Většina velkých korporací v Česku zveřejňuje i nefinanční ukazatele

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ubiquiti Networks CZ

Na 51 ze sta největších českých firem zveřejňuje své nefinanční ukazatele, tedy informace týkající se zejména vztahu společnosti k životnímu prostředí, sociálních a zaměstnaneckých otázek, lidských práv či boje proti korupci a úplatkářství. V předchozích dvou letech to bylo 43 procent českých společností, přesto jsou tuzemské podniky v tomto ohledu jedny z nejméně transparentních na světě i v regionu. Uvedla to poradenská firma KPMG.

Povinnost uvádět ve svých výročních zprávách nefinanční ukazatele platí od 1. ledna loňského roku a je důsledkem převodu evropské směrnice do českého práva. Zveřejňované nefinanční informace mají být v takovém rozsahu, aby vedly k pochopení vývoje společnosti, její výkonnosti, postavení a dopadů její činnosti.

"Počet společností, které uvádějí své nefinanční ukazatele, v Česku meziročně vzrostl o 19 procent. Přestože jde o jeden z největších nárůstů, celkové množství vykazujících společností patří k jedněm z nejnižších v regionu i ve světě," uvedl Viktor Dušek z KPMG Legal.

Česko při transpozici směrnice nezpřísnila požadavky v oblasti nefinančního reportingu, společnostem tak byl ponechán prostor pro dobrovolné informování, které však většina z nich nevyužívá. "Uvidíme, zda se spolu se vzrůstající poptávkou po nefinančních ukazatelích ze strany zákazníků, investorů a veřejnosti podíl informujících společností ještě zvýší," dodal Dušek.

Tradičně si v této oblasti vedou nejlépe společnosti z Velké Británie, Japonska a Indie, kde nefinanční ukazatele zveřejňuje téměř sto procent největších společností. Slovenské společnosti jsou na tom lépe než ty české, nefinanční ukazatele uvádí 55 procent z nich, loni to bylo 48 procent.

KPMG v průzkumu analyzovala výroční zprávy 4900 společností ze 49 zemí. Zdroje pro průzkum zahrnovaly zprávy a informace z webových stránek zveřejněné mezi 1. červencem 2016 a 30. červnem 2017.