VE ZKRATCE: Olympijské hry jsou tady. Vyplatí se je vůbec pořádat?

Video placeholde

Blíží se začátek největšího sportovního svátku letošního roku. 33. zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu, odstartují 9. února a během následných dvou týdnů pořadatelé rozdají 102 sad medailí. V Jižní Koreji se konají olympijské hry podruhé v historii, roku 1988 proběhla letní olympiáda v Soulu. Mnoho lidí včetně obyvatel Jižní Koreje ještě mnohem více než sportovní výsledky zajímají ty finanční - vyplatí se vůbec olympiádu pořádat?

Náklady na olympijské hry šplhají do astronomických výšek. Po konci her pořádající města navíc často nevědí, jak se sportovišti naložit.

Pochybovačům částečně dává za pravdu studie Oxfordské univerzity z roku 2016, jež se zabývala patnácti zimními a patnácti letními olympijskými hrami od roku 1960. Zjistila, že pro města to byl vždy nejriskantnější projekt, kterého se kdy ujala. Každá země pak plánovaný rozpočet překročila a polovina z nich dokonce o více než sto procent.

Nejnákladnější letní olympijské hry se odehrály v Londýně v roce 2012 a stály v přepočtu 366 miliard korun. Nejdražší zimní olympijské hry zorganizovali v Soči v roce 2014, tehdy se náklady vyšplhaly na v přepočtu 537 miliard korun.

Zimní olympijské hry se konají od roku 1924 a českoslovenští a poté čeští sportovci na nich získali celkem 49 medailí. Česká republika má na kontě sedm zlatých medailí.

Kompletní informace o olympiádě v Jížní Koreji čtěte zde

Program hokejového turnaje najdete zde >>>