Wikipedia protestuje proti omezování, dočasně vypne anglickou verzi

Wikipedia

Wikipedia

Anglická verze internetové encyklopedie Wikipedia patrně přestane dočasně fungovat. Zakladatelé tohoto portálu takto chtějí protestovat proti nově přijatým americkým zákonům (Stop Online Privacy Act - SOPA), které mají sice primárně potírat internetové pirátství, de facto ale omezují svobodu internetu. Informuje o tom server Telegraph.

Nejkontroverznější část návrhu nařizuje, aby stránky, kde obsah vytvářejí uživatelé, podléhal monitoringu. „To minimálně znamená, že všechny služby, které hostí uživateli vytvářený obsah, budou pod obrovským tlakem. Budou muset obsah svých stránek monitorovat a filtrovat,“ cituje Telegraph organizaci Electronic Frontier Foundation, která se zabývá občanskými svobodami.

Zakladatel Wikipedie Jimmy Wales tvrdí, že toto „veřejné povstání“ je nutné k tomu, aby se zastavilo přijímání takových ( a podle něj škodlivých) zákonů v Kongresu.

„Domnívám se, že hrozba toho, že by mohla Wikipedie na nějaký čas vypadnout, by mohla zákonodárce přimět k tomu, aby začali přemýšlet. Neměli by podceňovat naší moc. Politici se bojí toho, že by se veřejnost vzbouřila. Máme tak jedinečnou pozici,“ uvedl podle Telegraphu Wales na svých osobních stránkách.

Wales také tvrdí, že vypnutí anglické verze Wikipedie by mohl být úder, který by dostal zákonodárce pod tlak. Vyzval dokonce wikipedisty, kteří zdarma přispívají na jeho internetové stránky, aby se k nápadu vyjádřili. Později by pak měli všichni o tomto úmyslu hlasovat.

Podobnou taktiku využili italští wikipedisté. Byli úspěšní

Wikipedisté využili podobnou taktiku již v minulosti, i když patrně v menším měřítku. V italské verzi encyklopedie v říjnu tři dny kritizovali kroky tamního parlamentu. Ten přijal návrh, který požadoval, aby jakékoli médium muselo bez komentáře a beze změny zveřejnit do 48 hodin zaslanou reakci na libovolné zveřejněné tvrzení, kterým by se jednotlivec mohl cítit dotčen. Povinnost se podle předloženého návrhu týkala také takových médií, jako jsou blogy, a tedy také Wikipedie. Tam by ale byla v přímém rozporu s jejími interními pravidly.

„Povinnost zveřejnit na našem webu vyjádření (dotčené osoby) jak je, podle paragrafu 29 tohoto zákona, dokonce bez práva o něm diskutovat a ověřit ho, je nepřípustným omezením svobody a uvádělo se v tiskové zprávě italských wikipedistů.

“Komunitní protest byl natolik silný, italská vláda okamžitě ustoupila. Předpokládám, že nynější hrozba bude mít nakonec také úspěch,“ dodal k tomu Wales.

Wales se tento týden ve Washingtonu účastní několika setkání se zástupci webového průmyslu, ve snaze přesvědčit politiky, aby od kontroverzního zákona ustoupili. Desítky wikipedistů už na základě Walesova návrhu zvažují stávku.

Proti zákonu SOPA se postavil i Kaspersky

Podle serveru Aktuálně.cz se zákon SOPA nelíbí ani ruské antivirové společnosti Kaspersky, která kvůli němu dokonce vystoupila z Busines Software Alliance. Podle představitelů společnosti Kaspersky bude SOPA znamenat překážku pro inovace a silně ovlivní koncové uživatele. „Ještě se ukáže, jestli bude krok firmy Kaspersky Lab něco znamenat, nebo jestli se přidají další, třeba někdo z velkých hráčů,“ píše se na webu.