Vezměte mě do Silicon Valley, vyzývá mladý student VŠE

Z prvního ročníku VŠE rovnou do Silicon Valley. Student Filip Šanta před branami své školy.

Z prvního ročníku VŠE rovnou do Silicon Valley. Student Filip Šanta před branami své školy.

Devatenáctiletý student VŠE Filip Šanta získal práci designéra ve startupu v Silicon Valley a vyjednával i s Twitterem a WhatsApp. Dopomohl mu k tomu chytrý nápad.

O vlastních snech je možné pouze mluvit, nebo se je pokusit realizovat. Pro tu druhou variantu se rozhodl devatenáctiletý student Vysoké školy ekonomické v Praze Filip Šanta, který si už za několik týdnů sbalí své kufry a vydá se směr Silicon Valley. Mladému Slovákovi původem z Košic se totiž podařilo získat práci designéra v jednom začínajícím startupu. Stál za tím spontánní nápad a jeho rychlá realizace.

Šantovou vstupenkou do světového technologického centra se stala webová stránka , jejíž grafiku vytvořil během čtyř nocí. Kódování z klávesnice Šantova kamaráda zabralo další dva dny. Jedná se přesně o ten typ nápadu, který vzbudí virální efekt v rámci cílených internetových kruhů. Šanta na stránce popsal svůj sen pracovat ve Valley, uvedl své přednosti, představil dosavadní vlastní designérskou a grafickou práci, a aby svým ambicím a schopnostem dodal váhu, nabídl, že bude dva měsíce pracovat pouze za stravu.

Nabídky z Twitteru a WhatsApp

S propagací nově vytvořené stránky studentovi pomohl Michal Šimkovič, rovněž designér a grafik ze Slovenska, který už v Silicon Valley nějakou dobu pracuje a u kterého Šanta zkoušel získat práci. Šimkovič odkaz vyvěsil na svůj Twitter a pak už to šlo ráz na ráz. „Nečekal jsem, že to půjde tak rychle,“ říká Šanta v rozhovoru pro Živě.cz a E15.cz. Během několika následujících dnů ho oslovilo několik zavedených i začínajících společností z celého světa. Kromě slavného křemíkového údolí to byly firmy z Dubaje, Amsterdamu, Austrálie, New Yorku nebo Bostonu. O populární stránce napsaly také přední zahraniční weby včetně The Next Web.

Šantův sen ale bylo Valley, proto se rozhodl dále vyjednávat právě se společnostmi, které mu nabídku poslali odtud. „Ozvalo se několik desítek firem s různými pracovními nabídkami,“ popisuje situaci Šanta, „a rovněž mi přišlo několik desítek e-mailů s pochvalnými reakcemi a přáním štěstí“. Z několika nabídek, které čítaly kromě práce na plný úvazek také různé formy externí spolupráce, si mladý student nakonec vybral mladý začínající startup z inkubátoru 500Startups. A to i přesto, že o něj projevili zájem tvůrci populární komunikační mobilní aplikace WhatsApp a dokonce si „skypoval“ s několika lidmi z Twitteru.

„Dlouho jsem řešil dilema, zda zvolit rozběhnutou firmu, nebo startup,“ popisuje své rozhodování Šanta. Nakonec ho ale zlákal menší projekt, protože se v něm dle jeho slov může více naučit. Do budoucna má totiž vyšší ambice, než „pouze“ pracovat s grafikou. Rád by rozjel vlastní podnikání. „Ze začátku chci určitě působit jako designér, ale láká mě i obchodní stránka věci,“ vysvětluje Šanta. „I to je důvod, proč jsem šel studovat ekonomii a ne grafiku,“ dodává. Při rozjezdu mladého startupu tak může získat cenné zkušenosti se začátky podnikání. O tom, co by mělo být náplní jeho podnikatelských aktivit, prozatím příliš jasno nemá. „Ať už budu pracovat na čemkoliv, myslím, že to bude vždy alespoň částečně spojeno s designem. Neumím si představit, že bych s ním ze dne na den skončil,“ konstatuje aktivní student.

Chytrý nápad, rychlá realizace a nabídky se jen hrnuly. TakeMeToSiliconValley.com.Chytrý nápad, rychlá realizace a nabídky se jen hrnuly. TakeMeToSiliconValley.com.

Grafickým pracím se Šanta věnuje už od svých 15 let, kdy začal tvořit zejména propagační materiály kamarádům, kteří pořádali hudební koncerty. V posledních letech se zabýval především navrhováním webových stránek, jimiž se snažil zaujmout také na zmiňované stránce. Podnikový duch tak v něm dřímá už od mládí, což ostatně umocnil současným zviditelněním. Šanta se navíc na rozdíl od mnoha jiných kolegů z technologické branže nebrání propagaci a rozhovory pro média dává jako na běžícím páse.

Něco umět a mít kuráž

Mekka internetových, počítačových a mobilních technologií lákala Šantu už delší dobu. Poprvé o svém angažmá v Silicon Valley začal přemýšlet už před třemi lety na výměnném studijním pobytu ve státě Washington. „Stále více jsem se začal angažovat ve světě IT a v Silicon Valley sídlí zásadní internetové firmy,“ vysvětluje Šanta svůj logický výběr. „Netušil jsem ale, že šance dostat se tam přijde už v mých devatenácti letech.“ V mladém Slovákovi se během studijního období ve Státech projevil podnikatelských duch. „Už před třemi lety mě oslovila velikost amerického trhu a tamní konzumní společnost, takže mě hned napadlo, že tam musím zkusit štěstí v byznysu,“ říká Šanta.

Nápad s netradiční webovou stránkou „Vezměte mě do Silicon Valley“ byl podle Šantových slov velice důležitý, v křemíkovém údolí je totiž výrazná konkurence. „Uvědomil jsem si, že pokud se chci do Valley dostat, musím udělat něco, co mě odliší od konkurence,“ vysvětluje. Myšlenka netradičního webu se v jeho hlavě zrodil ze sekundy na sekundu. „Pamatuji si to úplně přesně. Seděl jsem na cvikách z matematiky a přišel mi e-mail od Michala Šimkoviče, do jehož projektu jsem se hlásil jako designér,“ vzpomíná Šanta. Jeho vzor mu oznámil, že mladého studenta zařadil mezi ostatní zájemce o práci. „Od té chvíle už jsem neregistroval žádná čísla, co se psala na tabuli, ale přemýšlel jsem o názvu svého webu.“ Šanta si prvně pohrával s variacemi na slovo silicon, jeden návrh zněl například LetMeTouchTheSilicon.com.

Student prvního ročníku VŠE doufá, že za svojí vysněnou prací odletí co nejdříve, v současné době ale řeší několik byrokratických náležitostí. „Záleží to na tom, kdy dostanu víza, což může trvat i dva měsíce. Ale doufám, že to bude dříve,“ věří Šanta. O tom, že by v Silicon Valley skončil jako bezdomovec, se nebojí. I když na svém webu uvedl, že bude první dva měsíce pracovat pouze za stravu, ve skutečnosti jsou jeho podmínky o něco větší. „Všem firmám, které projevily zájem mne zaměstnat, jsem psal, že musí počítat také s proplacením letenky a ubytování,“ upřesňuje Šanta.

Na českých vysokých školách v současné době startuje letní semestr, Šantův teprve druhý. Začínat ho ale nebude, svá pražská studia přeruší a pokusí se uspět v Kalifornii. „Rodiče z mého přesunu nebyli úplně nadšení, ale promluvili jsme si a nakonec jsme se shodli, že je to krok správným směrem.“ Ambiciózní Slovák si věří, že uspěje. „Co bude po mém dvouměsíčním angažmá, si netroufám odhadovat,“ říká, „každopádně si ale budu kupovat pouze jednosměrnou letenku.“

Kdo ví, třeba se po čase vrátí a přidá se k nově rostoucí československé startupové scéně. „V Česku a na Slovensku začínají vznikat první startupové akcelerátory, což je skvělé,“ míní Šanta. „Doufám, že se to tu podaří rychle rozběhnout, protože mladé technologické firmy mohou být budoucnost.“ Filip Šanta se zároveň svým aktivním přístupem snaží ostatní inspirovat. „Cením si každého, kdo se snaží rozběhnout nějaký vlastní projekt namísto klasického československého plakání, že se tu nedá nic dělat a všechno je špatné.“