Hlasování o vládní důvěře se odkládá. Přerušilo ho jednání imunitního výboru o Čapím hnízdě

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně v obležení novinářů před hlasováním o důvěře jeho menšinové vládě

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně v obležení novinářů před hlasováním o důvěře jeho menšinové vládě Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně v obležení novinářů před hlasováním o důvěře jeho menšinové vládě
Sněmovna 10.1.2018 jednala o důvěře vládě Andreje Babiše (ANO).
Andrej Babiš nevěřil, že podporu Sněmovny na první pokus získá. Ani to mu ale místy nekazilo náladu.
Andrej Babiš při projevu ve Sněmovně před hlasování o důvěru menšinové vládě
Andrej Babiš při projevu ve Sněmovně před hlasování o důvěru menšinové vládě
18
Fotogalerie

Místo toho, aby poslanci jednali o důvěře vládě, mimořádně rokoval imunitní a mandátový výbor o Čapím hnízdě. ANO a SPD prosadily, aby byl příští týden vyslechnout expolicista Jiří Komárek. Ten má údajně informace ke kauze, v níž policie stíhá premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. "Má mít jakési kompromitující materiály na vyšetřovatele Čapího hnízda Pavla Nevtípila," uvedl místopředseda Pirátů Jakub Michálek.

Podle ODS a TOP 09 je požadavek babišovců a okamurovců "přes čáru", protože poslanci by si neměli hrát na orgány činné v trestním řízení. Strany navíc navrhovaly několik termínů schůze výboru a ANO s SPD je vždy přehlasovaly. Naposledy na žádost Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka, o jejichž vydání usiluje policie.

Poslanci si kvůli jednání výboru odložili hlasování o důvěře vládě na příští úterý odpoledne. "Padla gentlemenská dohoda, že před hlasováním o důvěře výbor rozhodne o vydání či nevydání pánů Babiše a Faltýnka. Doufám, že tomu lze věřit," říká člen výboru za KDU-ČSL Marek Výborný.

"Mandátový a imunitní výbor rozhodne v úterý do 14 hodin tak, aby mohla Poslanecká sněmovna hlasovat o důvěře vládě," uvedla místopředsedkyně imunitního výboru Taťána Malá (ANO). "Dávám vám své čestné slovo," slibuje Malá.

Komárek byl koncem prosince nepravomocně odsouzen za pomluvu policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Po odchodu ze zrušeného Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu začal pracovat na Generálním finančním ředitelství, které spadá pod ministerstvo financí řízené Alenou Schillerovou (za ANO).

Online přenos

Online přenos

10. ledna 2018 · 09:19

Babišova vláda ráno ještě před hlasováním o důvěře schválila návrh komunistů na zdanění církevních restitucí. Právě tímto bodem podmiňovali komunisté případnou podporu Babišově vládě. Předseda strany Vojtěch Filip nicméně včera oznámil, že komunisté vládu nepodpoří. Více informací v článku.

10. ledna 2018 · 09:03

"TOP 09 nepodpoří vládu premiéra, který je podezřelý z trestného činu. Připadá nám to jako velký marketingový trik Andreje Babiše, který tvrdí, že s ním nikdo nechce jednat. My jsme byli připraveni s ním mluvit o programovém prohlášení, ale Babiš schůzku zrušil a nenavrhl náhradní termín," uvedl předseda strany TOP 09 Jiří Pospíšil.

10. ledna 2018 · 08:58

Piráti chtějí dnes hlasovat o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. "Vzhledem k tomu, že už přes měsíc mandátový a imunitní výbor doslova obstruuje finální rozhodnutí a žádost o důvěru vládě, kterou chce dnes premiér Babiš předložit, je naprosto zásadní, tak bychom měli vědět, zda o důvěru vlády žádá premiér, který je trestně stíhán či nikoli," uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

10. ledna 2018 · 08:51

"Nevidím důvod předřazovat hlasování o vydání rozhodováním o důvěře," uvedl statutární předseda ČSSD Milan Chovanec. Sociální demokraté podle svých slov nepodpoří vládu Andreje Babiše, zároveň ale nepodpoří ani návrh části opozice na přerušení schůze. ČSSD je podle Chovance připravena k věcnému jednání o vládě v druhém kole.

10. ledna 2018 · 08:44

Lidovci nechtějí spojovat důvěru vládě s kauzou financování farmy Čapí hnízdo, jak navrhují strany Piráti nebo Starostové. Nechtějí proto přerušovat dnešní schůzi Sněmovny ani zařazovat na dnešní program hlasování o vydání Babiše ještě před rozhodnutím mandátového a imunitního výboru.

10. ledna 2018 · 08:41

Starostové chtějí zařadit bod, ve kterém by se hlasovalo o vydání Babiše a Faltýnka, protože projednávání jejich případu v mandátovém a imunitním výboru se neúměrně natahuje. "Minulá Sněmovna rozhodla za 27 dní od doručení žádosti o vydání, dnes je to 50. den," řekl. Oproti minulému volebnímu období, kdy Sněmovna dvojici představitelů ANO ke stíhání vydala, se podle Farského přitom nic nezměnilo, argumentaci české policie naopak jen podpořila zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Podle Farského podpoří postup mimo jiné Piráti.

10. ledna 2018 · 08:39

Jednání začne v deset hodin, prezident Zeman dorazí v jedenáct hodin. Ještě předtím vystupují zástupci politických stran před novináři.

10. ledna 2018 · 08:23

Vážení čtenáři, premiér Andrej Babiš dnes požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru jeho menšinové vládě. Dění sledujeme živě v online přenosu.