Hamé a Vitana se spojí do firmy Orkla Foods Česko a Slovensko, značky žádná změna nečeká

Orkla

Orkla Zdroj: Profimedia

Společnosti Hamé a Vitana, vlastněné norskou společností Orkla, se spojí do firmy Orkla Foods Česko a Slovensko. Ředitelem se stane šéf Vitany. Společnost Orkla aktuálně vlastní více než 100 značek.

Orkla koupila Hamé v roce 2016, Vitanu o tři roky roky dříve. Dosud oba výrobci potravin působili jako samostatné subjekty. Management nové společnosti by měl být jmenován v příštím týdnu.

„Tato společnost by měla být dle plánu managementu Orkly ještě více konkurenceschopná a efektivní. Integrace se netýká značek ani výrobků, ty pokračují dále, stejně tak výrobní závody. Integrace jednotlivých oddělení a procesů by měla být realizována postupně. V následujících měsících bude nový management analyzovat situaci, diskutovat s lidmi a pak budou přijata rozhodnutí,“ uvedl Kopáček.

Z firmy Hamé po patnácti letech odchází ředitel Martin Štrupl, jehož další působení ve firmě není podle něj v souladu s jeho ambicemi a manažerským stylem. „Jsem přesvědčen, že teď je pro mě ta správná doba pro hledání nových příležitostí,“ dodal.

Orkla koupila Hamé v roce 2016, Vitanu o tři roky roky dříve. Dosud oba výrobci potravin působili jako samostatné subjekty.

Čisté tržby Hamé v pololetí meziročně vzrostly o 6,8 procenta, dosáhly 2,65 miliardy korun, společnosti se dařilo na českém trhu, kde tržby vzrostly skoro o sedm procent, dále v Maďarsku a v Rusku, kde rostly o desetinu. Naopak na Ukrajině klesly o 8,5 procenta. Firma exportuje do 40 zemí, mezi její nejznámější značky patří Májka, Znojmia nebo Otma.

Vitana loni zvýšila zisk meziročně o 21 procent na 138,5 milionu korun, konsolidované tržby vzrostly o 2,5 procenta na více než dvě miliardy korun. Firma zaměstnává v provozovnách v Byšicích, Roudnici nad Labem a Varnsdorfu 575 lidí.