Spotřeba dat s cenami nesouvisí. V Polsku je používá menší podíl lidí a jsou neomezená

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Mezi intenzitou používání mobilních dat a cenami mobilních tarifů neexistuje žádný vztah. Vyplývá to z porovnání dat finské analytické firmy Rewheel Research zachycující ceny napříč Evropskou unií a Eurostatu o používání mobilního internetu.

Vysokou cenu tuzemských datových tarifů zdůvodnila ministryně průmyslu Marta Nováková v pořadu České televize právě tím, že je v Česku využívá málo lidí. „Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, no tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější,“ uvedla ministryně. Její výroky vyvolaly silnou vlnu kritiky kvůli faktické podstatě výroku i kvůli samotné obhajobě mobilních operátorů.

V Česku využívá skutečně mobilní data jen 39 procent lidí, v rámci Evropské unie je to méně už jen v Řecku, Itálii nebo Polsku. Právě v posledně jmenované zemi jsou ale nabídky mobilních operátorů mnohem štědřejší, za 30 eur zákazník dostane neomezený tarif. Téměř identická míra používání mobilních dat jako v Česku je i v Lotyšsku, kde je stejně jako v Polsku datové připojení neomezené.

Efektivní porovnání cen mobilních operátorů napříč Evropskou unií je obtížné, Rewheel Research pro ni zvolil metodu porovnání, kolik dat dostane zákazník za 30 euro. Pro porovnatelnost neomezené tarify bere jako 250 gigabajtů dat. Údaje finských analytiků vychází ze situace v loňském roce, nejčerstvější data Eurostatu zachycují situaci v roce předloňském.

Mezi oběma sadami dat prakticky neexistuje vzájemný vztah. Pokud by existoval, seřadily by se body v grafu v blízkosti pomyslné diagonálně rostoucí přímky.

Ceny mobilních dat v Česku jsou dlouhodobě předmětem veřejné kritiky. Zástupci operátorů je zdůvodňují kapacitou mobilní sítě a drahými mobilními licencemi. Podle Českého telekomunikačního úřadu jsou ale jejich ceny ve srovnání s Evropou průměrné.