Emco investuje do modernizace desítky milionů

Výrobní závod Emco v Hrdlech

Výrobní závod Emco v Hrdlech Zdroj: internetové stránky Emco

Müsli (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Český výrobce müsli pořizuje japonské roboty a modernizuje ovesný mlýn i výrobu za 72 milionů korun.

K českým výrobcům potravin, kteří v posledních letech masivně investují do modernizace výrobních závodů, se přidala společnost Emco Holding. Do továrny v Hrdlech na Litoměřicku plánuje koupit deset japonských robotů za 21 milionů korun, kteří budou balit sušenky.

Syn zakladatele firmy Martin Jahoda, který v Emco Holding má 24procentní podíl, zdůvodnil krok nedostatkem pracovní síly, přičemž tito roboti podle něj nahradí patnáct pracovníků. “Obecně musíme jít směrem automatizace výroby, protože v současné době nedokážeme sehnat zaměstnance do výroby,” řekl pro deník E15 Jahoda. První dva roboti byli uvedeni do provozu v květnu, zbytek má být instalován do konce roku. 

Nejedná se o jedinou investici do závodu v Hrdlech, před měsícem byla zprovozněna balička se samouzavíracími sáčky, která stála šestnáct milionů korun. Třetí investice směřuje do druhého výrobního závodu firmy v Česku, kterým je ovesný mlýn ve Vřescích na Táborsku.

Během probíhající tříměsíční odstávky bude nainstalována švýcarská technologie na zpracování ovesných vloček za 35 milionů korun. “Nově budeme lépe řídit kvalitu vloček a zlepšíme jejich křupavost, tenkost a nasákavost,” uvedl Jahoda. 

Modernizaci výroby letos chystá také česká dcera Intersnack patřící do stejnojmenného německého gigantu, který v Česku prodává značky slaných pochutin Bohemia, Chio, Pom-Bär a Canto. Týkat se bude jedné ze dvou továren v Česku, která se nachází v Hradci Králové. „Do modernizace závodu chceme ztrojnásobit investice ve srovnání s průměrem v minulých obdobích,“ řekl dříve generální ředitel české firmy Pavel Šercl pro deník E15, konkrétní částku však neuvedl.