Ženy jsou inovátorky i ve finančním sektoru, shodly se české topmanažerky

Zleva Diana Rádl Rogerová – řídící partnerka Deloitte, Andrea Ferancová Bartoňová – zakladatelka a předsedkyně představenstva Espira Investments, Alexandra Bízková – finanční ředitelka Pro arte, Jana Brodani – výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Zleva Diana Rádl Rogerová – řídící partnerka Deloitte, Andrea Ferancová Bartoňová – zakladatelka a předsedkyně představenstva Espira Investments, Alexandra Bízková – finanční ředitelka Pro arte, Jana Brodani – výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky Zdroj: Michaela Szkanderová, E15

Event E15 Premium na téma Ženy ve financích
Tereza Zavadilová - šéfredaktorka E15 | Event E15 Premium na téma Ženy ve financích
Diana Rádl Rogerová – řídící partnerka, Deloitte
Event E15 Premium na téma Ženy ve financích
Generální ředitelka vydavatelství Czech News Center Libuše Šmuclerová
8
Fotogalerie

Firmy, které řídí ženy, jsou často výkonnější i ziskovější. Povinné kvóty na počty žen ve vedení firem jsou ovšem spíš na překážku, důležitější je mít opravdu zažité, že každý má dostat stejnou šanci. Na tom se shodly panelistky eventu deníku E15 pod značkou E15 Premium na téma Ženy ve financích. 

Partnerka poradenské společnosti Deloitte Diana Rádl Rogerová přebírala podle svých slov firmu ve skvělém stavu, nicméně lidé se tak trochu báli přicházet s novými nápady a inovacemi. Byli v mužském světě zaměřeni především na krátkodobější výsledek, často je podle nich vymýšlení inovací svým způsobem zdržovalo od zaměření na výkon anebo i s tím související odměny. „Zjistila jsem postupem času, že týmy řízené ženami fungují výrazně lépe při tom, když propojujeme různé generace zaměstnanců, a mají pak i lepší výsledky,“ uvedla Rogerová.

Vlastně tak trochu i proto zakladatelka společnosti Espira Investment Andrea Ferancová Bartoňová se svým fondem investuje do menších a středních firem, v jejichž vedení jsou právě ženy. Na datech poradenských společností McKenzie i Harvard Business Review Ferancová Bartoňová ukázala, že firmy vedené ženami mají o polovinu vyšší ziskovost a o 22 procent nižší zadlužení.

„Zajímavé například je, že pokud žena se stejným nápadem žádá o investorské peníze, pravděpodobnost, že je dostane, je 32 procent. Muž má 60procentní šanci, a pokud dobře vypadá, jsou ta procenta ještě vyšší,” uvedla Ferancová Bartoňová, která se snaží ženy v investování podpořit, například využíváním nových technologií, které věc zjednodušují a umožňují vyzkoušet si investice s malými částkami.

Hodnota majetku, který obhospodařují banky i nebankovní obchodníci s cennými papír je 1,6 bilionu korun, správcům majetku v investičních fondech lidé v Česku svěřili takřka 740 miliard korun. Domácnosti přesto podle šéfky Asociace pro kapitálový trh ČR Jany Brodani mají nejvíce peněz uloženo na vkladech v bankách, kde ovšem není téměř žádné zhodnocení. „Za domácnost navíc vždy investuje muž a všechna investiční rozhodování i správa portfolia jdou za ním,” dodala Brodani.

Ženy jsou také hodně vidět jako investorky do umění, i když je jich ve srovnání s muži méně. Každopádně, když ženy sbírají, investují, odváží se vždy do vyšších částek, jsou na trhu vidět více, než muži,” uvedla finanční ředitelka fondu Pro Arte Alexandra Bízková. Podle dat fondu se v České republice prodává historicky více v aukcích, jde o dvě třetiny trhu za 1,4 miliardy korun.

Partnery eventu E15 Premium jsou společnost Philip Morris, hotel Four Season, záštitu poskytly Family Business Network a Byznys pro Společnost.