Hlasování o vládní důvěře se odkládá. Přerušilo ho jednání imunitního výboru o Čapím hnízdě

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně v obležení novinářů před hlasováním o důvěře jeho menšinové vládě

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně v obležení novinářů před hlasováním o důvěře jeho menšinové vládě Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně v obležení novinářů před hlasováním o důvěře jeho menšinové vládě
Sněmovna 10.1.2018 jednala o důvěře vládě Andreje Babiše (ANO).
Andrej Babiš nevěřil, že podporu Sněmovny na první pokus získá. Ani to mu ale místy nekazilo náladu.
Andrej Babiš při projevu ve Sněmovně před hlasování o důvěru menšinové vládě
Andrej Babiš při projevu ve Sněmovně před hlasování o důvěru menšinové vládě
18
Fotogalerie

Místo toho, aby poslanci jednali o důvěře vládě, mimořádně rokoval imunitní a mandátový výbor o Čapím hnízdě. ANO a SPD prosadily, aby byl příští týden vyslechnout expolicista Jiří Komárek. Ten má údajně informace ke kauze, v níž policie stíhá premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. "Má mít jakési kompromitující materiály na vyšetřovatele Čapího hnízda Pavla Nevtípila," uvedl místopředseda Pirátů Jakub Michálek.

Podle ODS a TOP 09 je požadavek babišovců a okamurovců "přes čáru", protože poslanci by si neměli hrát na orgány činné v trestním řízení. Strany navíc navrhovaly několik termínů schůze výboru a ANO s SPD je vždy přehlasovaly. Naposledy na žádost Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka, o jejichž vydání usiluje policie.

Poslanci si kvůli jednání výboru odložili hlasování o důvěře vládě na příští úterý odpoledne. "Padla gentlemenská dohoda, že před hlasováním o důvěře výbor rozhodne o vydání či nevydání pánů Babiše a Faltýnka. Doufám, že tomu lze věřit," říká člen výboru za KDU-ČSL Marek Výborný.

"Mandátový a imunitní výbor rozhodne v úterý do 14 hodin tak, aby mohla Poslanecká sněmovna hlasovat o důvěře vládě," uvedla místopředsedkyně imunitního výboru Taťána Malá (ANO). "Dávám vám své čestné slovo," slibuje Malá.

Komárek byl koncem prosince nepravomocně odsouzen za pomluvu policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Po odchodu ze zrušeného Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu začal pracovat na Generálním finančním ředitelství, které spadá pod ministerstvo financí řízené Alenou Schillerovou (za ANO).

Online přenos

Online přenos

10. ledna 2018 · 21:38

Vážení čtenáři, online přenos z Poslanecké sněmovny pro dnešek končí. Zítra opět přineseme na webu deníku E15 nejnovější zpravodajství a aktuální vývoj na politické scéně. Děkujeme za pozornost.  

10. ledna 2018 · 23:15

Reakce ze sociálních sítí:

10. ledna 2018 · 21:29

"Mandátový a imunitní výbor rozhodne v úterý do 14 hodin tak, aby mohla Poslanecká sněmovna hlasovat o důvěře vládě," uvedla místopředsedkyně imunitního výboru Taťána Malá (ANO). "Dávám vám své čestné slovo," slibuje Malá.

10. ledna 2018 · 21:27

"Mrzí mě, že poslanci nejsou schopni komunikace a dialogu. V Poslanecké sněmovně dnes proběhlo několik monologů," řekl předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO), který doufá, že příští úterý se bude jednat o programovém prohlášení vlády. Podle něj je nesmyslné spojovat rozhodování o vydání s hlasováním o důvěře. "Logické by bylo zařadit hlasování o vydání až na šestou schůzi, tak by to bylo standardně," řekl Vondráček. 

10. ledna 2018 · 21:16

Jiří Komárek musí být před schůzí výboru zbaven mlčenlivosti. "Výbor odhlasoval, že plukovník musí být zcela zbaven mlčenlivosti, což je podle mě velmi nereálné," uvedl další člen výboru Marek Výborný (KDU-ČSL). "Působí to dojmem, že se hledají důvody, aby se změnilo stanovisko SPD a poslanci Babiš a Faltýnek vydáni nebyli," uvedl.

10. ledna 2018 · 21:12

"Výbor těsnou většinou rozhodl o pozvání plukovníka Komárka," potvrdil Miroslav Kalousek (TOP 09). Výboru má podle Kalouska za úkol Komárek sdělit "cosi, co si kolegové přejí slyšet". "Připomínám, že výbor není orgán činný v trestním řízení ani soud, nepřísluší mu předvolávat si svědky," konstatoval. 

10. ledna 2018 · 21:11

Bývalý detektiv Jiří Komárek bude pozván na schůzi imunitního výboru příští úterý, potvrdil člen výboru Jakub Michálek (Piráti). "Padla gentlemenská dohoda, že v úterý bude odhlasované usnesení o vydání. Bylo to ale relatizováno. Někteří poslanci ANO uvedli, že pokud padnou nějaké negativní výroky, tak se dohodou necítí vázáni," uvedl Michálek.

10. ledna 2018 · 20:48

"Jednali jsme se zástupci hnutí ANO a ti nám řekli, že v úterý budeme mít k dispozici usnesení výboru o vydání Babiše a Faltýnka. Proto navrhneme předřazení bodu o vydání jednáním o důvěře vládě," uvedl místopředseda lidovců Jan Bartošek. Lidovci se tak připojí k Pirátům, kteří také chtějí rozhodovat o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka dřív než o důvěře. 

10. ledna 2018 · 20:41

Člen výboru Marek Výborný (KDU-ČSL) na Twitteru informoval, že poslanci už schválili dnešní program. Jediným bodem podle původní pozvánky mělo být pozvání dalších lidí na úterní jednání.

10. ledna 2018 · 20:30

Sněmovní mandátový a imunitní výbor přerušil své jednání. Hnutí ANO se podle šéfa poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka radí, zda bude trvat na pozvání bývalého detektiva Jiřího Komárka na další jednání výboru. Michálek uvedl, že poslanci imunitního výboru se sejdou znovu ještě dnes a následně v úterý na zasedání.

10. ledna 2018 · 20:23

Marian Jurečka k nejnovějšímu dění:

10. ledna 2018 · 20:19

"Byli jsme svědky měsíc a půl obstrukčního jednání mandátového výboru kvůli hlasovací koalici ANO a SPD, která převálcovala ostatní členy," řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Piráti se pokusí příští úterý znovu navrhnout, aby se hlasovalo nejdřív o vydání, a pak teprve o důvěře vládě. 

10. ledna 2018 · 20:15

Jednání o důvěře vládě začne příští úterý ve dvě hodiny odpoledne. Mandátový a imunitní výbor se sejde ten samý den v osm ráno, podle dřívějších vyjádření jeho členů by měl výbor dospět na této schůzi k doporučení o vydání či nevydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

10. ledna 2018 · 20:13

"Dnes jsme zažili velkou ostudu. Nikdy jsem nezažil, aby vláda neprohlasovala svou důvěru během jednoho dne. Je vidět, že sněmovna nefunguje," řekl Jan Chvojka (ČSSD). 

10. ledna 2018 · 20:11

"Prožíváme politický debakl vítězného hnutí ANO a chaos. Po dvou a půl měsíci jsme úplně na začátku jednání. Je to politická porážka," řekl předseda ODS Petr Fiala.

10. ledna 2018 · 20:03

"Považuji tento postup za čistou obstrukci, kterou zorganizovala ODS. Schůze mohla pokračovat i po 21. hodině, nebo mohla být přerušena do zítra. Bylo dosaženo toho, aby nebyla projednána otázka důvěry v jednom dni, a to přesto, že většina klubů řekla dříve, že budou hlasovat proti vyslovení důvěry," řekl Vojtěch Filip (KSČM).

10. ledna 2018 · 19:49

Hlasování o důvěře vládě se odkládá na příští úterý.

10. ledna 2018 · 19:48

Imunitní výbor ohlásil, že potřebuje další hodinu na jednání. Poslanci na návrh Zbyňka Stanjury (ODS) hlasují o přerušení schůze do úterní 14. hodiny.

10. ledna 2018 · 19:30

O obstrukčním jednání mluvila v souvislosti s dnešní schůzí výboru jeho další členka Miroslava Němcová (ODS). "Konáte jen v zájmu svého šéfa," nařkla poslance ANO. Hnutí ANO má v devatenáctičlenném výboru osm zástupců.

10. ledna 2018 · 19:28

Michálek připomněl, že Komárek byl nepravomocně odsouzen za nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého z "brutálního" úniku informací. Další člen výboru a šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek podotkl, že Komárek je v postavení nepravomocně odsouzeného lháře. Nevidí jediný důvod, proč by měl být pozván na slyšení před výbor. "Nepřísluší nám, abychom se vyptávali lidí, kteří s věcí nemají nic společného," řekl.

10. ledna 2018 · 19:14

K hlasování o důvěře možná vůbec nedojde.

10. ledna 2018 · 19:10

"Očekávám, že nebudeme rozšiřovat počet pozvaných osob ani jednání, že opravdu proběhne v úterý to, co proběhnout má. Mají se vyjádřit poslanci Babiš a Faltýnek a budeme rozhodovat o jejich vydání nebo nevydání, protože my nejsme ani soud, ani orgán činný v trestním řízení. My opravdu rozhodujeme jen o tom, zda jejich stíhání může být překážkou jejich poslaneckého mandátu," uvedl před jednáním výboru jeho člen Miroslav Kalousek (TOP 09).

10. ledna 2018 · 18:46

Lidovci chtějí poradu mandátového a imunitního výboru umožnit a požádali tak o hodinovou přestávku pro jednání klubu. Jednání znovu začne v 19:45.


Lidovečtí poslanci tím přinutili výbor, aby jednal ihned a ne až po skončení jednání sněmovny. Za hodinu tak bude celá sněmovna znát výsledky jednání výboru, který zvažuje pozvání bývalého detektiva ÚOOZ Jiřího Komárka. Ten má mít údajně kompromitující materiály na vyšetřovatele kauzy Čapího hnízda Pavla Nevtípila. Komárek už dříve vypovídal u soudu na adresu Nevtípila.

10. ledna 2018 · 18:43

Po jednání sněmovny se má ještě dnes sejít mandátový a imunitní výbor, který chce projednat pozvání dalších lidí kromě Babiše a Faltýnka na jednání příští úterý. Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný označil svolání výboru poslanci ANO a SPD za bezprecedentní. "Požádali o to poslanci ANO a SPD a chtějí, aby byl přizván jakýsi pan Komárek. Ten pan Komárek má mít nějaké kompromitující materiály na vyšetřovatele Nevtípila," řekl Michálek, který mluvil o bývalém detektivu ÚOOZ Jiřím Komárkovi. 

10. ledna 2018 · 18:36

Jakub Michálek (Piráti) navrhuje, aby se jednání přerušilo, aby mohl jednat mandátový a imunitní výbor. Návrh byl zamítnut.

10. ledna 2018 · 18:13

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) přirovnal programové prohlášení k dortu, který vařili pejsek a kočička. Poté, co ho snědli, jim bylo špatně. Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se pak přihlásil s faktickou poznámkou: "Sežral ho zlý černý pes a tomu bylo špatně." 

10. ledna 2018 · 17:47

"Já bych chtěl upozornit kolegy poslance, aby ten text náhodou nebrali vážněji než autoři sami," řekl o programovém prohlášení Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jeho předřečníci se často zaměřovali na jednotlivé body prgramu. "Všichni víme, že vláda důvěru nedostane, tak proč ztrácíme čas debatováním o programovém hlášení," dodal. "Ať mi přinese 101 hlasů!" vyzval Zaorálek emotivně premiéra. 

10. ledna 2018 · 17:39

Starosta Prahy 7 a poslanec KDU-ČSL Jan Čižinský kritizuje hnutí ANO, že nebyla schopna dokončit Pražský okruh, přestože v posledních letech pocházeli ministr dopravy, pražská primátorka i středočeská hejtmanka shodně z hnutí ANO.

10. ledna 2018 · 17:36

V kolik hodin dojde k hlasování o důvěře? K probíhající debatě je řádně přihlášeno ještě jedenáct poslanců a už ráno poslanecké kluby uváděly, že jsou připravené jednat klidně do půlnoci. Před čtyřmi lety v únoru, když o důvěru žádal kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD), došlo k hlasování ve 22:11. Důvěru získala získala tehdejší vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL na první pokus.

10. ledna 2018 · 17:14

Dnešnímu sněmovnímu dni předcházelo jednání vlády. A kromě zdanění církevních restitucí se řešila i mnohem prostější témata, jak informuje mluvčí úřadu vlády Barbora Peterová.

10. ledna 2018 · 16:43

"Premiér tady za mnou pološeptem pronesl: To jsou zoufalci. Já si opravdu nemyslím, že diskuze o hlasování o důvěře je diskuze zoufalců," řekl Marian Jurečka (KDU-ČSL), který kritizoval prezidenta Zemana za postoj k trestnímu stíhání Andreje Babiše.

10. ledna 2018 · 16:34

"V centru celé úvahy je skutečnost, že Andrej Babiš není svobodný člověk. Nemůže se chovat, jak chce, nemůže jednat v zájmu občanů České republiky, protože ho omezuje jednak jeho minulost, ale také současná situace," uvedl Jan Farský (STAN) ve svém projevu

10. ledna 2018 · 16:30

Editor deníku E15 komentuje více než čtyřhodinovou debatu:

10. ledna 2018 · 16:14

"Vláda, která nás dnes žádá o důvěru, je opravdu vládou odborníků. Odborníků na PR," říká poslanec TOP 09 Dominik Feri, který připomněl poslední kroky ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) ke změnám na státním zastupitelství. O kauze jsme psali zde: Chtějí se zbavit Bradáčové a Zemana, kritizuje Pospíšil záměr ministerstva

10. ledna 2018 · 16:04

Do rozpravy k vyslovení důvěry Babišově vládě se hlásí dvacet poslanců. Zatím se dostalo teprve na první z nich, poslankyni STAN Věru Kovářovou, dosud hovořili jen řečníci s přednostním právem. Sněmovna dnes jedná už čtyři hodiny.

10. ledna 2018 · 15:54

U řečnického pultu se střídají zástupci všech stran kromě poslanců ANO, kteří vysvětlují důvody, proč nebudou hlasovat pro vyslovení důvěry vládě. 

10. ledna 2018 · 15:48

Přečtěte si glosu komentátorky E15 Jany Havligerové.

10. ledna 2018 · 15:37

"Je to manažerské selhání premiéra," řekl Zbyněk Stanjura (ODS). "Strana, které byl Andrej Babiš poprvé členem, dosáhla kdysi mnohem lepšího výsledku než jeho druhá strana, něco mezi 99 až 100 procenty," řekl v narážce na KSČ Stanjura.

10. ledna 2018 · 15:34

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek uvedl, že hnutí ANO zbytečně zahodilo první pokus. "Jsem přesvědčen, že jsme se tím akorát zdrželi. Už jsme mohli mít většinovou vládu, která mohla dát České republice stabilitu," řekl.

10. ledna 2018 · 15:32

Co si o Babišových slibech myslí Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

10. ledna 2018 · 15:24

Předseda poslaneckého klubu Starostů Jan Farský se ve svém projevu věnoval především osobě Andreje Babiše, jehož minulost ho prý "straší". Svá slova směroval především na poslance ANO, které chtějí důvěru vládě vyslovit. "Určitě jsou mezi vámi velmi kvalitní lidi, kteří by roli premiéra zvládli," uvedl Farský. Upozornil, že Českou republiku by měl řídit někdo svobodnný, Andrej Babiš podle něj svobodný není.

Po něm vystoupil předseda Pirátů Ivan Bartoš, který představil sedm bodů, kvůli kterým nelze vyslovit důvěru. "V dílčích bodech v programovém prohlášení s vládou souhlasíme, ale nevěříme, že bude vůle je splnit," řekl Bartoš.

10. ledna 2018 · 15:04

"Není to politická vláda, ale je to hybrid, která je z jedné třetiny osázená úředníky. Není to ani koaliční vláda, není to ani menšinová vláda, která by si vyjednala podporu," řekl Jan Chvojka (ČSSD). "Důvěra vládě je vážná věc, a i když se podle toho pan premiér nechová, tak k ní musí Poslanecká sněmovna přistoupit se vší vážností," řekl Chvojka, který označil programové prohlášení vlády za "kompilát cizích volebních programů".

10. ledna 2018 · 15:00

"V demokratické historii naší republiky získaly strany ve volbách i větší procento než ANO. Byl také velmi pestře zvolen parlament. Není tu žádná povinnost sněmovny odevzdat jednobarevné vládě mandát. Chci připomenout, že jediným zdrojem legitimity vlády je Poslanecká sněmovna," uvedl předseda ODS Petr Fiala.

10. ledna 2018 · 14:49

Andrej Babiš uvedl, že se chystá jednat s ČSSD a SPD. "U ostatních stran jsem nezaznamenal žádné vstřícné signály, že by chtěli jednat. Ty projevy jsou spíše negativní, nepřátelské," soudí Babiš, pro kterého je klíčové, jak dopadnou blížící se kongresy ODS a ČSSD. "Lepší je menšinová vláda s podporou, ale pokud to nepůjde, tak budeme nabízet i vstup do vlády," řekl premiér, který vyloučil, že by nabídl vládní spolupráci SPD a komunistům. "Musíme ale hlavně počkat na ten druhý pokus," zdůraznil.

10. ledna 2018 · 14:43

Babiš se o požadavku 101 hlasů dozvěděl až od novinářů. "Pro mě je to nová informace, očekávám, že to prezident někde řekne ještě oficiálně. Jestli jsem v demisi, s důvěrou nebo bez důvěry, tak to fakt neřeším," dodal Babiš s tím, že vláda hodlá dále naplno pracovat. "Přijde mi logické, že když byl první pokus bez podmínek, tak si při druhém pokusu klade pan prezident nějaké podmínky," řekl.

10. ledna 2018 · 14:40

V případě, že Babišův kabinet důvěru nezíská, podá vláda na svém příštím zasedání 17. ledna demisi. Informoval o tom premiér Andrej Babiš.

10. ledna 2018 · 14:32

Sněmovna zahájila odpolední jednání.

10. ledna 2018 · 14:17

ČSSD představila podmínky, za kterých je ochotná jednat o vládě:

10. ledna 2018 · 14:16

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš míní, že prezident vytváří prostor pro další jednání a podporou menšinového kabinetu po neomezenou dobu vytváří na parlamentní strany tlak. "Zároveň utužuje spojenectví pro pokračování prezidentské volby. Logický kalkul," uvedl.

10. ledna 2018 · 14:09

Předseda ČSSD vtipkuje.

10. ledna 2018 · 14:04

"ANO bude změnit vyjednávací taktiku, aby dosáhlo stabilní vlády, která se bude opírat o většinu v Poslanecké sněmovně," řekl novinářům první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. "Měl to udělat už při prvním pokusu, už tady mohla být většinová vláda a nikoliv tady tato fraška," komentoval šéf lidovců Pavel Bělobrádek 

10. ledna 2018 · 14:03

I vicepremiéra a místopředsedu ANO Richarda Brabce prezidentův požadavek překvapil: "Nikdy o tom nemluvil. Je to asi zpřesnění toho, co si představuje. Musíme se s tím nějak srovnat. V každém případě se bude muset při druhém pokusu něco změnit. Nevím ale, jak má těch stojina podpisů vypadat. Mají to být poslanci, kteří aktivně vládu podpoří, anebo ji budou tolerovat? V každém případě to pro to jednání, začít od začátku a hledat větší průniky. A ani si nemyslím, že tolik programové, jako zjevně personální. Budou tam asi představy stran o zapojení do vlády."

10. ledna 2018 · 14:02

"Je to nová informace. Myslím, že moji vyjednávací pozici to nekomplikuje," reagoval Babiš na prezidentův požadavek 101 podpisů.

10. ledna 2018 · 12:53

Sněmovna přerušuje jednání do 14:30.

10. ledna 2018 · 12:52

Statutární předseda ČSSD Milan Chovanec kritizuje hnutí ANO, že se sociálními demokraty nechtělo jednat a proto vládě nevysloví důvěru. "Ale abychom nebyli pořád ti, co něco rozbíjí, pokud bude chtít hnutí ANO v druhém kole opravdu jednat, jsme na taková jednání připraveni," řekl Chovanec.

10. ledna 2018 · 12:49

Tomio Okamura ve sněmovně uvedl, že SPD nevysloví vládě důvěru. Kromě toho, že s nimi Babiš nechtěl do vlády, se Okamuruvi také nelíbí vyjadřování ministryně obrany Karly Šlechtové (ANO) na adresu SPD. Ministryně nazvala členy hnutí fašisty.

10. ledna 2018 · 12:44

Zeman pouze naznačil několik variant, o čí podporu by se Babiš mohl ucházet. "Nebudu ty strany jmenovat, ale řeknu vám čísla: 103, 108, 115 a 140. Nic jste neslyšeli," řekl Zeman. Zde jsou ony varianty:

103 hlasů: ANO+ODS, ANO+ČSSD+KDU-ČSL, ANO+KDU-ČSL+KSČM

108 hlasů: ANO+ČSSD+KSČM

115 hlasů: ANO+Piráti+ČSSD, ANO+Piráti+KSČM, ANO+SPD+ČSSD, ANO+SPD+KSČM

140 hlasů: ANO potřebovalo podporu nejméně tří dalších stran

10. ledna 2018 · 12:38

Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) komentuje nový prezidentův požadavek:

10. ledna 2018 · 12:31

"Je to poprvé, kdy o důvěru žádá evidovaný agent STB pod krycím jménem Bureš a člověk obviněný z dotačního podvodu. Jedná se o premiéru a prestiži naší země slouží v Evropě tento prostý fakt," řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který potvrdil, že strana nevysloví vládě důvěru.

10. ledna 2018 · 12:27

"Chci vás požádat o důvěru. Pokud ji dneska nedostaneme, tak uvidíme, jak to půjde dál. My jsme otevření, program je pro všechny a měli byste nás podpořit," ukončil takřka hodinový projev Babiš.

Andrej Babiš při projevu ve Sněmovně před hlasování o důvěru menšinové vládě
Andrej Babiš při projevu ve Sněmovně před hlasování o důvěru menšinové vládě
10. ledna 2018 · 12:19

Miloš Zeman řekl, že bude při druhém pokusu chtít po Babišovi 101 podpisů poslanců, kteří jeho kabinet podpoří. Až pak ho jmenuje premiérem. Při prvním pokusu to po něm nechtěl, byť požadavek 101 podpisů žádal po bývalém premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

"Předpokládám, že mě pan Andrej Babiš bude pravidelně informovat o výsledcích svých jednání. V okamžiku, kdy přijde a řekne, že má minimálně 101 zaručených hlasů, tak ho podruhé jmenuji premiérem," uvedl Zeman na dotaz, jak dlouho by jednání mohla trvat. Blíže dobu specifikovat odmítl.

10. ledna 2018 · 12:10

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) kritizuje Babišovy plány cestovat.

10. ledna 2018 · 12:02

Obhájce Jaroslava Faltýnka Josef Bartončík už na policejním ředitelství nahlédl do zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Obhájce zprávu nechtěl komentovat. "Jednak potřebuji mluvit s klientem, jednak jsem si nakopíroval nějakých padesát stránek, které jsem ještě nečetl," řekl Bartončík.

10. ledna 2018 · 11:53

Babiš mluví dále o svém programovém prohlášení. "Budeme prosazovat důchodovou reformu. Důchody máme skutečně nízké. Chceme zvýšit základní výměru," řekl Babiš. Dále mluví o výstavbách dálnic, bytů a dalších bodech programového prohlášení.

10. ledna 2018 · 11:51
10. ledna 2018 · 11:46

Babiš mluví o digitalizaci a "digitálním Česku". "O podpoře e-governmentu mluví přece i Piráti," řekl Babiš, který navrhuje digitalizaci státní správy. "Naši předkové dokázali zavézt na každou samotu elektřinu, my je musíme napodobit s internetem. Doufám, že nám ostatní strany nabídnou své odborníky, kteří by nám s tímto projektem pomohli," uvedl Babiš.

10. ledna 2018 · 11:42

Babiš vyzývá k silnější pozici České republiky v Evropské unii. "V Evropě musíme bojovat za naše zájmy. Nejde o to, kolik nás je, ale jak jsme aktivní. Je to o vyjednávání a bilaterálních jednáních," řekl Babiš, podle kterého jsou důležitá témata migrace, boj proti terorismu, ale i rozpočet. "Nejsme v eurozóně, ale to neznamená, že jsme méněcení," řekl premiér.

Andrej Babiš před hlasováním o důvěře menšinové vládě
Andrej Babiš před hlasováním o důvěře menšinové vládě
10. ledna 2018 · 11:39

Prezident Zeman si nepočkal na Babišův projev a po svém půlhodinovém vystoupení opustil prostory Poslanecké sněmovny.

10. ledna 2018 · 11:37

"Většina z vás se vyjadřovala velmi kategoricky, že s námi nechcete do vlády. Tak jsme si řekli, že nechceme ztrácet čas, že chceme pracovat a to jsme udělali," odůvodnil menšinovou vládu Babiš poslancům. Podle slov Babiše hnutí ANO zapomnělo na rozpory během předvolební kampaně a bylo velmi velkorysé.

10. ledna 2018 · 11:32

Prezident se vyznal, že si stejně jako Andrej Babiš oblíbil knihu Jana Antonína Bati "Budujme stát pro 40 milionů lidí". Připomeňte si, jakými myšlenkami se politici zaštiťují v článku E15.

10. ledna 2018 · 11:32

Premiér Andrej Babiš zahahuje svou řeč a žádá sněmovnu o důvěru.

10. ledna 2018 · 11:29

"Vláda pravděpodobně nedostane dnes důvěru a proto potvrzuji svůj závazek jmenovat Andreje Babiše podruhé premiérem," dodal prezident.

10. ledna 2018 · 11:27

"Zavazuji se, že vytvořím před avizovaným druhým pokusem dostatečný časový prostor, odpovídající možná německému modelu, aby mohla proběhnout ona jednání, ať už povedou k většinové vládě nebo k menšinové vládě s podporou některých subjektů. Nebudu jmenovat, ale řeknu vám čísla 103, 108, 115, 140," řekl Zeman.

10. ledna 2018 · 11:24

"Prezident by neměl jednat o vládě, není to jeho funkce. Očekávám od premiéra často dlouhá a náročná vyjednávání," řekl Zeman.

Prezident Miloš Zeman ve sněmovně.
Prezident Miloš Zeman ve sněmovně.
10. ledna 2018 · 11:23

Zeman kritizuje rozpočet na příští rok a vyzval premiéra Babiše, aby zeštíhlil úřad vlády. Vyzval i k většímu investování. "Vítám úvahu o ministerstvu o veřejném investování," řekl.

10. ledna 2018 · 11:18

Nyní přistupuje prezident k programovému prohlášení. "Připomíná mi v dobrém slova smyslu švédský stůl, kde si každý může vybrat," řekl Zeman s tím, že si většina stran něco v prohlášení najde. Vyzdvihl bod přímé demokracie, se kterým se shodne s hnutím SPD. 

10. ledna 2018 · 11:16

Zeman komentuje složení vlády. "Setkal jsem se se všemi členy vlády a měl jsem z toho velmi sympatický dojem," řekl Zeman, který pochválil kritický postoj nového ministra školství Roberta Plagy k inkluzi. 

10. ledna 2018 · 11:12

"Premiérem má být jmenován předseda vítězné strany. Je samozřejmě povinností jmenovaného premiéra jednat s méně úspěšnými stranami a hledat s nimi shodu," řekl Zeman. K otázce trestního stíhání uvedl, že "od starých dob platí presumpce neviny". "Prosím politiky, aby si nehráli na policejní vyšetřovatele nebo státní zástupce nebo dokonce soudce, není to jejich funkce," řekl.

10. ledna 2018 · 11:09

"Nemám rád, když politici přijdou do kurníku, sejdou se s vedením tohoto kurníku a nesetkají se se zaměstnanci," řekl Zeman v narážce na to, že politici se prý nesetkávají s občany. "Jako prognostik vám mohu slíbit, že tím zvýšíte pravděpodobnost svého znovuzvolení," dodal.

10. ledna 2018 · 11:07

Zeman nejprve pogratuloval poslancům ke zvolení. "Stará generace má takovou tendenci zaplavovat veřejné prostranství svými radami, které mladá generace přijímá se shovívavostí. Dovolte mi proto jednu radu. Přeji vám, abyste nikdy neztratili kontakt se svými voliči a abyste ho neustále rozšiřovali a nespoléhali se jen na předvolební období," řekl prezident.

10. ledna 2018 · 11:03

Prezident Miloš Zeman zahajuje svou řeč.

10. ledna 2018 · 10:56

Redaktor E15 Pavel Otto byl u příjezdu Miloše Zemana:

10. ledna 2018 · 10:49

Jasné slovo Martina Čabana: Jak na Nový rok, tak po celý rok? Babiš a Zeman stvrdili spojenectví

Video placeholde
Jasné slovo - jak na nový rok, tak po celý rok
10. ledna 2018 · 10:45

Miloš Zeman dorazil do Poslanecké sněmovny.

10. ledna 2018 · 10:40

Poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová komentuje dnešní dění:

10. ledna 2018 · 10:38

Poslanci nepřijali návrh Bartoše o zařazení hlasování o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání. Schválili původní návrh programu, které počítá s hlasováním o důvěře vládě, a nyní se čeká na vystoupení prezidenta Zemana, které by mělo být v jedenáct hodin.

10. ledna 2018 · 10:36

Faltýnek vyzval k ukončení debaty a hlasování o návrhu Bartoše.

10. ledna 2018 · 10:33
10. ledna 2018 · 10:27
10. ledna 2018 · 10:26

"Vláda si důvěru nezaslouží a mělo by se to odhlasovat dnes, ne až za týden nebo tři a ohrozit ústavou dané termíny," zasadil se Chvojka (ČSSD) o řádné hlasování o důvěře. 

10. ledna 2018 · 10:15

Poslanci debatují o návrhu Bartoše a Farského. "Babiš obviněný je, trestní stíhání bylo jen přerušeno, ale obviněný je, a to z něj nikdo nesejme," uvedl Miroslav Kalousek (TOP 09). Komunista Vojtěch Filip s ním nesouhlasí, označil to za protiústavní a za návrat k "revolučnímu právu". "Byl jsem v minulém období místopředsedou imunitního výboru, ještě předtím řádným členem, a vždy jsme čekali na vyjádření výboru, než se hlasovalo o vydání," řekl poslanec ČSSD Jan Chvojka.

10. ledna 2018 · 10:10

K pultu přistoupil Jaroslav Faltýnek, který připomíná, že žádost o vydání poslanců sama sněmovna odročila do doby, než bude známé stanovisko imunitního výboru.

10. ledna 2018 · 10:08

K Bartošovi se připojil šéf poslanců STAN Jan Farský, který zopakoval, že imunitní výbor už má žádost na stole už 50. den. 

10. ledna 2018 · 10:06

Předseda Pirátů Ivan Bartoš navrhuje předřazení bodu žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. "Mandátový a imunitní výbor prodlužuje jednání," uvedl.

10. ledna 2018 · 10:00

Začíná pátá schůze Poslanecké sněmovny.

10. ledna 2018 · 09:51

Za SPD se dnešního hlasování neúčastní jedna poslankyně Jana Levová, která je dlouhodobě v zahraničí. 

10. ledna 2018 · 09:48

SPD Babišovu vládu nepodpoří kvůli programovým rozdílům a kvůli tomu, že Babiš straně nenabídl účast na vládě. Přestože SPD bude hlasovat pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, nepodpoří návrh Pirátů a Starostů, aby se o vydání hlasovalo dnes.

10. ledna 2018 · 09:46

Tomio Okamura (SPD) bude volit za prezidenta Miloše Zemana. "Je třeba podpořit kandidáta, který prosazuje přímou demokracii. Musí to být vlastenec," uvedl Okamura, který se se Zemanem sešel včera odpoledne.

10. ledna 2018 · 09:40

Podívejte se na komentář Martina Čabana k Čapímu hnízdu, které je jedním z hlavních témat dnešního dne: VE ZKRATCE: Čapí hnízdo? Babiš je mistrem politického přežití, toto umění ještě předvede

10. ledna 2018 · 09:28

ODS podle slov svého předsedy Petra Fialy jednobarevnou vládu podle očekávání také nepodpoří, a to zejména kvůli osobě Andreje Babiše, ale i kvůli programovým rozdílům. "Při jmenováni vlády selhává i prezident Zeman. Dva ze tří premiérů, které jmenoval, budou vládnou bez důvěry," uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. ODS podpoří návrh Pirátů a Starostů na zařazení návrhu na hlasování o vydání Babiše a Faltýnka.