Trh s 3D tiskárnami na kov startuje pomalu

3D tiskárna

3D tiskárna Zdroj: E15 Anna Vackova

Kovový 3D tisk už mění způsob výroby součástek do strojů či tělesných implantátů. Trh s tiskárnami, které pomocí laseru spékají kovový prášek, se ale rozjíždí pomalu. Výrobci a prodejci těchto zařízení uvádějí, že se loni v tuzemsku prodalo snad jen několik desítek kusů tiskáren. Přesné statistiky chybějí. 

České firmy mohou na pořízení tiskáren získat investiční dotaci z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. V poslední výzvě vyhlášené na konci loňského roku mají malé a střední firmy k dispozici jednu miliardu korun na pokročilé průmyslové technologie.

„Roste počet firem, které se o 3D tisk z kovu zajímají a chtěly by si technologii vyzkoušet,“ říká Josef Sláma, ředitel české pobočky výrobce 3D tiskáren Renishaw. Firma už ve světě provozuje sedm testovacích center, nejbližší je v Německu. Letos a příští rok bude stavět další dvě.

„Uvažujeme o něm i pro Česko, ale v příštích dvou letech se ve střední Evropě budovat nebudou,“ dodává Sláma. Rozšíření kovového 3D tisku brání pořizovací cena tiskáren, u nejrozšířenějších modelů činí deset až dvacet milionů korun. „Firmy ovšem musejí mít i výrobní program, kde technologii použijí. Ten zatím příliš nemají. Musejí změnit i konstrukční návyky,“ uvádí Luboš Rozkošný, jehož firma 3R Systems prodává tiskárny výrobce EOS.

Nejrychlejší růst zaznamenávají Čína, Japonsko a Jižní Korea 
Světový trh kovového 3D tisku by v příštích letech měl růst o zhruba třicet procent ročně. Loňská zpráva agentury Grand View Research uvádí, že do roku 2025 by jeho hodnota měla činit téměř 2,9 miliardy dolarů. Nejvíce zatím kovový 3D tisk používají firmy z leteckého a obranného průmyslu, na které připadá třetina trhu. Následuje použití v medicíně s podílem třicet procent. Nejrychleji by trh měl růst v Číně, Japonsku a Jižní Koreji. 

Loni podle něho získala největší zakázku od německé společnosti, která tiskárny nakoupila pro českou dceru. V Česku podle Slámy pracuje třicítka kovových 3D tiskáren, část slouží firmám pro odzkoušení na vysokých školách či v akademii věd. Uvažuje se o vytvoření prvního pracoviště, kde by si firmy mohly 3D tisk otestovat. O založení už v lednu jednaly univerzity a výzkumná pracoviště s dodavateli technologií. 

Jak být bohatý? Dozvíte se to v investičním magazínu E15

Video placeholde

Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15