Vína ze Sicílie a Sardinie

Vína ze Sicílie a Sardinie

Vína ze Sicílie a Sardinie Zdroj: Profimedia.cz

Smaragdový a slunečný ostrov: krásné pláže, zajímavá historie, výtečná gastronomie a výjimečné víno. Pojďme si připravit před dovolenou vinné chuťové pohárky a při prázdninových večeřích nebudeme muset nad vinným lístkem dlouho rozmýšlet.

Přezdívku Smaragdový ostrov získala Sardinie podle průzračných vod. Druhý největší ostrov Středomoří byl pro svou strategickou polohu vždy v hledáčku vlivných mocností. První byli Féničané, pak Řekové, Římané, Katalánci, Aragonci, Arabové, Francouzi a nakonec Italové. Ti všichni otiskli do tohoto ostrova svůj rukopis.

Donedávna se myslelo, že révu na ostrov přinesli Féničané a Římané zde vinařskou kulturu dále rozšiřovali. Ovšem nedávné nálezy hroznových zrníček dokazují, že se zde víno pěstovalo již před třemi tisíci lety, kdy na ostrově působila nuragská civilizace. Je tedy jasné, že vinná réva je stejně jako olivovník na Sardinii původní divokou rostlinou. Je to vhodný region pro pěstování vína díky kombinaci kopců a plání i různorodému podloží. Polohou náleží k jižnímu kraji evropského kontinentu, ale kvůli studeným vlivům Středozemního moře je zde klima jiné než v Řecku či Turecku.

Najdete tu původní a unikátní odrůdy vinné révy. Z modrých jsou to třeba Cannonau, Monica, Carignano, Pascale či Bovale, z bílých Nuragus a Malvasia di Sardegna. Nejpopulárnější odrůdou je zde však bílé Vermentino, původem z Ligurie, které v severní části ostrova jako jediné sardinské víno obdrželo nejvyšší apelační označení Vermentino di Gallura DOCG.

Nejvíce vinic je na západě ostrova, kde se vyskytuje i většina DOC. Sardinie si stále nachází cestu do vinařského světa, ale od konce 20. století začali sardinští vinaři klást důraz více na kvalitu než na kvantitu, nakoupili nové moderní technologie a zavedli apelační označení DOC a DOCG. Místo těžkých a fádních vín začali vyrábět vína lehčího a modernějšího stylu.

Ostrov slunce

První zmínky o vinařství na Sicílii, největším ostrově Středozemí, pocházejí z 5. století před Kristem. A po více než 2500 let byla Sicílie významným vinařským centrem, i když kvalita zdejších vín byla velmi proměnlivá. Stejně jako na Sardinii i na Sicílii se prostřídalo mnoho národů, které zde zanechaly kulturní dědictví i prvky svébytné mentality.

Vína ze Sicílie a SardinieVína ze Sicílie a Sardinie | archiv firem

Révě se zde odedávna dařilo, zvlášť v okolí sopky Etny. Řekové, kteří zde založili kolonie, byli kvalitou místních vín tak nadšeni, že dali této oblasti název Enotria – země vína. Ostrov obdařený stálým slunečným zářením a mírnými dešti je opravdu ideálním místem pro pěstování vína. Suché počasí minimalizuje vznik plísní.

Díky tomu je zapotřebí méně chemických postřiků, a proto je také tolik sicilských vinařství v režimu organického vinařství.
Je ironií, že právě tyto téměř dokonalé vinařské podmínky stály za pádem sicilského vinařství koncem 20. století, kdy se zde vysazovaly vinice pouze na vygenerování vysokých výnosů. Trh byl brzy zaplaven nekvalitními, levnými sicilskými víny. Naštěstí je nyní vše na dobré cestě a záměr ve výrobě kvalitních vín inicioval založení Regionálního institutu pro vinohradnictví a víno.

V počátku tedy sicilští vinaři toužili jen po označení svých vín IGT (Indicazione Geografica Tipica), což jim dovolovalo více svobody v kupážování a zrání.

Později ale pochopili, že o třídu vyšší označení DOC jim zajišťuje místo mezi kvalitními světovými výrobci. Nyní má Sicílie 19 apelací DOC. Mezi nejvýznamnější regiony patří bezesporu Marsala. Významná je i oblast Alcamo, která je zaměřena spíše na výrobu bílých vín z odrůd Catarratto, Grecanico a Damaschino. Dále pak region Etna, který se pyšní velmi zajímavými minerálními červenými víny. Velice dobrá muškátová vína se vyrábějí v regionu Moscato di Noto Naturale, Moscato di Siracusa a na satelitním ostrově sopečného původu Pantelleria.

Vína ze Sicílie a SardinieVína ze Sicílie a Sardinie | archiv firem

K satelitním ostrovům Sicílie patří i Liparské souostroví, kde se z vysušených rozinek Malvasie vyrábí víno Malvasia delle Lipari. Dnes je největším dilematem místních vinařů to, zda navrátit ztracenou reputaci na světových odrůdách, jako jsou Cabernet Sauvignon či Chardonnay, anebo získat pověst na původních místních odrůdách.

Přípitek létu

Sicílie a Sardinie – ostrovy s krásnými plážemi, vysokými pohořími, odlehlými zátokami a romantickými městečky jsou jako stvořené pro vaši dovolenou. Připijte si na ni skvělým vínem z místních původních odrůd.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.