VMware s novou akvizicí výrazně útočí na Microsoft

VMware

VMware

Cloudová a virtualizační jednička VMware uskutečnila další krok k naplnění své vize softwarově definovaných datových center. Firma za nespecifikovanou částku koupila 5 let starý startup Virsto, který má výrazně doplnit chybějící díl skládačky – virtualizované ukládání dat. Pro VMware tento krok zároveň znamená krok proti Microsoftu, který podobné možnosti nabízí v rámci nového Windows Serveru 2012.

VMware, jenž si vybudoval silné renomé a dominantní tržní postavení díky převodu fyzických serverů na virtuální, v minulém roce výrazně předefinoval strategii a rozhodl se toto jádro podnikání rozšířit také do dalších oblastí. Výsledkem je zacílení na oblast softwarově definovaných datových center. Kromě virtualizace samotných serverů by se software měl starat také o virtuální sítě (SDN) a úložná zařízení.

Zatímco servery začal VMware softwarově pohánět sám, ke zbývajícím dvěma oblastem si pomohl akvizicemi. Na realizaci SDN si v loňském roce za 1,2 miliardy dolarů koupil startup Nicira a na virtualizaci storage aktuálně Virsto.

Všechny disky jako jeden virtuální

Technologie Virsto umožňují například vytvořit z více různorodých systémů na ukládání dat jednu virtuální jednotku – jeden disk. Je jedno, o jaký storage hardware se jedná a zda jsou jednotlivé stroje v různých lokalitách a datových centrech, Virsto je všechny umí sjednotit. Tím se výrazně zjednoduší správa a zrychluje chod ve virtuálním prostředí a cloudech.

To je v podstatě velice podobná funkce, jakou nově v rámci Windows Serveru 2012 a nové verze Hyper-V nabízí Microsoft. „VMware chce nabídnout stejně jednoduché a softwarově poháněné služby, které nabízí funkce Storage Spaces ve Windows Serveru 2012,“ píše ve své analýze David Floyer z analytické společnosti Wikibon. V této oblasti se silně profiluje také Red Hat, který koupil společnost Gluster.

Už tak nebude nutné využívat komplexní API rozhraní, která VMware pro integraci jednotlivých storage používal. Virsto nabízí vlastní storage hypervisor, který funguje podobně, jako klasický hypervisor u serverů, pouze s úložným hardwarem.

„Věříme, že akvizice Virsto urychlí vývoj našich storage technologií a vylepší možnosti ukládání dat ve virtuální infrastruktuře,“ říká v oficiálním prohlášení viceprezident storage divize ve VMware John Gilmartin.

Virsto bylo už delší dobu blízkým partnerem VMware. Společnost se ostatně od svého začátku začala prohlašovat za „VMware v oblasti storage“. V podstatě to samé, akorát v oblasti sítí, o sobě tvrdila i Nicira, jíž VMware rovněž získal. Virsto v roce 2011 samo koupilo mladý startup EvoStor, který se specializoval na virtualizované ukládání dat v prostředí VMware.

Za nový VMware

Nová posila VMware ale vytvořila partnerství také s Microsoftem a Citrixem, tedy zřejmě nejsilnější konkurencí VMwaru. Není úplně jisté, jak nový majitel s touto zátěží naloží. Oficiální prohlášení prozatím tvrdí, že kromě integrace produktů Virsto do produktů VMware (vSphere a podobně) bude produkt i nadále prodáván a podporován samostatně.

Silnou podporu by mělo Virsto získal také díky lídrovi v oblasti storage systémů – společnosti EMC. Ta je totiž vlastníkem VMware a nové technologie začlení do svých hardwarových produktů.

Ve VMware se za poslední rok stalo mnoho změn a reorganizací, které v drtivé většina případů souvisí právě s novou strategií. Dlouholetý šéf Paul Maritz například přešel do vedení celého EMC a z něho naopak do nejvyššího křesla VMware zamířil Pat Gelsinger. Počátkem tohoto roku firmu opustila tradiční ikona, technologický šéf Steve Herrod.

VMware v loňském roce vygeneroval příjmy ve výši 4,61 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 22 procent. Společnost počítá s dalším růstem a ze svých struktur vyčlenila několik samostatných projektů, například Cloud Foundry. VMware se rovněž zavázal k tomu, že po odkupu Niciry a zapojí se do podpory standardu Open Stack.

Startup Virsto byl založen v roce 2007 a během svého působení získal investice ve výši 24 milionů dolarů. Ve firmě pracuje kolem 50 zaměstnanců, kteří nyní přejdou do struktur nového majitele.

Akcie VMware za poslední rok ztratily téměř 19 procent a obchodují se za 76 dolarů za kus.