Týdeník Spiegel v krizi: aby přežil, musí propuštět

Magazín Der Spiegel bude propouštět

Magazín Der Spiegel bude propouštět Zdroj: profimedia.cz

Krize německých tištěných médií už dorazila i ke dveřím týdeníku Spiegel. Na rozdíl od deníků Financial Times Deutschland či Frankfurter Rundschau jej ale zřejmě nečeká konec. Vydavatel chce magazín reorganizovat, což se ovšem neobejde bez propouštění.

Propuštění se přitom dosud dotýkalo jen dceřiných podniků jako online vydání Manager Magazinu či v poslední době v případě Spiegel-TV. Jak ale na včerejším jednání se zaměstnanci vysvětlil jednatel Spiegelu Ove Saffe, zeštíhlení personálu musí proběhnout i v samotném týdeníku. Novinkou je i propuštění v oborovém magazínu Personal.

Hospodářské výsledky vydavatelství ale vedení moc jiných voleb nedávají. Obrat se letos podle odhadů propadne z loňských 325 milionů eur na 307 milionů eur a dostane se tak až na úroveň z roku 2003. Zisk klesne o 30 procent.

Slabé jsou především výsledky samotného magazínu Spiegel. Zatímco v minulých letech dokázaly stoupající prodeje kompenzovat dlouhodobě klesající příjmy z reklamy, letos se to už nepodařilo. V příštím roce počítá Saffe s opětovným růstem obratu o 25 procent. Jak Saafe už dříve uvedl, další příjmy by mohlo přinést částečné zpoplatnění online vydání Spiegelu, o němž se nyní uvažuje.

S hospodářskými potížemi se v posledních týdnech a měsících potýká více německých médií. Vydavatelství Grüner + Jahr nedávno oznámilo, že ukončí vydávání deníku Financial Times Deutschland, který je od svého vzniku v roce 2000 neustále ve ztrátě. Tradiční deník Frankfurter Rundschau pak rovnou vyhlásil insolvenci. Už na začátku října se ke stejnému kroku rozhodlo vedení tiskové agentury dapd.

K propuštění zaměstnanců přistupují kvůli klesajícímu zájmu čtenářů a inzerentů a jejich přesunu na internet tištěná média po celém světě. Například britské vydavatelství Guardian News & Media ještě letos opustí 70 až 100 z celkových 650 pracovníků, a to navzdory tomu, že společnost už za poslední tři roky propustila 300 lidí. Zaměstnanci španělského listu El País dokonce na začátku listopadu tři dny stávkovali kvůli hrozbě propuštění 149 jejich kolegů, která se nakonec navzdory protestu začala naplňovat.

Mimo Evropu je situace podobná, což ilustruje příklad jednoho z nejstarších australských mediálních domů Fairfax Media, který v příštích třech letech zeštíhlí o 1900 zaměstnanců.