Vznik nové stanice, více dokumentů. Z návrhů kandidátů na šéfa ČT

Česká televize

Česká televize

V rámci České televize je prostor pro novou stanici, veřejnoprávní médium by se mělo více zaměřit na aktuální témata – v diskusních pořadech i dokumentech. Takové vize zaznívají z projektů kandidátů na nového ředitele ČT. Osm z nich už Rada České televize se souhlasem zveřejnila na svém webu, po svolení tam chce dát projekty všech 32 kandidátů. Nástupce Jiřího Janečka, který se rozhodl ke konci srpna odejít ze zdravotních důvodů, vybere rada 21. září.

Předseda rady Milan Uhde už dříve uvedl, že je přesvědčen, že zveřejnění projektů může zabezpečit objektivitu volby nového ředitele ČT.

Svolení k publikaci už dal bývalý šéf TV Nova Petr Dvořák, šéfdramaturgyně vývoje nových pořadů ČT Alena Müllerová, šéfdramaturgyně Centra publicistiky, dokumentaristiky a vzdělávání ČT Jana Škopková, producent Fero Fenič, bývalí redaktoři ČT Roman Prorok, který působil také jako mluvčí premiéra Jana Fischera, a Jiří František Potužník, někdejší vedoucí zpravodajství TV Nova Jan Vávra a prezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory Radomír Šimek.

Deset kandidátů s nejvyšším kurzem podle bookmakerů Tipsportu

kurz
Petr Dvořák 2:1
Hynek Chudárek 4:1
Michal Klíma 4:1
Roman Bradáč 5:1
Radomír Pekárek 8:1
Jana Škopková 10:1
Milan Šíma 10:1
Fero Fenič 12:1
Alena Müllerová 15:1
Jan Vávra 15:1

Zdroj: Tipsport

Výběr z některých projektů kandidátů

Petr Dvořák, bývalý šéf TV Nova a eBanky

Petr DvořákPetr Dvořák | E15

Dvořák navrhuje mimo jiné to, aby vznikla nová celoplošná televizní stanice zaměřená na pořady pro děti a vzdělávací programy. V rámci zpravodajství je podle něj nutné zlepšit kvalitu hlavní večerní zpravodajské relace Události, která se svou sledovaností propadla hluboko pod úroveň zpravodajství obou velkých českých komerčních televizí. Měla by být oddělaná od kontinuálního zpravodajského vysílání ČT24. Zpravodajská 24 by pak měla být víc propojená se sekcí Nových médií.

„Česká televize by měla prokázat odvahu definováním nových témat, hledáním alternativ proti komerčnímu televiznímu vysílání, objevováním nových žánrů, podporou začínajících autorů, otevíráním se novým impulsům, rozkrýváním významných společensko-politických témat, podporou estetiky a kulturnosti a jasným vymezením soustavy hodnot, které svojí tvorbou bude naplňovat a o které bude usilovat,“ píše pak o představě celkového obrazu ČT Dvořák.

Fero Fenič, režisér, producent, zakladatel společnosti Febio

Fero FeničFero Fenič | E15

Fenič upozorňuje na to, že veřejnoprávní televize na celém světě doputovaly do nové éry a musí hledat svou novou definici.

„Televize veřejné služby se v celé Evropě dostala na křižovatku, a to jak ve smyslu existenčním tak
i existenciálním. Její role je zpochybňována a navíc je konfrontována s technologickou výzvou, která si
vynucuje i nové programové a komunikační přístupy. Každá její strategie by tak měla začínat otázkou `K čemu veřejnoprávní televize je?`“, píše Fenič.

Česká televize by se podle něj měla víc zaměřit na původní tvorbu. Zpravodajství by pak podle něj mělo více využívat i diváky generovaného obsahu a informací ze sociálních sítí.

Jan Vávra, bývalý vedoucí zpravodajství TV Nova

Jan VávraJan Vávra | CTK

Podobně jako i další kandidáti vidí Vávra jako o vhodné pořady pro veřejnoprávní televizi různé druhy moderních dokumentárních formátů – třeba tzv. docu-soap, docu-reality a
podobně. „Příkladem může být třeba „Farma“, která je vlastně reality, ale tím, že se odehrává jakoby v reálu vesnice v konkrétním regionu a v konkrétní době, soutěžící se musí vypořádat se všemi činnostmi, které tehdy lidé museli dělat, aby se uživili, obsahuje jisté vzdělávací prvky,“ dává příklad Vávra.

V rámci zpravodajství a publicistiky Vávra navrhuje větší množství diskusních pořadů, ve kterých budou probírána aktuální témata. Takové pořady podle něj vysílají všechny zahraniční veřejnoprávní televize, a to zpravidla po 22. hodině. V zájmu zvýšení standardu novinářské práce by podle Vávry redakce zpravodajství měla mít ombudsmana, který by byl nezávislý na vedení redakce a dbal na dodržování novinářské etiky a interních redakčních pravidel.

Jana Škopková, šéfdramaturgyně Centra publicistiky, dokumentaristiky a vzdělávání ČT

Jana ŠkopkováJana Škopková | CT

I podle Škopkové by se Česká televize měla zaměřit na nové formáty pohybující se na pomezí hrané či zábavné a dokumentární tvorby jako docudrama nebo dokumentární reality show. ČT4 by se měla v budoucnu více profilovat také jako vzdělávací kanál, který bude motivovat mladou generaci ke sportu a zdravému životnímu stylu, navrhla.

ČT1 by se podle Škopkové měla soustředit více na několik výrazných velkých projektů než na „desítky nevýrazných pořadů, ze kterých zůstane v povědomí diváků jen šeď a smíšené pocity“.

Alena Müllerová, šéfdramaturgyně vývoje nových pořadů ČT

Alena MüllerováAlena Müllerová | CT

Müllerová chce vytvořit internetovou televizi, která by vznikla přeměnou současného i-vysílání. Diváci by si zde sami sestavovali program. „V delším časovém horizontu bude přínosné vybudovat nízkorozpočtovou internetovou televizi. To znamená vytvářet programy prvotně pro internet, případně zařadit příspěvky tvořené samotnými diváky, především z regionů,“ píše Müllerová.