Výbuch v Poličských strojírnách způsobilo TNT

V Poličských strojírnách (na snímku je vjezd do areálu společnosti) explodovala 23. února trhavina v cisterně

V Poličských strojírnách (na snímku je vjezd do areálu společnosti) explodovala 23. února trhavina v cisterně Zdroj: čtk

Výbuch v Poličce
2
Fotogalerie

Výbuch v Poličské strojírně dnes způsobila trhavina tritol, která byla součástí munice. Exploze se přenesla na další uskladněný materiál, což způsobilo sérii výbuchů, řekl mluvčí Českého báňského úřad Bohuslav Machek.

"Tritol tvoří náplň jednotlivých druhů munice, je to část, co způsobuje explozi. Firma provádí delaboraci vojenských materiálů, z jednotlivých nábojů munice získává výbušné látky, tritol se následně zpracovává v civilním využití," vysvětlil Machek. Delaborace jsou kroky vedoucí ke zničení munice.

Silná trhavina se také nazývá trinitrotoluen nebo TNT. Podle stručného vyjádření firmy se událost stala na lisu trhavin. Prvotní příčinu podle Machka označila firma i inspektoři báňského úřadu. V pátek budou ve vyšetřování pokračovat, dodal Machek.

Policie dnes odpoledne oblast uzavřela v okruhu zhruba 1300 metrů, uzavřela příjezdové dvě silnice, zhruba 60 až 80 lidí musí přenocovat mimo domov. Policejní hlídky budou na místě přes noc, ráno bude pokračovat vyšetřování. K dispozici má i jednotku hasičů, uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová.

"Zítra (ve čtvrtek) přivezeme hasicí tank. Jestli vůbec sjede z podvalníku, rozhodne pyrotechnik," řekl náměstek ředitele krajských hasičů Aleš Černohorský.

Výbuch dnes zranil 19 lidí, z toho tři těžce. Nehody se staly ve strojírnách již v minulosti. V roce 2007 v Poličských strojírnách vybuchl při likvidaci armádní munice granát. V září 2015 v areálu explodovalo v hale 320 tun střelného prachu.