Zisk Barrandov Studio klesl o čtyři pětiny, tržby naopak prudce rostly

Barrandovské ateliéry

Barrandovské ateliéry Zdroj: barrandov.cz

Příliv zahraničních filmových produkcí byl hlavním důvodem meziročního zvýšení loňských tržeb provozovatele filmových ateliérů Barrandov Studio o 11 procent na 463,1 milionu korun. Čistý zisk firmy patřící do skupiny miliardáře a majitele Třineckých železáren Tomáše Chrenka se naopak snížil o čtyři pětiny na 10 milionů korun.

Rok ale považuje firma za úspěšný. „Tento rok díky hospodářskému výsledku a zájmu zahraničních firem o barrandovské ateliéry mohu z pohledu společnosti hodnotit velmi kladně,“ uvedl předseda představenstva Lech Kubik.

Tržby za zahraniční filmové produkce totiž loni stouply čtyřikrát na 137 milionů korun. Zahraniční filmové projekce přilákal podle Kubika program podpory filmového průmyslu nastartovaný v roce 2010. Program umožňuje producentům požádat zpětně o proplacení deseti procent z nákladů vynaložených na honoráře zahraničních herců a členů štábu a dvacet procent z peněz utracených v Česku za zboží a služby.

Ve filmových ateliérech s osmdesátiletou tradicí se tak natáčel i snímek Muž, který se směje, jenž je variací na stejnojmenný román Victora Huga. Jednu z hlavních rolí ztvárnil i Gérard Depardieu. K dalším filmům patřil jihokorejský Snowpiercer, který je příběhem o neúspěšném pokusu zvrátit globální oteplování, jehož důsledkem je nová doba ledová, situovaný do roku 2031.

Naopak u českých filmů nastal pokles o téměř polovinu na 14 milionů korun. „České filmy i v roce 2012 byly poznamenány přetrvávající hospodářskou recesí projevující se zejména v minimálních rozpočtech. Snaha o úspory se projevuje ve využití exteriérových lokací,“ uvedl Kubik.

Tržby za filmové produkce se tak celkově loni meziročně zvýšily o téměř 153 procent na 151 milionů korun a jejich podíl na celkových tržbách společnosti dosáhl 33 procent.

Podle výše tržeb byly nejvýznamnějšími televizní produkce v čele s televizním seriálem o historii mocné rodiny Borgiů a Říma na konci 15. století Borgiové. Tržby za TV produkce ale loni ve srovnání s předloňskem klesly o tři procenta na 155,2 milionu korun. Z natáčení reklamních spotů barrandovská studia utržila 47 milionů, což je o dvě pětiny méně než o rok dříve. „Důvodem je větší obsazenost ateliérů filmovými projekty v roce 2012 a reklamní zakázky s nižším podílem výroby velkých dekorací,“ podotkl Kubik.