově, které Node5 začal osidlovat koncem loňského roku, se zakladatelé nakonec přesunuli na ulici Radlickou poblíž Seznamu, Skypu a Googlu. Několik výrazných změn delší dobu kolem Node5 vytvářelo auru nevědomosti, čím vlastně celý inkubátor bude a na jaké bázi má fungovat. Nyní už vše dostalo jasné obrysy a prostory bývalé továrny se otevírají zájemcům.

Inkubátory a akcelerátory slouží k tomu, aby začínající firmy provedly různými stádii podnikání. Minulý týden například , který startupům na 6 měsíců zajistí prostory a zázemí a na 3 měsíce jim dá k dispozici zkušené mentory a investory. Po této době jsou ale mladé firmy „vykopnuty“ na ulici a musí těžit z toho, co jim akcelerátor přinesl. To, zda se daný startup do takového akcelerátoru dostane, závisí na několika faktorech. Především se ale posuzují možnosti samotného produktu, ale ve veliké míře se dbá také na tým. Pokud nic z toho nemáte, akcelerátor je vám v podstatě uzavřený.

Node5 se podobné bariéry snaží odstranit a na celý inkubační proces mladých společností pohlíží více ze široka. Prostor mohou dostat nejenom startupy, které už mají vytvořený tým a na svém produktu pracují, ale zároveň i lidé, kteří mají teprve nápad a poohlíží se po někom, kdo by jim ho pomohl realizovat. „Node5 v sobě kombinuje coworkingové centrum podobné Hubu, inkubátor a klubovnu,“ vysvětluje koncepci centra jeho spoluzakladatel Lukáš Hudeček. To ovšem neznamená, že by program byl otevřený úplně všem. „Zájem máme především o firmy kolem internetu, IT, mobilů apod., musí něco přinést komunitě.“

Inkubační proces je proto v Node5 rozdělený do několika fází. „Na začátku máte nějaký nápad a potřebujete zjistit, zda má nějaký smysl a zda by se na něm s vámi nechtěl někdo podílet,“ popisuje Hudeček. „V tom případě k nám můžete začít chodit na pár hodin měsíčně a všechno zmiňované se vám brzy vyjasní,“ pokračuje. „A pokud zjistíte, že váš projekt budoucnost nemá, můžete se okamžitě připojit k někomu jinému, kdo se rozhodl pokračovat dál a shání spolupracovníky.“ Tento koncept se zároveň hodí pro lidi na volné noze, kteří se na určitou dobu mohou nechat najmout.

Lukáš Hudeček (na fotce) spouští Node5 společně s Petrem Ocáskem. Společně už dříve provozovali například první ročník StartupYardu.Lukáš Hudeček (na fotce) spouští Node5 společně s Petrem Ocáskem. Společně už dříve provozovali například první ročník StartupYardu. | Zive.cz

V tomto bodě už se startup posunuje do další fáze, kdy na něm tým začíná společně pracovat a potřebuje veškeré zázemí včetně mentorů, zasedací místnosti a dalších služeb. „Jakmile váš produkt doroste do určité fáze a vy budete potřebovat další lidi a prostory a nebudete chtít opustit naše prostředí, můžeme vám připravit samostatné kanceláře,“ popisuje poslední stupeň Hudeček.

Klubovna s komunitou

Zaujme především ono slovo klubovna. V celém Node5 se totiž neustále mají „motat“ různí investoři, mentoři, odborníci na různé oblasti (například Filip Hráček z Googlu, David Grudl, Pavel Doležal, Pavel Zima, Robin Raszka a mnoho dalších) a součástí prostor mají být časté přednášky a akce. Chystají se setkání jako Pitch Day, For Mobile, Google User Group, Startup roku a další.

„Může se stát, že na našem baru potkáte významnou startupovou osobnost ze zahraničí a můžete se s ní hned dát do řeči a zeptat se na názor na váš projekt,“ slibuje Hudeček. Node5 má být podle jeho slov především silná komunita. Už nyní se v jeho prostorách natáčí herní pořad Re-play vysílaný na Prima Cool a chystá se i podobný pořad zaměřený na IT tématiku.

Samotní mentoři pro Node5 pracují zadarmo, podobně, jako v případě StartupYardu. „Může jim z toho vzniknout zajímavý byznys,“ myslí si Hudeček. Nejenom přímá investice, ale také je možné setkat se s lidmi a najmout si je.

Prostory Node5 už mají první nájemníky, postupně se sem začínají stěhovat nadějné tuzemské startupy jako sociální sítě AskYou a BookFan, nástroj pro testování webů SimpleTest.io, e-commerce aplikace Proactify, testování API rozhraní Apiary.io, nástroj pro řízení projektů eKancl, systém pro získávání pracovních zkušeností Studentive a iPad aplikace RealPad. Další rozjíždějící se firmy i jednotlivci se postupně hlásí.

Členství jako obchodní plán

Nájemníci a členové komunity jsou mimo jiné to, z čeho Node5 hodlá žít. „Nebudeme si brát žádné podíly ve firmách, našim hlavním obchodním modelem jsou poplatky za členství a nájem,“ popisuje Hudeček svůj obchodní model.

Startupy a jednotlivci zaplatí měsíční poplatek podle toho, jak dané prostory hodlají využívat a podle toho, v jaké ze zmiňovaných fází se nachází. Prostor je ale také pro zájemce, kteří vlastní místo v Node5 nechtějí, ale rádi by se stali členy „klubovny“ a komunity. Takové členství vyjde na 6 stovek ročně a je možné účastnit se libovolných akcí. „Počítáme, že těchto členů bychom mohli mít až několik stovek,“ myslí si Hudeček. Nájemníků s vlastním stolem by mohlo být asi sto.

Node5 už hostil pražský Startup Weekend nebo setkání investorů. Různé akce mají probíhat i v budoucnu.Node5 už hostil pražský Startup Weekend nebo setkání investorů. Různé akce mají probíhat i v budoucnu. | Jan Sedlak

Hudeček doufá, že peníze od prvních obyvatelů Node5 začnou přitékat co nejdříve. Společně se spoluzakladatelem Petrem Ocáskem projekt financují z vlastních kapes bez vstupu externího kapitálu. Peníze už ale pomalu docházejí a na dokončení všech prací je nutných zhruba dalších 750 tisíc korun. Nejenom na dostavění všech prostor (v plánu je například terasa), ale také na nájem a další režijní náklady. Node5 mimo jiné nabízí vybavení jako je chytrá televize s Androidem, zvuková technika a další.

Menší investiční fond

Hudeček s Ocáskem do budoucna počítají s vytvořením menšího investičního fondu. „Chtěli bychom startupům nabídnout menší investice pro financování jejich potřeb,“ plánuje Hudeček. Node5 by měl být správcem financí několika andělských investorů, kteří by mohli vložit zhruba 10 milionů korun.

„Odpovědnost za investice poneseme my, nicméně nechceme investovat žádné obrovské částky. Do jednoho startupu maximálně milion korun.“ Pro investory by tento fond mohl být zajímavý v tom, že vedení Node5 bude s danými startupy neustále v kontaktu a bude moci dobře zhodnotit, zda se investice v budoucnu zúročí.

Lukáš Hudeček věří, že koncepce Node5 bude dobrým konceptem a alternativou pro StartupYard, jehož první ročník společně s Petrem Ocáskem uspořádal mimochodem on. Vize se nelíbí pouze jim. „Nápad se mi líbí, ale překvapilo mě, jak kluci často celou koncepci měnili. Doufám, že už se usadili,“ komentuje projekt investor a spoluzakladatel Atlasu Michal Bláha.

Hudeček už při našem prvním rozhovorem koncem loňského roku plánoval, že chce na Smíchově propojit tamní technologický sektor. Tato ambice ho stále neopouští. „Máme rozjednanou spolupráci například se Seznamem a Googlem,“ říká. Fungovat budou nejenom na bázi mentorů, ale také na transferu technologií nebo společném investování.

Node5 už je otevřený všem zájemcům. Prostory už také prošly zatěžkávací zkouškou. Proběhl zde pražský a investorský .