Vlivní ekonomové pochybují, zda je eurozóna venku z recese

Ačkoliv eurozóna má za sebou oficiálně čtyři čtvrtletí hospodářského růstu, není jasné, zda se dostala z recese. Tvrdí to vlivná skupina evropských ekonomů, která sleduje změny hospodářského cyklu. Údajné oživování eurozóny je slabé a spojené s jen velmi malým zlepšením na pracovním trhu. Eurozóna tak může mít "pauzu během recese" a pokles ekonomické aktivity, který začal na konci roku 2011, může pokračovat, tvrdí zvláštní výbor Střediska pro výzkum hospodářské politiky (CEPR).

„Rozhodnutí výboru neříkat tomu konec recese…ilustruje, že jeho určování vrcholů a propadů není postaveno na mechanickém pravidle, ale vyžaduje místo toho známku udržitelného růstu,“ uvedl podle listu The Wall Street Journal (WSJ) Philippe Weil, který je profesorem ekonomie na prestižní francouzské vysoké škole Science Po a předsedá výboru CEPR pro určování hospodářských cyklů eurozóny.

Síť CEPR tvoří zhruba 700 ekonomů, působících především na evropských univerzitách. CEPR sleduje období ekonomické expanze a recese. Jeho Výbor pro určování hospodářských cyklů eurozóny posuzuje, kdy měnový blok vstoupil do recese nebo se z ní vymanil.

S důrazem na vývoj pracovního trhu

Výbor nepracuje s obvyklou definicí recese, za kterou se často označují dvě následující čtvrtletí poklesu hrubého domácího produktu. Používá širší vymezení a klade větší důraz na vývoj na pracovním trhu.

Růst mezd v 18 zemích s eurem za první tři měsíce roku zpomalil a celkové náklady na pracovní sílu také rostly pomalejším tempem, což naznačuje, že meziroční inflace pravděpodobně zůstane nízká. Data, která dnes poprvé zveřejnil Eurostat, ale ukazují, že ukazatel neobsazených pracovních míst se v prvním čtvrtletí proti předešlému kvartálu mírně zvýšil.