Hamé vzrostly tržby za pololetí. Dařilo se i exportu, firma získala nové zakázky

Hamé

Hamé Zdroj: profimedia.cz

Čisté tržby potravinářské společnosti Hamé se v pololetí meziročně zvýšily o 6,8 procenta, dosáhly 2,65 miliardy korun. Společnosti se dařilo na českém trhu, kde tržby vzrostly o skoro sedm procent, dále v Maďarsku a v Rusku, kde rostly o desetinu. Naopak klesly na Ukrajině o 8,5 procenta. Export z ČR vzrostl skoro o šest procent, firma získala nové zakázky v Německu, Itálii nebo v Izraeli. Firma plánuje nejspíš zdražovat. Všechny informace přinesli její zástupci.

Největší podíl na prodejích Hamé měly v prvním pololetí trvanlivé masové výrobky, hlavně paštiky, masové konzervy a hotová jídla. Nejvíc vzrostl odbyt chlazených hotových jídel a bagetového segmentu značky Simply Fresh, u obojího meziročně více než o desetinu.

"I v letošním roce pokračuje růst celé naší potravinářské skupiny, ovšem přibývá varovných signálů. Vstupy prudce rostou, což nám výrazně zdražuje výrobu. Ceny energií se meziročně zvýšily o více než deset procent, výrazně rostou i ceny prakticky všech obalových materiálů, narostly ceny dopravy. Zvyšuje se i cena surovin, zejména zeleniny, které je navíc letos kvůli katastrofálnímu suchu a souběžnému uzrání výrazně méně prakticky v celé střední Evropě," uvedl generální ředitel firmy Martin Štrupl. Podle něj jde hlavně o hrášek, ale i okurky.

Hamé podle něj kvůli souběžnému uzrání mnoha plodin a nedostatku lidí vyrobilo letos zhruba o desetinu méně nakládané zeleniny než loni, nebude tak schopné uspokojit poptávku. "V současnosti vyhodnocujeme dopady zvýšení cen vstupů na naši ekonomiku, ale bohužel se zřejmě nevyhneme úpravám cen některých zeleninových výrobků pro naše odběratele. Navíc stále bojujeme s citelným nedostatkem lidí na pracovním trhu. To brzdí náš další rozvoj," dodal ředitel.

Podle něj je v ČR skoro největší nedostatek pracovních sil v Evropě, bojuje tak například proti rušení karenční doby. "Ta se v praxi osvědčila a její případné zrušení vezme firmám další tolik cenné pracovníky a přinese zejména pro směnný provoz obrovskou nejistotu," dodal.

Investice Hamé do modernizace výroby letos dosáhnou skoro 200 milionů korun, o desetinu více než loni. Největší je investice do závodu v Bzenci, kde se vybudovalo nové zázemí pro zaměstnance nebo výrobní haly.

Čisté tržby Hamé loni vzrostly o 2,7 procenta na 5,13 miliardy korun. Více než polovinu, 56 procent, firma utržila v České republice, 18 procent na Slovensku, po devíti procentech v Maďarsku a v Rusku. Pro letošním rok firma plánovala růst tržeb přibližně stejný jako loni, tedy o zhruba tři procenta.

Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu paštik, hotových jídel, kečupů, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky firmy patří Májka, Znojmia a Otma. Firma exportuje do více než 40 zemí. Vlastníkem Hamé je norská skupina Orkla, která v ČR vlastní i společnost Vitana.