Zisk Dellu spadl o 18 procent. Čeká se na Windows 8

Michael Dell, CEO Dell

Michael Dell, CEO Dell

Dell už podruhé za sebou zklamal trhy a ohlásil výsledky pod očekávání. Ještě relativně nedávno druhý největší výrobce počítačů na světě zaznamenává výrazný propad prodeje těchto zařízení a zároveň s tím se snaží přesedlat na výnosnější byznys s vyšší marží. V produktech a službách určených pro datová centra společnost roste a chválí stanovenou dlouhodobou strategii.

Zisk Dellu v druhém fiskálním čtvrtletí tohoto roku klesl o 18 procent na 732 milionů dolarů, přičemž příjmy klesly o téměř 8 procent na 14,5 miliardy dolarů. Tato čísla jsou dána především poklesem v oblasti koncových uživatelů a prodeje osobních počítačů a periferií. Příjmy uživatelské divize klesly o 22 procent na 2,6 miliardy dolarů a prodej počítačů celkově meziročně spadl o 14 procent.

Texaská legenda se vlivem toho propadla v žebříčku světových výrobců počítačů. Ve druhém kvartálu roku 2012 jí na třetím místě vystřídalo asijské Lenovo, když Dell mezi čtvrtým kvartálem 2011 a druhým kvartálem 2012 přišel o zhruba 2procentní podíl na trhu. Globální jedničkou je stále HP, podle aktuálního vývoje podílu už ho ale velice brzy předhoní čínské Lenovo, které jako jeden z mála hráčů v této oblasti zaznamenává významný růst.

Otočení kormidla a čekání na Windows 8

Dell se nicméně za tržní pozicí v oblasti počítačů nehoní. Firma už před několika měsíci ohlásila, že už není počítačovou společností a že se vrhá na byznys s vyšší marží. Podobně jako HP nyní staví portfolio produktů pro datová centra a nabízí servery, storage systémy, sítě a s tím spojené služby. Dell navíc tento rok začal budovat softwarovou divizi, která má všem těmto komponentám dát přidanou hodnotu.

Počítače každopádně stále ve společnosti hrají významnou roli, představují totiž více než polovinu příjmů. Firma od tohoto byznysu nehodlá odcházet ani v budoucnu, a to hned z několika důvodů. Předně chce zákazníkům nabízet kompletní řešení. To znamená, že se snaží firmám dodat nejenom vybavení datových center a služby, ale také počítačovou část nad touto infrastrukturou. Počítače jsou důležité také v odběratelském řetězci – díky vyšším odběrům počítačových komponent jako jsou procesy, paměti nebo disky může Dell získávat množstevní slevy, což se hodí při sestavování serverů.

Strategie počítačů u Dellu je vytvářet stroje s co nejvyšší marží a za každou cenu se nehonit za tržním podílem. „Pokračuje s přeměnou našeho byznysu na IT řešení s vyšší marží,“ píše ve zprávě finanční šéf Dellu Brian Gladden.

Pokles prodeje počítačů je podle zástupců Dellu dán také tím, že uživatelé čekají na Windows 8 a v aktuálním období nové modely nekupují. Letošní říjen, kdy se nový operační systém dostane na trh, by měl prodeje opět nastartovat. Analytici nicméně upozorňují na to, že uživatelská poptávka prozatím není tak veliká, jak se původně očekávalo a odezva po revolučním systému Microsoftu je poměrně chladná.

Výhodou Dellu je, že dvě třetiny jeho současných firemních zákazníků, na které firma s počítači cílí nejvíce, provozují stroje s Windows XP a brzy začnou uvažovat o upgradu na nejnovější verzi. Pokud si Texas tyto zákazníky udrží, může s čísly pohnout.

Zaměřeno na dlouhodobé cíle

Probíhající přeměna Dellu se prozatím zdá dobře nastavena. Divize se službami a řešeními meziročně vyrostla na 4,9 miliardy dolarů, tvoří 34 procent příjmů společnosti a více než 50 procent marže. Divize serverů a sítí vyrostla o 14 procent a úložné systémy o 6 procent. „Aktuální výsledky jsou dalším důkazem toho, že tato dlouhodobá strategie je správná,“ doplňuje Gladden k aktuálním výsledkům. Dell navíc oznámil, že právě oblast serverů, sítí a storage nově povede člověk z HP Marius Haas, který by měl přinést bohaté zkušenosti.

Akcie Dellu se po ohlášených výsledcích propadly o 2 procenta a v after hours pak o 4,5 procenta. Investoři takto reagovali především na snížená očekávání firmy na další čtvrtletí a celý zbytek tohoto fiskálního roku. Třetí kvartál by měl podle odhadů klesnout o 2 až 5 procent oproti tomu předešlému. Na vině má být nejenom slabší poptávka uživatelů, ale také nejistá globální ekonomika. Například v Americe Dell spadl o 6 procent, v Evropě o 7, v Asii o 12 a v zemích BRIC o 15 procent.

„Měníme náš byznys ne pouze pro aktuální kvartál a rok, ale z dlouhodobého hlediska,“ reaguje v aktuálním prohlášení výkonný šéf společnosti Michael Dell. „Jsme si naší strategií jistí a budujeme vedoucí portfolio služeb.“ Analytici nicméně tvrdí, že Dell musí být ve své proměně ještě agresivnější.

Společnost už letos uskutečnila 6 významných akvizicí a podle všeho plánuje další. Peněz na to má dostatek, na účtech a v investicích drží 14,6 miliardy dolarů.

Akcie Dellu od května tohoto roku spadly o 18 procent. Více o přeměně společnosti v pořadu Connected s šéfem české pobočky Jiřím Kyselou.