Vize budoucnosti: interkontinentální balistické humanitární střely

Start rakety

Start rakety Zdroj: CTK/AP

Jako futuristické uplatnění teze „překovat meče na radlice“ se může zdát nápad japonského doktoranda, který navrhuje využít vyřazené hnací části interkontinentálních balistických střel (ICBM) k rychlé distribuci humanitárního materiálu.

Balistické střely by měly být využívány jako rychlá reakce v případě přírodních katastrof nebo v okamžiku, že konvenční humanitární složky nemohou dorazit do katastrofou postiženého regionu včas, nebo když je dostupnost postižené oblasti komplikována poškozenou infrastrukturou. Humanitární pomoc by byla v raketách jednoduše vystřelena a na postižený region by se pak z rakety snesla na padácích.

Student vesmírné architektury na Tokijské univerzitě Huai-Chien Chang svůj koncept přednesl na nedávné konferenci Amerického institutu letectví a kosmonautiky a na jeho příspěvek upozornil server Space.com. Chang nicméně přiznal, že nemá představu, kolik by takový humanitární balistický program mohl stát, nicméně doplnil, že právě vyřazované motory z amerických a ruských raket jsou stále funkční a jejich začlenění by velmi významně snížilo konečnou cenu celého projektu.

O realizovatelnosti celé myšlenky se nyní přou světoví odborníci, nicméně mírové využití raketové vojenské techniky již má svůj precedens. Nová vesmírná raketa Minotaur V totiž využívá ve svých prvních třech stupních motory z vyřazených ICBM Peacekeeper, které na konci studené války standardně nesly jaderné hlavice o síle 300 kilotun TNT.