Strnad dá Vítkovicím důvěryhodnost. Propouštění se ale asi nevyhne, říká krizový manažer Šmejkal

Zdeněk Šmejkal

Zdeněk Šmejkal Zdroj: E15

Vítkovice Machinery Group
Zdeněk Šmejkal na tiskové konferenci holdingu Vítkovice v roce 2000
3
Fotogalerie

Zbrojař Jaroslav Strnad se pokusí zachránit další firmu – po Tatře, Kovosvitu a firmě Elton ho nyní čeká Vítkovice Heavy Machinery Jana Světlíka. Ve firmě, která je v insolvenci a podala žádost o schválení reorganizace, ale musí učinit velké změny, myslí si krizový manažer Zdeněk Šmejkal, který Vítkovice zachraňoval na konci 90. let.


Co bude potřeba k záchraně firmy?

Musí tam přijít peníze na provozní financování, na výplatu věřitelů a na rozjetí výroby a na pokrytí ztrát, než firma bude firma opět zisková. Ale není to jen otázka peněz, ty jsou pouze nutnou, nikoliv dostačující podmínkou. Součástí řešení musí být také příchod managementu, který má zkušenosti s restrukturalizacemi a přinejlepším i se strojírenstvím. Zároveň se musí zvýšit důvěryhodnost firmy. Pakliže jedna z podmínek nebude splněna, nemůže se záchrana podařit.

K jakým změnám podle vás dojde ve výrobě?

Ve firmě jsou tři hlavní druhy výrobků z hlediska délky výroby – krátké, střední a dlouhé. Krátké se vyrábějí do sedmi měsíců, střední zhruba od sedmi do deseti měsíců a dlouhé nad deset měsíců. Samozřejmě čím delší výrobní proces, tím větší marže. Z krátkodobého hlediska je sice dobré, že firma má poměrně velký podíl krátkých výrobků (zhruba 50 procent), ale z dlouhodobějšího hlediska se firma musí soustředit na ty dlouhé.

Jak vnímáte reorganizační plán? Mohl jste se do něj podívat?

Reorganizační plán jsem viděl, je realizovatelný, do jisté míry se podobá tomu, se kterým jsme zachraňovali Vítkovice na přelomu let 1999 a 2000. Jaroslav Strnad navíc dodá firmě potřebnou důvěryhodnost. Součástí plánu je i takzvané tollingové financování, které mi v tomto případě dává smysl (Jedná se o model financování běžícího podniku v insolvenci, ve kterém materiál, suroviny a energie související s výrobou jsou ve vlastnictví tollingového partnera a dlužník za sjednanou odměnu vytváří finální výrobek, pozn. redakce).

Bude nutné propouštění?

Firma se bude určitě snažit zvýšit produktivitu. Obávám se proto, že se propouštění nevyhne.

SPV VTK uvádí, že bude hledat obchodní synergie firmy Vítkovice Machinery se svou mateřskou společností Czechoslovak Group. Co od toho čekat?

Co se týče obchodních synergií, tak jsme spíše skeptický. Těch synergií nebude tolik, aby to tu fabriku dostalo z potíží.  Pomoct to může, ale není to něco, na čem by se dalo stavět.