V mozku před Muskem. Thomas Oxley chystá revoluci lidských schopností

Čip Synchronu počítá s opravou nebo rozšířením činnosti mozku. Použije k tomu cévy, které zásobují mozek krví.

Čip Synchronu počítá s opravou nebo rozšířením činnosti mozku. Použije k tomu cévy, které zásobují mozek krví. Zdroj: oto Twitter @tomoxl

Thomas Oxley
2
Fotogalerie

Čtení myšlenek už není utopie nebo pouhé sci-fi. Thomas Oxley a jeho společnost Synchron slibují revoluci v lidských schopnostech. A jeho velký konkurent v této oblasti – slovutný Elon Musk – tomu zatím jen přihlíží.

Philip O’Keefe trpí degenerativní nemocí nazývanou amyotrofická laterální skleróza, zkráceně ALS. Ubývají mu mozkové buňky, které se starají o práci svalů. Postupně ztrácí schopnost hýbat se, mluvit. Díky přelomovému projektu čipu do mozku, který může tyto funkce zajistit za něj, dokáže nyní Philip pouhým pomyšlením ovládat světla ve svém domě, nakupovat přes internet, hrát různé videohry nebo třeba přijímat hovory přes Zoom a jiné remote call aplikace.

Přesněji: zmíněný čip není přímo v mozku, ale v cévě, která mozek zásobuje krví, a konkrétně je toto elektronické zařízení ve Philipově hlavě naprogramováno na myšlenky – konkrétní úkony jako kliknout, pohnout myší doprava, doleva, nahoru, dolů a přiblížit obraz. O něčem takovém každopádně lidstvo sní už po generace – a teď je to tady. A je jasné, že je to jen začátek.

Řeč je o projektu Synchron a zařízení Stentrode, které se má za první přenašeč myšlenek, zatím mezi člověkem a počítačem. Funguje to tak, že jeho majitel pomyslí na věc, kterou chce udělat, čip tento pokyn detekuje, pošle jej krevním řečištěm směrem k hrudníku, kde musí mít daná osoba implantovaný Bluetooth přenašeč, z nějž pak informace putuje do počítače.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!